Hyppää sisältöön

Kazakstanin turvallisuuspalvelun erotettu johtaja otettu kiinni – epäillään maanpetoksesta

Aiemmin viikolla turvallisuuspalvelu KNB:n johdosta erotettu Kärim Mäsimov on toiminut aiemmin myös maan pääministerinä.

Kazakstanin turvallisuuspalvelun entinen johtaja Kärim Mäsimov vierailulla Kiinassa huhtikuussa 2019. Kuva: Kenzaburo Fukuhara / EPA

Kazakstanin viranomaiset ovat pidättäneet turvallisuuspalvelu KNB:n entisen johtajan Kärim Mäsimovin epäiltynä maanpetoksesta, KNB ilmoitti lauantaina antamatta tarkempia tietoja.

Kazakstanin presidentti Kasym-Žomart Tokajev erotti Massimovin turvallisuuspalvelun johdosta aiemmin tällä viikolla, kun mielenosoittajat Kazakstanin suurimmassa kaupungissa Almatyssa hyökkäsivät hallituksen rakennuksiin.

Mäsimov on tunnettu maan entisen, pitkäaikaisen presidentin Nursultan Nazarbajevin läheisenä liittolaisena. Nazarbajevin kerrotaan olevan maan pääkaupungissa Nur-Sultanissa.

Maata vuosikymmeniä hallinnut presidentti kehottaa kansalaisia tukemaan nykyistä presidenttiä, jotta levottomuudet saataisiin aisoihin.

Tähän mennessä Nazarbajev ei ole ollut koko kriisin aikana kertaakaan julkisuudessa. Hänen on spekuloitu mahdollisesti paenneen ulkomaille.

Kazakstanin levottomuudet alkoivat vuodenvaihteen jälkeen maan länsiosissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua, ja nyt maa on poikkeustilassa. Kazakstanin sisäministeriö kertoi lauantaina, että 26 mielenosoittajaa on tapettu ja yli 4 400 on pidätetty. Lisäksi 18 poliisin kerrotaan kuolleen.

Monet ulkovallat ovat vedonneet kaikkiin osapuoliin, jotta nämä säilyttäisivät malttinsa ja tilanne saataisiin ratkaistua ilman väkivaltaa. Presidentti Tokajev on torjunut kehotukset neuvotella mielenosoittajien kanssa.

Yhdysvallat sallii Kazakstanin-konsulaattinsa ei-välttämättömien työntekijöiden vapaaehtoisen lähdön maasta

Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedottaa antaneensa maan Kazakstanin-konsulaatin muille kuin välttämättömille työntekijöille sekä kaikkien työntekijöiden perheenjäsenille luvan poistua maasta vapaaehtoisesti.

Ministeriön matkustustiedotteen päivityksessä muistutetaan, että Kazakstanissa voi tulla mielenosoituksia ja lakkoja, ja tilanteet voivat kehittyä nopeasti ilman ennakkovaroitusta.

Venäjän johtaman IVY-maiden kollektiivisen turvallisuusjärjestön ODKB:n (englanninkielinen lyhenne CSTO) joukkoja on matkustanut Kazakstaniin. Kazakstanin presidentin Kassym-Jomart Tokajevin mukaan ODKB:n joukkojen tehtävänä on varmistaa strategisten kohteiden turvallisuus.

Lauantaina Kremlistä kerrottiin, että presidentti Vladimir Putin oli keskustellut Tokajevin kanssa puhelimiessa Kazakstanin tilanteesta. Kremlin mukaan presidentit keskustelivat jatkotoimista järjestyksen palauttamiseksi.

Lue myös:

Macron ja von der Leyen vaativat Kazakstanin väkivaltaisuuksien lopettamista

Kazakstanissa 26 mielenosoittajaa ja 18 poliisia kuollut – presidentti: "Järjestys on palautettu"

Suomalaisasiantuntija Kazakstanin mellakoista: Kansa lähti kaduille, kun öljyvauraus valuu eliitin taskuun

Suosittelemme sinulle