Hyppää sisältöön

Helsingissä juoksennellut peura kerää nyt voimia eläinsairaalassa – dna-testin tulokset määrittävät, mitä sille sitten tapahtuu

Jos nuori hirvas osoittautuu metsäpeuraksi, se on luonnonvarainen eläin. Poro puolestaan on kotieläin.

Korkeasaaren villieläinsairaalassa toipumassa oleva peura.
Video on kuvattu 7. tammikuuta Helsingin Haagassa. Kansikuvassa eläin valokuvattuna 10. tammikuuta Korkeasaaren eläinsairaalassa. Video: Pepe Ylämaa
Tiina Karppi

Helsingissä perjantaina havaittu peura voi tällä hetkellä kohtalaisen hyvin.

Eläintä hoidetaan Korkeasaaren villieläinsairaalassa, jonne se tuotiin lauantaina. Ensimmäisen kerran se nähtiin jolkottelemassa Haagassa.

Eläinsairaalassa sarvipää on siis todettu peuraksi, mutta sen alalajin määrittäminen hankalampaa. Vieläkään ei tiedetä, onko kyseessä poro eli tunturipeura vai metsäpeura. Sukupuoleltaan nuori yksilö on uros eli hirvas.

Korkeasaaren tiedottaja Mari Lehmonen kertoo, että eläimelle on tehty dna-testi, jonka tuloksia nyt odotellaan.

– Eläinlääkäri katsoi peuraa ja totesi, että siinä on paljon metsäpeuramaisia piirteitä. Etenkin eläimen jalat ovat sen verran pitkät, metsäpeuramaiset, Lehmonen sanoo.

Peura toipumassa Korkeasaaren villieläinsairaalassa.
Hirvas kuvattuna villieläinsairaalassa 10. tammikuuta. Kuva: Mari Lehmonen / Korkeasaari

Lehmosen mukaan eläin vaikuttaa nyt suhteellisen hyvinvoivalta. Hirvas asustaa villieläinsairaalassa ulkotarhassa eläintenhoitajien tarkkailtavana.

– Annamme sen olla mahdollisimman rauhassa, sillä se on kokenut paljon stressiä: juossut kaupungissa, otettu kiinni ja tuotu outoon paikkaan. Pari viikkoa on vielä seurattava, onko sillä tullut stressistä pysyviä haittoja. Pysyvä stressitila voi johtaa jopa kuolemaan.

Hoikassa kunnossa ollut eläin on saanut syötäväkseen jäkälää, jonka määriä lisätään vähitellen. Dna-testin tulosten selvittyä päätetään myös, mitä eläimelle tapahtuu sitten, kun se on kerännyt riittävästi voimia.

– Metsäpeurana se on luonnonvarainen eläin, kun taas porona kotieläin. Sen mukaan mietimme jatkoa, Lehmonen sanoo.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 11.1.2022 kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle