Hyppää sisältöön

Ensimmäinen parhaan miespääosan Oscarin voittanut musta näyttelijä Sidney Poitier on kuollut

Poitier syntyi vuonna 1927 Miamissa ja varttui tomaattifarmilla Bahamalla. New Yorkiin hän muutti 16-vuotiaana.

Sidney Poitier.
Sidney Poitier vaimonsa Joanna Shimkusin kanssa vuonna 2006. Kuva: Daniel Deme / EPA
Yle–STT

Näyttelijä Sidney Poitier on kuollut. Poitier menehtyi Bahamalla 94-vuotiaana, Bahaman ulkoministeriöstä kerrottiin perjantaina.

Bahamalaisamerikkalainen Poitier voitti ensimmäisenä mustana näyttelijänä parhaan miespääosan Oscar-palkinnon roolistaan elokuvassa Kedon kukkaset (1963).

Näyttelijän tunnetuimpia roolisuorituksia nähtiin lisäksi muun muassa vuonna 1967 ilmestyneissä elokuvissa Arvaa kuka tulee päivälliselle, Yön kuumuudessa ja Vastahakoiset.

Poitier muistetaan Yhdysvaltain mustien kansalaisoikeusliikettä inspiroineena vaikuttajana. Hän oli ensimmäisiä mustia näyttelijöitä merkittävissä rooleissa, jotka voittivat puolelleen niin valkoisen kuin mustan yleisön.

Poitierille myönnettiin vuonna 1992 Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinto sekä vuonna 2002 Oscar-kunniapalkinto hänen "merkittävistä saavutuksistaan taiteilijana ja ihmisenä".

Lisäksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama myönsi Poitierille maan korkea-arvoisimman kunniamerkin, presidentin vapaudenmitalin, vuonna 2009.

Obama kuvaili tänään tviitissään Poitieria arvokkuuden ja hienotunteisuuden täydelliseksi esimerkiksi.

Obaman mukaan Poitier paljasti elokuvien voiman tuoda ihmiset yhteen sekä avasi ovia näyttelijäsukupolvelle.

Poitier syntyi vuonna 1927 Miamissa ja varttui tomaattifarmilla Bahamalla. New Yorkiin hän muutti 16-vuotiaana. Poitier työskenteli tilapäistöissä ja otti näyttelemisen oppitunteja.

Suosittelemme sinulle