Hyppää sisältöön

Luokkiinsa palanneet koululaiset eivät halua etäkouluun – Li Anderssonin mielestä valtakunnallinen etäopetussuositus ei ole välttämätön jatkossakaan

Lähiopetus on selvä ykkösvaihtoehto lukuvuoden jatkamiseksi. Koulut pyrkivät nyt omilla järjestelyillään tekemään tunneista turvallisia.

Oppilaita lähdössä välitunnille.
Arkeen palattiin Forssan keskuskoulussa lähiopetuksessa. Kynnys siirtyä etäkouluun on korkea. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Timo Leponiemi,
Johanna Talasterä,
Mari Siltanen

Viime päivien puheet mahdollisesta etäkoulusta ovat aiheuttaneet hämmennystä kouluissa ja kodeissa. Forssan sivistysjohtajan Jarmo Pynnösen mukaan tilanne oli viime viikolla hyvin sekava.

– Vasta viime metreillä pystyimme kaupungin taholta viestimään, että jatkamme lähiopetuksessa.

Forssassa etäopetukseen on mahdollista siirtyä parin päivän varoajalla, mutta päätös olisi jäänyt niin myöhäiseksi, että koulu oli joka tapauksessa pakko aloittaa maanantaina lähiopetuksena.

Yksi syy tähän oli se, että oppilaiden välineitä ja materiaaleja oli kouluilla. Tavoitteena on, että opetus annetaan jatkossakin kouluissa.

– Lähdemme siitä, että me pysymme lähiopetuksessa. Teemme kaiken mahdollisen, mitä kuntatasolla ja koulutasolla on mahdollista tehdä terveysturvallisuus edellä, sanoo Pynnönen.

Forssan keskuskoulun 9A luokan oppilas Essi Augustin
Essi Augustin valitsee mieluummin lähiopetuksen kuin etäkoulun. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Lähikoulu saa kannatusta Forssan keskuskoulun yhdeksäsluokkalaiselta Essi Augustinilta.

– Mun mielestä lähikoulu on parempi. Täällä pääsee näkemään enemmän kavereita ja jos etäkoulu jatkuisi pitkän aikaa, se kävisi aika raskaaksi.

Suuri osa oppilaista on saanut kaksi rokotetta

Forssassa koronariskiä pienennetään muun muassa sillä, että opetusryhmiä ei sekoiteta, käsihygieniasta huolehditaan ja noudatetaan vahvaa maskisuositusta. Myös ruokailuja porrastetaan ja välitunneilta tullaan suoraan luokkiin.

Forssan keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki
Forssan keskuskoulun rehtori Jari Marjamäki pelkää etäopetuksen aiheuttavan lapsille henkisiä haittoja. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Forssan keskuskoulun rehtorin Jari Marjamäen mielestä lähikontaktit ovat nyt riski yhtä lailla koulussa kuin harrastuksissa ja kaupassakin. Hänen mukaansa riski lähiopetuksessa ei ole erityisen suuri. Tilannetta auttaa se, että erittäin suuri osa oppilaista on jo saanut kaksi rokotetta.

– Lapsilla omikronin tartuttavuus on ollut tosi pieni ja he saavat tautia heikosti. Totta kai lähikontakteissa on aina riski, mutta se ei ole koulussa mikään suuri riskitekijä.

Marjamäki katsoo, että etäopetukseen voisi ajaa valtavan suuri tartuntarypäs yksittäisessä koulussa tai luokassa. Siinäkin tapauksessa noudatettaisiin THL:n suosituksia yksittäisen luokan määräaikaisesta karanteenista.

– Lapsen eristäminen kotiin määräämättömäksi ajaksi on jo osoittautunut tosi haastavaksi. Se uhkaa nuorten ja lasten mielialaa sekä mielenterveyttä. Toivon tosiaan, että opetus voidaan pitää koulussa, sanoo Marjamäki.

Oppilaita välitunnilla koulun pihalla.
Koronariskiä yritetään pienentää muun muassa porrastamalla ruokailuja ja tulemalla välitunnilta suoraan luokkaan. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnassa vieraillut Li Andersson luottaa asiantuntijoihin

Sosiaali- ja terveysministeriö ehdotti koulutyön aloittamista etänä joululoman jälkeen, mutta THL ja osa infektiolääkäreistä vastusti ehdotusta. Hallitus päätti olla antamatta suositusta etäopetuksesta kouluissa.

Maanantaina Hämeenlinnassa vieraillut opetusministeri Li Andersson kertoo nojautuneensa päätöksessä asiantuntijoihin.

– THL:n lisäksi monet infektio-, tartuntatauti- ja lastenlääkärit puolsivat voimakkaasti, että yleisesti valtakunnallisesti edelleen jatkettaisiin lähiopetuslinjalla.

Li Andersson
Opetusministeri Li Andersson (vas) sanoo, että kouluissa on tärkeää tehdä terveysturvallisuutta lisääviä toimia. Kuva otettu lokakuussa 2021 eduskunnassa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Joissain tilanteissa saatetaan joutua etäopetukseen.

– Monet kunnat ovat laajentaneet maskisuositusta nuorempiin oppilaisiin, jos jollain alueella tai tietyssä koulussa on ollut paljon tartuntoja. Paikallisesti on myös mahdollista tehdä vaikkapa luokkakohtaisia tai koulukohtaisia päätöksiä etäopetuksesta.

Li Anderssonin mielestä valtakunnallinen etäkoulusuositus ei ole välttämätön, vaikka tartunnat yhä lisääntyisivät.

– Mielestäni on fiksumpaa jatkaa toimintamallilla, mikä meillä nyt on ollut käytössä. Se antaa alueellisille tartuntatautiviranomaisille ja koulutuksen järjestäjille mahdollisuuden tehdä paikallisia ratkaisuja siellä, missä sille on välttämätön tarve.

Kavereiden näkeminen on lähiopetuksen parhaita puolia

Lähiopetukseen palattiin Tampereella Vuoreksen koulussa varsin tyytyväisinä, mutta aamuherätys vaikutti.

– Totta kai vähän loman jälkeen väsyttää, mutta ihan hyvillä fiiliksillä kuitenkin, sanoo ysiluokkalainen Hilja Kanerva.

Kanerva muistuttaa, että monelle opiskelu on helpompaa koulussa. Luokkakaveri Elli Raitalaaksokin on mieluummin luokassa kuin yksin kotona.

– On kiva nähdä kavereita täällä.

Kouluvalmentaja Siiri Tammisalon mielestä lähiopetus onkin tärkeää varsinkin yhteisöllisyyden kannalta.

– Isommassa kaupungissa nuorilla ei ole samalla tavalla omia pienempiä yhteisöjä niin tiiviisti ympärillä. On merkittävää, että voi tulla kouluun olemaan kavereiden kanssa oikeasti läsnä.

Katso lisää:Ylen aamutv: Omikronmuunnos jyllää Suomessa - Miltä koronatilanne näyttää nyt, kun palaamme arkeen?

Suosittelemme sinulle