Hyppää sisältöön

Kommentti: NHL:n kuumin torjuja Juuse Saros on esimerkki loistavasta pelaajakasvatustyöstä – jopa ylistetty venäläistähti kalpenee tilastoissa

Nashville Predatorsia edustava Juuse Saros on ollut NHL:n paras maalivahti jo lähes vuoden ajan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Juuse Saros kuvassa.
Juuse Saros on valloittanut Nashille Predatorsin ykkösmaalivahdin paikan itselleen. Kuva: Lehtikuva
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Nashvillessa ollaan totuttu luottamaan suomalaiseen maalivahtilaatuun. Verrattain nuoren seurahistorian tärkein kulmakivi on uransa viime kauteen päättänyt Pekka Rinne. Kempeleen mies hallitsi musiikkikylän maalinsuuta selkeän ykkösvahdin mandaatilla vuodesta 2008 aina vuoteen 2020 asti.

Eikä laadussa toden totta ollut huomauttamista.

Rinne oli ehdolla vuoden maalivahdiksi vuosien 2011 ja 2018 välillä peräti neljä kertaa. Palkinto ojennettiin Nashvillen seurahistorian suosituimmalle pelaajalle lopulta kesällä 2018 Las Vegasissa järjestetyssä palkintogaalassa. Lisäksi Rinne oli NHL:n arvokkaimman pelaajan äänestyksessä neljäs kaudella 2010–2011.

Suomalaisella laadulla Predatorsin maalia on vartioitu myös Rinteen jälkeen.

Itse asiassa Juuse Saros, 26, aloitti Rinteen syrjäyttämisen jo kaudella 2019–2020. Menneellä kaudella Saros olikin sitten ensimmäistä kertaa joukkueen selkeä ykkösvahti. Tämä oli osaltaan vaikuttamassa myös Rinteen lopettamispäätökseen. Kaikkensa seuralle antanut suomalaisveskari tiesi jättävänsä tonttinsa hyviin käsiin.

Vaikka Saros syrjäytti Rinteen puhtaasti pelaamalla ja olemalla tätä parempi, aika Rinteen jälkeen oli ennakkoon maalivahtipelin kannalta hienoinen kysymysmerkki. Saros tunnustettiin hyväksi maalivahdiksi, mutta tilanne olisi Rinteen poistuttua hyvin erilainen, kun vastuu aidosti lankeaisi pääosin hämeenlinnalaisvahdin harteille.

Nashvillen fani pitää We Love Pekka -kylttiä katsomossa.
Viime kauteen uransa päättänyt Pekka Rinne oli Nashville Predatorsin kannattajien suosikkipelaajia. Kuva: Danny Murphy/Icon Sportswire

Saros on kuitenkin osoittanut olevansa valmis. Itse asiassa Juuse Saros on noussut viimeisen vuoden aikana jopa hieman yllättäen jääkiekkouniversumin kovimpaan veskarieliittiin. Etenkin menneellä kaudella maaliskuussa tulleen ylävartalovamman, oletetun aivotärähdyksen jälkeen Predatorsin suomalaisvahti on ollut koko NHL:n paras maalivahti.

Jos Saroksen huimaa nousua yhdeksi maailman parhaista tarkastelee puhtaasti tilastojen kautta, yksi tilasto nousee ylitse muiden. GSAA-tilasto kertoo, miten monta maalia maalivahti pelastaa suhteessa liigan keskiarvoon. Kahden edelliskauden osalta Saroksen lukema viidellä viittä vastaan on käsittämätön +36,90.

Tilastossa toisena oleva, maailman parhaaksikin tituleerattu Andrei Vasilevski on kymmenen osumaa Saroksen takana!

Saros on päästänyt viidellä viittä vastaan taakseen kahdella edelliskaudella 114:n maaliodottamalla 85 osumaa. Erotus +29 on sekin NHL:ssä täysin omaa luokkaansa.

Palattuaan loukkaantumisen jälkeen kaukaloon Saros on voittanut NHL:ssä enemmän otteluita kuin kukaan toinen maalivahti ja kirjannut itselleen sekä viidellä viittä vastaan että kokonaisuutena koko liigan parhaan torjuntaprosentin. Saroksen dominointi sekä jäällä että tilastoissa on ollut lähes vuoden ajan jo vastaan sanomattoman mykistävää.

Juuse Saroksesta voi täysin oikeutetusti puhua NHL:n, jopa maailman parhaana maalivahtina viimeisen vuoden osalta.

Juuse Saros Nashvillen maalilla.
Juuse Saros on palannut loukkaantumisen jälkeen kaukaloon tehokkaana. Kuva: Christopher Hanewinckel-USA TODA

Suoritus on huima, eikä sen arvoa ainakaan vähennä se tosiasia, että 179-senttinen Saros on koko NHL:n pienin ykkösveskari. Koossa hävittyjä senttejä Saros paikkaa kuitenkin erinomaisella tekniikalla sekä terävällä pelipäällä. Rauhallinen olemus sekä laadukas ja taloudellinen tekninen tekeminen luovat pohjan erinomaiselle pelaamiselle illasta toiseen.

Toisaalta Saros on erinomainen esimerkki loistavasta pelaajakasvatustyöstä. Nashville marinoi nuorta maalivahtilahjakuutta ensin AHL:ssä Milwaukeessa ja sen jälkeen kaikessa rauhassa Rinteen takana NHL:ssä kakkosvahtina. Kun aika sitten oli kypsä, valta vaihtui juuri niin luonnollisella tavalla kuin seura ja Rinne itsekin toivoi: valmiiksi kypsynyt Saros ryösti pelipaikan oppi-isältään.

Mitä sitten tapahtuu Saroksen tarinassa seuraavaksi?

Seuraavaksi tapahtuu hyvin todennäköisesti se, että hämeenlinnalaisesta tulee seurahistorian toinen suomalaismaalivahti, joka asetetaan ehdolle vuoden parhaaksi maalivahdiksi NHL:ssä. Vain neljä vuotta sen jälkeen, kun Pekka Rinne pokkasi palkinnon. Mikäli suomalaisvahdin isku jatkuu kauden loppuun nähdynlaisena, Saroksella on kaikki eväät jopa voittaa palkinto.

Käsillä onkin kaikilla tavoin poikkeuksellinen suomalainen jääkiekkotarina kantrikaupungin ytimessä. Jos ajatellaan, että Pekka Rinne loisti Predatorsin maalinsuulla ykkösvahtina kolmentoista vuoden ajan ja Saros otti tällä kaudella soihdun kantaakseen, niin käsillä saattaa helposti olla 20–25 vuoden suomalainen aikakausi Nashvillen maalilla, jos Saros pelaa koko uransa samassa seurassa.

Todellinen Creme de la crème olisi, mikäli Saroskin voittaisi kaupungissa NHL:n parhaalle veskarille ojennettavan Vezina-pokaalin.

Se hetki saattaa olla lähempänä kuin arvaammekaan.

Lue myös:

Ville Hussolla NHL:n suomalaisvahtien paras torjuntaprosentti, katso huima venytys Washington-voitossa – Carolinan suomalaiskolmikko syöttöpisteille

Suomen todennäköinen ykkösvahti Juuse Saros oli varautunut NHL:n päätökseen, mutta pettymys on silti suuri – "Tuleeko enää kohdalle toista mahdollisuutta?"

Suosittelemme