Hyppää sisältöön

Koululaiset palaavat lähiopetukseen Jyväskylässä, ministeriö teettäisi lapsilla kotitestin kahdesti viikossa – nyt mietitään, kuka valvoo ja maksaa

Koronaministeriryhmä suosittelee myös lasten ja nuorten harrastustilojen sulkemista. Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto ei laittaisi ovia säppiin kevyin perustein.

Tyhjä luokkahuone.
Koululaiset saavat palata joululomilta luokkahuoneisiin Jyväskylässä. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Greta Virranniemi

Jyväskyläläiset koululaiset palaavat maanantaina lähiopetukseen, kertoo kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Koronaministeriryhmä päätti myöhään perjantai-iltana, että se ei suosittele etäopetukseen siirtymistä. Sosiaali- ja terveysministeriö esitti sitä aiemmin tällä viikolla.

Ministeriryhmä suosittelee kuitenkin, että ensimmäisen ja toisen asteen oppilaille tarjottaisiin kahta kotitestiä viikossa.

– Käytäntö on vielä auki. Tähän asti on tullut aika ylätason linjauksia. Tottakai me sen jollakin tapaa järjestämme, jos virallinen päätös tulee, kommentoi Koivisto.

Hän ei tiedä vielä, tuleeko testeistä oppilaille pakollisia, riittääkö niitä kaikille, kuka tekemistä valvoo ja kuka maksaa kustannukset.

– Olettaisin, että jos tarve tulee, markkina vastaa siihen, Koivisto toteaa.

Lasten ja nuorten liikuntatilat halutaan kiinni

Ministeriryhmä suosittelee myös sisätilojen rajoitusten laajentamista lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Aiemmin sitä ei ole rajoitettu, vaikka esimerkiksi aikuisten sisäliikunta on laitettu katkolle.

Lasten ja nuorten liikunnan rajoittaminen mietityttää kaupunginjohtajaa eniten uusissa suosituksissa.

– Kovin kevyillä perusteilla ei missään tapauksessa pitäisi lähteä rajoittamaan aikuistenkaan liikuntaa, puhumattakaan alle 18-vuotiaiden liikunnasta. Lasten liikuntatilojen sulkeminen varmasti ehkäisee jonkin verran epidemian leviämistä, mutta sillä on myös selkeät haittavaikutukset. On vaikea punnita hyötyjä ja haittoja, Koivisto sanoo.

Lisäksi ministeriryhmä ohjeistaa kuntia ja aluehallintovirostaoja sulkemaan yleisö- ja asiakastilat.

Aluehallintovirastot päättävät kaikista yksityisistä elinkeinonharjoittajia koskevista rajoituksista. Kunta voi laittaa kiinni omia tilojaan, kuten kirjastoja, uimahalleja ja liikuntahalleja.

Kaupunginjohtaja Koivisto odottaa nyt konkreettisia päätöksiä ja linjauksia myös tilojen sulkemisesta.

– Olen ymmärtänyt, että avilla on mahdollisuus päättää, että kaikki sisätilat suljetaan. Silloin se koskisi ymmärtääkseni myös kaupungin liikuntatiloja.

Koivisto toivoo tarkempia ohjeita ja päätöksiä mahdollisimman pian.

– Olisi erittäin hyvä, jos ne tulisivat pikemminkin alku- kuin loppuviikosta.

Suosittelemme sinulle