Hyppää sisältöön

Puolueet toivovat laajaa yhteistyötä aluevaalien onnistumiseksi – toiminnanjohtajat: Ihmiset ovat vielä epätietoisia, mistä äänestetään

Koronapandemia varjostaa aluevaalien kampanjointia. Toiminnanjohtajien mukaan tärkeintä olisi nyt pitää vaalit näkyvillä, innostaa ihmiset äänestämään ja yhteistyöllä kertoa, mistä vaaleissa päätetään.

Aluevaalen katumainoksia iltahämärässä talvimaisemassa Seinäjoella.
Perinteisiä kadunvarsimainoksiakin löytyy, vaikka suuri osa aluevaalien vaalikampanjoinnista onkin verkossa. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Hanne Leiwo,
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaalisen median uutisvirrassa vilahtelee politiikkojen viestejä vaalitilaisuuksista. Vaikka koronatilanne kaikissa pohjalaismaakunnissa on haastava, aluevaalityötä tehdään edelleen vaalikentillä mahdollisia äänestäjiä tavaten.

Pienimuotoisesti ja terveysturvallisesti, muistuttavat pohjalaiset puolueaktiivit.

Aluevaalit käydään 23. tätä tammikuuta ja ennakkoäänestys alkaa 12. tammikuuta jatkuen 18. päivään asti.

Ylen sisältöjä aluevaaleista ja asioista, joista niissä valittavat aluevaltuustot päättävät, löytyy täältä.

Perusasioiden äärellä

Pohjanmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Johanna Autio ja Etelä-Pohjanmaan keskustapiirin toiminnanjohtaja Sini-Elina Kärsämä tietävät, että aluevaaleihin ja niiden myötä päätettävien palveluiden osalta ihmisillä on vielä epäselvyyksiä.

– Maakunnat ja aluevaltuustot menevät ihmisiltä vielä sekaisin tässä vaiheessa, että mitä päätetään missäkin, Kärsämä kertoo.

Sama tuntuma on Johanna Autiolla.

– Kun selvisi, että sote-uudistus ja vaalit toteutuvat, tuli kentältä viestiä, että ihmiset tulivat kyselemään, mistä niissä on kysymys. Sitä pitää muistaa avata, sillä kyllä ihmisiä kiinnostaa, Autio sanoo.

Pohjanmaan kokoomuksen vaalityössä koronapandemia on näkynyt konkreettisesti toiminnanjohtajan koronakaranteenin myötä. Toiminnanjohtajan tehtäviä on paikattu muiden toimesta. Niin nytkin, kun Riikka Varilan tilalla haastattelussa on piirin puheenjohtaja Jesse Luhtala.

– Kyllä ihmisiä kiinnostaa, mutta vielä konkreettisemmin pitää puhua konkreettisista asioista; mikä muuttuu, vaikka asiakkaan näkökulmasta ei juuri saisikaan muuttua, Luhtalakin tietää.

Aluevaaleissa päätetään arkisista asioista kuten pelastus-, sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

– Puhutaan sote- ja sote-pela-vaaleista, Autio sanoo ja muistuttaa, että aloilla myös työskentelee iso joukko ihmisiä, joihin vaaleilla valittavat päättäjät vaikuttavat.

Kolme politiikan toimijaa keskustelee Seinäjoen torilla talvella.
Pohjanmaan kokoomuksen puheenjohtaja Jesse Luhtala, Pohjanmaan sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Johanna Autio ja Etelä-Pohjanmaan keskustapiirin toiminnanjohtaja Sini-Elina Kärsämä Seinäjoen torilla tammikuussa 2022. Kuva: Elina Niemistö / Yle

"Ihan kiinni pitää pidellä"

Koronapandemia vaikuttaa vaalien kampanjointiin. Pitkälle meneviä suunnitelmia ei ole tehty, vaan puolueet seuraavat alueellisia ohjeita ja rajoituksia – päivä kerrallaan.

Vaalipäivän lähestyessä vaali-innostus on kuitenkin selvästi nousussa, toiminnanjohtajat uskovat.

– Kyllä huomaa, että ihmiset on innostuneet nyt joulun ja uuden vuoden jälkeen, Kärsämä sanoo.

– Ehdokkaat tekevät innokkaasti omia mainoksiaan ja tuntuu että omissa joukoissa on innostusta, mutta nyt on tärkeätä että se sama innostus saadaan äänestäjillekin välitettyä, Autio sanoo.

– Innostusta kyllä löytyy. Ihan kiinni pitää pidellä, kunhan tässä selviää, miten voidaan kampanjoida, Jesse Luhtalakin toteaa.

Tärkeintä, että vaalit näkyvät

Sosiaalinen media on näissäkin vaaleissa merkittävässä roolissa, samoin kuin jo viime kesän kuntavaaleissa.

Puolueet toivovat myös medialta aktiivisuutta.

– Tarvitaan median apua, että saadaan näkyvyyttä vaaleille, Kärsämä sanoo.

– Nämä ovat haasteelliset vaalit. On tärkeää, että media osallistuu niiden merkityksen korostamiseen, me puolueet tehdään sitten osamme, Autio toteaa.

Koronatilannetta seurataan herkeämättä. Luhtala toteaa, että Kokoomuksessa ollaan valmiita siirtämään kohtaamiset verkon puolelle. Tärkeintä kaikille on, että vaalit näkyvät ja pysyvät siten mielissä.

– Kohtaamisia on vähemmän, mutta näytään ihmisten arjessa. On kaikkien haaste, että saadaan ihmiset liikkeelle – puolueiden, median ja muidenkin, Luhtala sanoo.

Hae oma ehdokkaasi, testaa ehdokkaiden näkemyksiä: Ylen aluevaalikoneen löydät täältä.

Aiheesta voi keskustella sunnuntaihin 9. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme