Hyppää sisältöön

Suomalaisurheilijoita ja taustahenkilöitä on luopunut olympiatavoitteesta rokottamattomuuden takia – eri maiden rokotusvaatimukset vaihtelevat

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtosen mukaan suurin osa joukkueesta päätyi ottamaan rokotuksen. Kaikki maat eivät rokotusta vaadi.

Pekingin talviolympialaisten alppihiihtonäyttämönä toimivan Yaqingin rinteissä on vain vähän lunta vuosi ennen kisoja.
Pekingin talviolympialaiset alkavat 4. helmikuuta. Kuva: 2020 Getty Images
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen olympiajoukkueen jäseniltä vaaditaan Pekingiin lähteäkseen täysi koronarokotussarja. Kisoihin tähdänneistä suomalaisurheilijoista ja taustajoukoista löytyy henkilöitä, jotka päätyivät luopumaan olympiatavoitteesta rokotusvaatimuksen vuoksi.

Keskustelu rokotetuista ja rokottamattomista urheilijoista nousi pinnalle uudelleen Novak Djokovicin tapauksen myötä. Rokotteisiin kriittisesti suhtautunut Djokovic ei meinannut päästä Australiaan, sillä hän ei täyttänyt maahantulosäädöksiä ja hänen viisuminsa peruttiin.

Maanantaina australialainen tuomari päätyi kuitenkin kumoamaan päätöksen, ja tällä hetkellä Djokovic olisi jäämässä Australiaan osallistuakseen vuoden ensimmäiseen grand slam -turnaukseen.

Novak Djokovic tittar uppåt medan han ser något ledsen ut.
Novak Djokovic on ollut viime päivinä mediassa. Kuva: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Pekingin olympialaisissa kisajärjestelijöiden säännöt ovat niin ikään tiukat. Rokottamattomia odottaa Kiinassa kolmen viikon karanteeni, minkä vuoksi Suomen joukkue päätyi rokotevaatimukseen.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtosen mukaan rokotuksista käytiin syksyn aikana "hyvää keskustelua". Suomen joukkueesta löytyi henkilöitä, jotka suhtautuivat rokotuksiin kriittisesti.

– Meillä oli toki jo aikaisin tiedossa, että käytännössä Kiinaan ei voi lähteä ilman rokotuksia. Se pysäytti tämän keskustelun, Valtonen kertoo Yle Urheilulle.

– Oli niin selkeä päätös, että yksinkertaisesti ei ole vaihtoehto lähteä ilman rokotusta. Suurin osa joukkueesta, ne ketkä olympialaisiin tähtäsivät, päätyivät ottamaan rokotuksen ja onneksi rokotus on todistettu hyvinkin turvalliseksi.

Kaikki eivät kuitenkaan päätyneet ottamaan rokotusta.

– Yksittäisiä henkilöitä on sekä urheilijoissa että henkilöstön puolella, jotka niin vahvasti kokivat, että eivät rokotusta halua ja tähän ratkaisuun päätyivät. Se vaihtoehto jokaisella on olemassa, Valtonen sanoo.

Myös USA vaatii rokotusta

Suomen tavoin myös Yhdysvalloilla on tiukka linja Pekingiin pyrkivien urheilijoiden suhteen. Tokion kesäolympialaisissa USA:n joukkueessa oli noin sata rokottamatonta urheilijaa, ja esimerkiksi uimari Michael Andrew kertoi avoimesti kieltäytyneensä rokotteesta.

Ryan Murphy, Zach Apple, Michael Andrew ja Caeleb Dressel muodostivat kultajoukkueen.
Michael Andrew voitti Yhdysvaltain viestijoukkueessa olympiakultaa. Kuva: Getty Images

Pekingissä vastaavaa ei enää sallita. USA:n olympikomitea ja paralympiakomitea ilmoittivat syyskuussa vaativansa täyttä rokotussarjaa kaikilta Pekingin olympialaisiin matkustavilta urheilijoilta.

Täydellä rokotussarjalla viitataan suurimmassa osassa maita kahteen rokotteeseen. Suomen joukkueen tavoitteena on ollut saada koko joukkueelle tehosterokotus eli kolmas rokotus ennen olympialaisia.

Venäläisurheilijoista 85 prosenttia rokotettuja

Kansainvälinen olympiakomitea ei velvoita urheilijoilta täyttä rokotesarjaa. Ne urheilijat, jotka eivät ole ottaneet täyttä rokotussarjaa, joutuvat kuitenkin Pekingiin saapuessaan 21 päivän karanteeniin.

Kaikilla mailla ei kuitenkaan ole yhtä tiukka linja kuin Suomella. Esimerkiksi Venäjän olympiajoukkueesta 85 prosenttia on rokotettuja, kertoo uutistoimisto TASS.

Kamila Valieva
Vasta 15-vuotias Kamila Valieva edustaa maataan olympialaisissa helmikuussa. Kuva: Kommersant Photo Agency/Shutterstock/All Over Press

Venäjän taitoluisteluliiton johtaja Alexander Kogan on sanonut, että alle 18-vuotiailta luistelijoilta ei edellytetä rokotusta. TASS:n mukaan nuoret taitoluistelijat välttyvät myös kolmen viikon karanteenilta.

– Olemme saaneet varmistuksen Kansainväliseltä olympiakomitealta ja olympialaisten järjestelytoimikunnalta, että he eivät ole 21 päivän karanteeniin joutuvien urheilijoiden joukossa, Venäjän olympiakomitean johtaja Stanislav Pozdnyakov kommentoi.

Pekingin olympialaisten avajaisia vietetään 4. helmikuuta. Kisat näkyvät ja kuuluvat laajasti Ylen kanavilla.

Lue myös:

Djokovic voitti oikeuskäsittelyn – voi pelata Australian avoimissa

Novak Djokovicin viisumikohussa uusi käänne – asianajajan mukaan ennätystä hamuavalla tennistähdellä oli koronatartunta joulukuussa

Tennistähti Novak Djokovicin isä vertasi poikaansa Jeesukseen – "Myös Novak ristiinnaulitaan"

Kommentti: Erikoisen sotkun keskellä oleva Djokovic kyntää yhä syvemmällä epäsuosiossa – uusi kohu tuo jälleen ison kolhun maineeseen

Suosittelemme