Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto: Nato-jäsenyyden hakeminen olisi ajankohtaista vain, jos Suomi ei kokisi omien voimavarojensa riittävän

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) uskoo, että Euroopan turvallisuustilanne voi kehittyä tulevina vuosina myös parempaan suuntaan.

”Suomen Nato-jäsenyys voisi olla ajankohtainen tilanteessa, jossa Euroopan turvallisuustilanne muuttuisi, emmekä kokisi saavamme riittävästi apua”, arvioi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) A-studiossa maanantaina.
Alina Mäkynen,
Päivi Suikkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen hakeutuminen Naton jäseneksi olisi ajankohtaista vain, mikäli Euroopan turvallisuustilanne muuttuisi sellaiseksi, etteivät Suomen omat voimavarat tai muualta tuleva apu riittäisi, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

– Mutta toivon, että Eurooppa kehittyy kokonaan toiseen suuntaan. Täytyy muistaa, että emme ole nähneet vain heikkenemistä, vaan oli vuosia, jolloin näimme paljon paranemista [turvallisuustilanteessa], Haavisto sanoo Ylen A-studiossa maanantaina.

Esimerkiksi Haavisto nostaa 1990-luvun, jolloin luotiin Naton ja Venäjän välinen neuvosto. Sen ideana oli luoda dialogia ja yhteisiä ratkaisuja toimijoiden välille.

Ulkoministeristä Suomen turvallisuuspoliittinen linja on toimiva. Suomi tekee yhteistyötä Ruotsin ja Naton kanssa, mutta ei tällä hetkellä hakeudu Naton jäseneksi.

Haavistosta on tavallista, että eurooppalaiset kriisit lisäävät keskustelua Nato-jäsenyydestä Suomessa.

– Poliittiset puolueet tätä keskustelua käyvät, mutta en näe tällä hetkellä tarvetta muutokseen.

"Edessä mutkikas viikko"

Yhdysvaltojen ja Venäjän apulaisulkoministerit Wendy Sherman ja Sergei Rjabkov keskustelivat tänään Genevessä muun muassa sotilasliitto Natosta.

Haaviston mukaan Yhdysvaltojen ilmoittama kanta siitä, että eurooppalaisista kysymyksistä ei keskustella ilman Eurooppaa on hyvä.

– Yhdysvallat on tiedottanut Naton jäsenmaille ja EU:lle omasta positiostaan, että Euroopan yli ei tulla neuvottelemaan, Haavisto sanoo tv-uutisten päälähetyksessä maanantaina.

Haavisto arvioi, että lännen ja Venäjän välisissä keskusteluissa voi olla edessä vaikea ja mutkikas viikko. Myönteistä on se, että osapuolet ovat istuneet toistensa kanssa alas.

– Molemmat osapuolet kuvaavat, että on käyty yksityiskohtaisesti läpi asioita.

– Myös Yhdysvallat on tullut aktiivisesti omilla ajatuksillaan ja ehdotuksillaan [esiin]. Nyt julkisuutta on dominoinut Venäjän tähän asti tekemät ehdotukset, Haavisto sanoo.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 11.1. klo 23:een asti.

Otsikkoa muokattu ja Haaviston kommentteja lisätty 10.1. kello 22.25.

Lue lisää:

USA:n ja Venäjän neuvottelut Genevessä päättyivät, Sherman: Ei päätöksiä Euroopasta ilman Eurooppaa – Yle seuraa neuvotteluiden tuloksia

Yhdysvallat ja Venäjä neuvotteluihin: Estetäänkö näin sota Ukrainassa ja ratkaistaanko Suomen Nato-jäsenyys – 7 kysymystä ja vastausta

Suosittelemme