Hyppää sisältöön

Hytti nro 6 jäi ilman Golden Globe -palkintoa

Parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Golden Globe -palkinto meni tänä vuonna Japaniin elokuvalle nimeltä Drive My Car.

Hytti nro 6 -elokuva jäi ilman Golden Globea. Kuva: Nina Prommer / EPA

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 oli ehdolla parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Golden Globe -palkinnon saajaksi. Palkinto meni japanilaiselle Drive My Car -elokuvalle.

Kesällä Hytti nro 6 voitti Cannesin elokuvajuhlilla festivaalin kakkospalkinnon Grand Prix'n. Elokuva oli myös ehdolla "Euroopan Oscareiksi" kutsutun European Film Awards -palkinnon saajaksi.

Elokuva on vielä mukana kisassa ei-englanninkielisen Oscarin voittajaksi. Lopulliset Oscar-ehdokkaat julkistetaan helmikuun 8. päivä.

Viimeksi suomalainen elokuva oli Golden Globe -ehdokkaana vuonna 2015, kun Klaus Härön Miekkailija oli ehdolla. Tuolloinkaan palkinto ei tullut Suomeen.

Golden Globe -palkinto on löytänyt tiensä kertaalleen Suomeen, kun Erik Blombergin Valkoinen peura voitti palkinnon parhaana ulkomaalaisena elokuvana.

Kidman ja Smith palkittiin

Parhaan draamaelokuvan Golden Globe -palkinnon sai uusseelantilaisohjaaja Jane Campionin ohjaama The Power of the Dog. Uutistoimisto AFP:n mukaan Campionin lännenelokuva on vasta toinen naisen ohjaama elokuva, joka on voittanut parhaan draaman palkinnon.

Campion sai myös parhaan ohjaajan palkinnon. Hän on järjestyksessään kolmas parhaana ohjaajana Golden Globe -palkittu nainen.

Parhaan komedian tai musikaalin palkinnon vei Steven Spielbergin ohjaama West Side Story -uudelleenfilmatisointi. Elokuvan naistähdet Rachel Zegler ja Ariana DeBose saivat niin ikään pystit rooleistaan.

Parhaan naispääosan palkinto draamaelokuvasta meni Nicole Kidmanille, joka palkittiin roolisuorituksestaan Aaron Sorkinin ohjaamassa Being the Ricardos -elokuvassa. Elokuva seuraa Lucille Ballin ja Desi Arnazin suhdetta. Kidman esiintyy elokuvassa Ballina.

Parhaan draamaelokuvan miespääosan palkinnon sai Will Smith roolistaan elokuvassa King Richard. Smith näytteli elokuvassa tennistähtien Venus ja Serena Williamsin isää Richard Williamsia.

Michaela Jae Rodriguez teki historiaa

Pose-sarjan tähti Michaela Jae Rodriguez on ensimmäinen näyttelijäntyöstään Golden Globella palkittu transnainen. Asiasta kerrotaan Golden Globe -palkintogaalan verkkosivuilla.

Rodriguez näyttelee sarjassa transnaista Blanca Rodriguez-Evangelistaa ja ansaitsi roolistaan draamasarjan parhaan naisnäyttelijän palkinnon.

Gloden Globe -gaalaa ei tänä vuonna näytetty lainkaan televisiossa, eikä siitä ollut tarjolla edes striimiä gaalan omilla verkkosivuilla. Aiemmin eturivin tähtiä ja kimallusta täynnä ollut Golden Globe -gaala muuttui skandaalien myötä tilaisuudeksi, jota tv-kanavat ja julkkikset karttavat.

Gaalasta vastaa The Hollywood Foreign Press Association -järjestö, joka koostuu sadasta kansainvälisestä journalistista. Voittoa tavoittelematon järjestö rahoittaa toimintaansa pitkälti myymällä Golden Globe -gaalan esitysoikeuksia, joista se saa miljoonatuloja.

Järjestön rahankäyttöä on kuitenkin kritisoitu) ja sitä on syytetty jopa korruptiosta. Elokuva-alalla on myös huomattu, ettei järjestö edusta riittävää etnistä monimuotoisuutta. Kohujen seurauksena yksikään televisioyhtiö ei ole osoittanut halukkuutta lähettää palkintojuhlaa kanavillaan. Golden Globet on perinteisesti nähty NBC:n välittämänä.

Päivitetty 10.1. klo 10.38: Täydennetty myös muiden kategorioiden kuin parhaan ei-englanninkielisen elokuvan voittajia.

Lue lisää:

Golden Globe -gaala on kriisissä – Hytti nro 6 on ehdolla ensi yönä, eivätkä tekijät tiedä, pitääkö voittajat tarkistaa aamulla Twitteristä(9.1.)

Juri Borisov on Venäjällä iso tähti, mutta Juho Kuosmasen tapa ohjata sai hänet lähtemään mukaan suomalaiselokuvaan nimeltä Hytti nro 6(5.1.)

Hytti nro 6 pääsi jatkoon Oscar-kisassa(21.12.21)

Hytti nro 6 jäi ilman "Euroopan Oscaria"(11.12.21)

Suosittelemme sinulle