Hyppää sisältöön

Djokovic voitti oikeuskäsittelyn – voi pelata Australian avoimissa

Novak Djokovic sai oikeuskäsittelyssä luvan pelata ensi viikolla alkavassa Australian avoimessa tennisturnauksessa.

Novak Djokovic firar finalbiljetten efter att ha besegrat Rafael Nadal.
Novak Djokovic on Australian avointen miesten kaksinpelin hallitseva mestari. Kuva: EPA-EFE/YOAN VALAT
STT Urheilu,
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Australialainen tuomari päätti maanantaina, että tennistähti Novak Djokovicin viisumin peruutuspäätös kumotaan. Tämä tarkoittaa sitä, että maailmanlistan ykköspelaaja saa jäädä Australiaan.

Djokovic pystyy nyt puolustamaan miesten kaksinpelin mestaruuttaan ensi viikolla alkavissa Australian avoimissa.

Djokovic vapautettiin heti hotellieristyksestä ja hän saa liikkua vapaasti Australiassa. Päätöksen myötä hän saa takaisin henkilökohtaiset tavaransa ja passinsa. Djokovicin oikeuskäsittelykulut lankeavat australialaisten veronmaksajien maksettavaksi.

34-vuotias Djokovic kertoi viime viikolla saaneensa Australian avointen kisajärjestäjiltä erivapauden pelata turnauksessa ilman koronarokotusta. Australian rajaviranomaiset kuitenkin peruivat Djokovicin viisumin ja maan liittohallitus eväsi tämän pääsyn maahan. Djokovic joutui eristykseen lentokentän lähellä sijaitsevaan hotelliin, jota Australian valtio käyttää säilöntäkeskuksena.

Oikeusasiakirjojen mukaan Djokovic ei ole ottanut koronarokotetta, mutta hän haki oikeudesta erivapautta sillä perusteella, että hän olisi sairastanut koronan viime kuussa. Serbialainen on tunnettu koronarokotevastaisuudestaan.

Australian hallituksen lakimies varoitti Djokovicin valituskäsittelyn jälkeen, että hallitus saattaa vielä käyttää valtuuksiaan serbitähden karkottamiseksi maasta. Australian maahanmuutosta vastaavalla ministerillä on edelleen valta perua Djokovicin viisumi. Jos näin tapahtuu, voi Djokovic saada maahan kolmen vuoden maahantulokiellon.

Vähättelee koronaa

Djokovic on suhtautunut koronapandemian alusta lähtien tautiin vähättelevästi. Pandemian alkuvaiheessa huhtikuussa 2020 hän sanoi julkisuudessa, ettei halua tulla pakotetuksi rokotuksen ottamiseen. Vuonna 2020 Djokovic sai koronavirustartunnan ainakin kerran ja herätti kielteistä huomiota järjestämällä näytösottelusarjan, jossa virus levisi.

Sittemmin Djokovicin valituksen mukaan hän oli saanut positiivisen koronatestituloksen myös 16. joulukuuta 2021. Samana päivänä Djokovic esiintyi Serbian postin tilaisuudessa, jossa julkistettiin useita Djokovicin kuvilla varustettuja postimerkkejä.

Päätös Djokovicin poikkeusluvasta pelata Australian avoimissa on herättänyt suuttumusta maassa, jossa on noudatettu erittäin tiukkoja koronarajoituksia.

Tenniskauden ensimmäinen grand slam -turnaus Australian avoimet käynnistyy 17. tammikuuta. Djokovic on miesten kaksinpelin hallitseva mestari. Jos hän pääsee pelaamaan, hän tavoittelee ennätyksellistä 21. grand slam -kaksinpelimestaruuttaan Australiasta. Djokovic on voittanut Australian avointen kaksinpelin ennätyksellisesti yhdeksän kertaa.

Serbia syyttää "nöyryyttämisestä"

Tapaus on aiheuttanut myös diplomaattista kiistaa Serbian ja Australian välillä. Serbian ulkoministeriö väitti muun muassa, että tennistähti olisi "houkuteltu Australiaan nöyryytettäväksi", kertoi brittilehti Guardian. Maan korkein johto presidenttiä myöten on pyrkinyt edistämään Djokovicin maahanpääsyä, kertoi puolestaan Politico.

Serbia on vaatinut myös tennistähden siirtoa parempaan hotelliin.

Australian pääministeri Scott Morrison on todennut, että säännöt ovat sääntöjä, eikä kukaan ole niiden yläpuolella.

Australiassa asia on myös maan median mukaan osin sisäpoliittinen. Maan median mukaan Djokovicin tapausta on nostettu voimakkaasti esiin muun muassa maassa lähestyvien vaalien vuoksi. Pääministeri Morrison on saanut voimakasta kritiikkiä koronatoimien hoidosta.

Lue myös:

Novak Djokovicin viisumikohussa uusi käänne – asianajajan mukaan ennätystä hamuavalla tennistähdellä oli koronatartunta joulukuussa

Tennistähti Novak Djokovicin isä vertasi poikaansa Jeesukseen – "Myös Novak ristiinnaulitaan"

Kommentti: Erikoisen sotkun keskellä oleva Djokovic kyntää yhä syvemmällä epäsuosiossa – uusi kohu tuo jälleen ison kolhun maineeseen

Novak Djokovicin viisumi peruttiin, odottaa nyt ratkaisua säilöönottohotellissa – vielä tiistaina tennistähti kertoi saaneensa poikkeusluvan Australian avoimiin

Suosittelemme sinulle