Hyppää sisältöön

Ulkopoliittisen instituutin Aaltola USA:n ja Venäjän neuvotteluista: Hyvä uutinen on se, että ei päädytty saman tien umpikujaan

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan on lupaavaa, että ensimmäisen neuvottelupäivän päätteeksi sotilaallisilla toimilla uhittelu oli laantunut. Venäjä kertoi, että sen aikomuksena ei ole hyökätä Ukrainaan.

Mika Aaltola.
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola muistuttaa, että hyvästä alusta huolimattaa Yhdysvaltojen ja Venäjän näkemykset ovat hyvin kaukana toisistaan. Kuva: Silja Viitala / Yle
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola pitää Yhdysvaltojen ja Venäjän välisten neuvottelujen aloitusta lupaavana – osapuolten hyvin eriävistä mielipiteistä huolimatta.

Syitä on monia: neuvottelut eivät päättyneet saman tien umpikujaan ja neuvottelujen jatkosta sovittiin. Lisäksi Venäjä kertoi, että se ei aio hyökätä Ukrainaan. Myös sotilaallisella voimankäytöllä uhittelua oli vähemmän kuin aikaisemmin.

Yhdysvaltojen ja Venäjän apulaisulkoministerit Wendy Sherman ja Sergei Ryabkov neuvottelivat tänään Genevessä. Neuvottelut sujuivat apulaisulkoministereiden mukaan rakentavassa ja suorassa ilmapiirissä.

– Molemmat osapuolet pääsivät varmasti paremmin kärryille siitä, mitä toinen haluaa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole tietoa siitä, että olisi saavutettu edistystä asioiden suhteen, sanoo Aaltola.

Ryabkovin mukaan rakentavasta keskustelusta huolimatta Yhdysvaltojen ei pitäisi aliarvioida yhteenoton syntymisen riskiä. Sherman puolestaan sanoi, että kumpikaan maa ei halua ydinsotaa.

Päivän päätteeksi positiivisuutta ilmassa

Hyvin alkaneista neuvotteluista huolimatta Aaltola muistuttaa, että Venäjän ja Yhdysvaltojen näkemykset ovat hyvin kaukana toisistaan.

Yhdysvaltojen ja Venäjän neuvottelujen asialistalla ovat muun muassa ydinaseet, aserajoituskysymykset ja sotilaallinen harjoittelutoiminta.

Ennen neuvotteluja tunnelma oli hyvin kireä: Venäjä uhkasi hyökkäävänsä Ukrainaan, jos ei saa vaateitaan läpi. Päivän päätteeksi Venäjän tiedotustilaisuudessa oli jo positiivisempi ote.

Aaltolan mukaan Venäjän lupaus olla hyökkäämättä Ukrainaan oli askel poispäin eskaloitumisesta, mutta takuuta siitä ei ole.

– Mitä Venäjä sillä tarkoittaa, saattaa olla kimurantimpi asia, koska Venäjä ei tunnusta Ukrainaa samalla tavalla valtioksi kuin muut sen tunnustavat, Aaltola sanoo.

Tällä viikolla tuskin saadaan lopullisia ratkaisuja

Venäjän neuvottelut lännen kanssa jatkuvat tällä viikolla: keskiviikkona kokoontuvat Nato ja Venäjä. Torstaina Ukrainan tilanteesta keskustellaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj:n kokouksessa.

Aaltola arvioi, että tulevissa neuvotteluissa on kyse tunnusteluista, aivan kuten tänäänkin.

– Asiat ovat aika visaisia ja osapuolet ovat niin kaukana toisistaan. Olisi vaikea nähdä, että niitä muutamassa päivässä saataisiin eteenpäin, sanoo Aaltola.

– Hyvä uutinen olisi se, että neuvottelut jatkuvat eikä päädytä umpikujaan.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 11.1. klo 23:een asti.

Suosittelemme