Hyppää sisältöön

Helsingin kaduilla jolkotellut sarvipää selvisi kriittisestä yöstään eläinsairaalassa – poroksi arveltu eläin voikin olla peura

Poliisi otti lauantaina kiinni Helsingissä liikkuneen oletetun poron kaupunginpuutarhassa. Sarvipää kuljetettiin toipumaan Korkeasaaren villieläinsairaalaan, missä se on sunnuntaina ollut jalkeilla ja nauttinut ruokaakin.

Korkeasaaren Twitterissä 9. tammikuuta 2022 julkistama kuva eilen kiinniotetusta porosta tahi peurasta Korkeasaaren villieläinsairaalassa Helsingissä.
Eläintarha Korkeasaari julkaisi tänään Twitterissä kuvan eilen kiinniotetusta porosta tahi peurasta Korkeasaaren villieläinsairaalassa Helsingissä. Kuva: Korkeasaari Zoo
STT,
Tatu Kuukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi otti lauantaina kiinni Helsingissä liikkuneen oletetun poron. Poro saatiin kiinni poliisioperaation jälkeen lauantaina iltapäivällä Helsingin kaupunginpuutarhassa Helsingin Talvipuutarhan alueella.

Eläin vietiin hoitoon Korkeasaaren villieläinsairaalaan toipumaan voimakkaista stressioireista. Sunnuntaina aamupäivällä Korkeasaaren villieläinsairaala kertoi Twitterissä eläimen selvinneen kriittisestä yöstä ja olleen jalkeilla sekä syöneen ravintoa.

Myöhemmin iltapäivällä Korkeasaari kertoi Twitterissä, että poron ruokahalu on hyvä merkki, mutta riski sisäelinvaurioista on yhä olemassa. Eläin saa nyt toipua omassa rauhassaan ja sen kuntoa seurataan.

Eläimen alkuperää selvitetään ja dna-testin tulosta odotetaan edelleen. Tulosten perusteella lajinmääritystä jatketaan asiantuntijoiden kanssa.

Eläimen ruokalistalla on ollut muun muassa jäkälää ja kerppuja eli kuivattuja oksanippuja. Eläimen lajin määrityksen puuttuminen ei vaikuta Korkeasaaren mukaan sen hoitoon, koska sama ruokavalio sopii sekä porolle että metsäpeuralle.

Kiinniottamiseen vaadittiin useamman partion poliisioperaatio

Helsingin poliisi kertoi lauantaina HS:lle, että poron kiinniottamiseen vaadittiin useampi partio. Poro yritti juoksennella poliiseja karkuun, mutta lopulta se antautui ilman suurempaa vastarintaa, lehti kertoo.

Kiinnioton jälkeen poliisi kertoi rauhoitelleensa väsynyttä karkulaista.

Poroa kiinniotettaessa paikalla oli myös Korkeasaaren eläinlääkäri varmistamassa eläimen kuntoa.

Porosta oli havaintoja jo eiliseltä. Eilen poro havaittiin metsikössä Hämeenlinnanväylän varrella Haagan kohdalla. Tänään Helsingin Sanomien mukaan näköhavaintoja epäillystä samasta porosta saatiin Pasilassa poliisitalon edustalla.

Poliisilla ei ole edelleenkään tietoa poron mahdollisesta omistajasta.

Kyseessä on huonokuntoinen viime kevään vasa

Korkeasaari kertoo, että poro tuotiin villieläinsairaalaan nukutettuna. Se on huonokuntoinen viime kevään vasa. Eläimen toipumista seurataan tarkasti villieläinsairaalassa.

Eläimen lajista on kuitenkin vielä epävarmuutta. Lajin määrittäminen on vaikeaa eläimen nuoren iän ja heikon kunnon takia. Korkeasaaren mukaan se voi olla poro, joka on jalostettu tunturipeurasta tai metsäpeura.

Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa kertoi STT:lle, että heikkokuntoisesta eläimestä on asiantuntijankin vaikea sanoa kumpi se on.

– Se on aika huonokuntoinen, nälkiintyneen oloinen ja laiha viime kesän vasa, joka painaa reilut 50 kiloa, Sainmaa sanoi.

STT:n mukaan eläimestä on otettu valokuvat ja DNA-näytteet, joiden perusteella lajinmääritystä jatkekaan asiantuntijoiden kanssa.

Korkesaari kertoi myöhemmin lauantaina alkuillasta, että poro oli noussut jalkeilleen villieläinsairaalassa. Eläimen vointia tarkkaillaan tiiviisti. Korkeasaaren mukaan ensimmäinen yö eläinsairaalassa oli kriittinen, sillä eläimellä saattaa ilmetä vielä stressimyopatia.

Stressimyopatia on hirvieläimille usein kiinniottotilanteessa kehittyvä kuolemaan johtava fysiologinen tila. Stressimyopatia voi aiheuttaa vakavia rytmihäiriöitä ja verenkiertohäiriöitä, ja se johtaa eläimen akuuttiin kuolemaan joko heti tai seuraavina päivinä. Tila on peruuttamaton eikä siihen ole tehoavaa hoitoa.

Villieläinsairaalaan tuodaan vuosittain hoitoon noin 1 500 apua tarvitsevaa eläintä. Korkeasaari kertoo Twitterissä, että alalajistaan riippumatta peurat ovat harvinaisimpia hoitoon tuotuja eläimiä.

Video on kuvattu 7. tammikuuta Helsingin Haagassa. Kansikuvassa eläin valokuvattuna 10. tammikuuta Korkeasaaren eläinsairaalassa. Video: Pepe Ylämaa

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 9.1. klo 23:een asti.

Juttua päivitetty 9.1. klo 11.05, 12.56 ja 19.05: Juttua päivitetty kauttaaltaan. Lisätty tieto siitä, että poro-oletettu selvisi ensimmäisestä yöstään villieläinsairaalassa ja on sunnuntaina ollut jalkeilla sekä ruokaillut. Lisätty myös tietoja eläimen ruokavaliosta.

Lue lisää:

Katso videolta, kuinka poro jolkottelee Helsingissä – poliisi on toistaiseksi keskeyttänyt etsinnät, pyytää ilmoittamaan havainnoista hätänumeroon

Suosittelemme sinulle