Hyppää sisältöön

Aiesopimus julkistettiin: Vaasaan nousemassa akkuteollisuudelle anodimateriaaleja tuottava tehdas 2025

Vaasan kaupunki ja suomalais-intialainen yhteisyritys julkistivat tiistaina tonttivarauksen sekä aiesopimuksen anodimateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasan akkuteollisuudelle kaavoitetulle alueelle.

Sarianne Tekoniemi
Hanne Leiwo
  • Suomalaisen Grafintec Oy:n ja intialaisen Epsilon Advances Materialsin yhteisyritys suunnittelee rakentavansa akkuanodimateriaalitehtaan Vaasaan. Tehtaan suunnitellaan valmistuvan vuonna 2025.
  • Tehdas rakentuisi 38 hehtaarin tontille. Tämä on yksi GigaVaasa-teollisuusalueen suurimmista.
  • Anodimateriaalitehdas on tarkoitus rakentaa kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe tuottaa anodimateriaalia 10 000 tonnia vuodessa. Laajennuksen jälkeen tuotantomäärä nousee 50 000 tonniin vuodessa.
  • Kyseessä on jättimäisen alueen toinen voimassa oleva aiesopimus. Norjalaisyhtiö Freyr Battery julkisti syksyllä aiesopimuksen Vaasan kaupungin kanssa. Yhtiö kaavailee alueelle akkukennotehdasta.
  • Vuonna 2022 uusi yhtiö aloittaa arvoketjun ja konseptin suunnittelun. Tarkoitus on myös tehdä alueelle ympäristövaikutusten arviointi. Jos sopimus toteutuu, rakennustyöt aloitetaan 2023.
Sarianne Tekoniemi

Tallenne suorasta lähetyksestä on katsottavissa täällä

Sarianne Tekoniemi

Lähetys tiedotustilaisuudesta on päättynyt, kiitokset seuraajille!

Sarianne Tekoniemi

Häyry: Rakentamaan jo 2023, työntekijöiden tarve vielä auki

Tomas Häyryn mukaan on ennenaikaista sanoa, millainen on anoditehtaan työllistävä vaikutus.

Rakennustyöt alkaisivat Häyryn arvion mukaan 2023, jos tehdas aiotaan avata käyttöön 2025.

Häyryn mukaan keskusteluja muihinkin yrityksiin on edelleen käynnissä, ja ne ovat "mielenkiintoisia". Hän arvioi, että uusia uutisia voidaan kertoa jo ennen kesää.

– Mutta täytyy sanoa, ettei tämän omikron-variantin riehuminen auta yhtään. Jos ei ennen kesää uutta kerrota, se on todennäköisesti omikronin vika.

Sarianne Tekoniemi

Kaupunginjohtaja: "Suomen ja Euroopan kannalta erittäin merkittävä"

Tomas Häyryn mukaan tuleva tehdas on merkittävä, sillä Suomessa ja Euroopassa on keskitytty katodimateriaalitehtaisiin, mutta anodimateriaalitehtaisiin on keskitytty vähemmän.

Uudet tulokkaat ovat kehuneet ympäristöystävällistä arvoketjua, mihin tämä perustuu?

Häyry korostaa, että GigaVaasan etu on tehdaskilvassa ollut se, että arvoketju voidaan tehdä kestävästi.

– Etäisyydet ovat lyhyemmät, mikä pienentää hiilijalanjälkeä merkittävästi.

– Emme voi sanoa, että nämä toimijat tulisivat olemaan toistensa asiakkaita, mutta me mahdollistamme sen, Häyry sanoo viitateen akkutehdasalueelle muihin perustettaviin akkumateriaalitehtaisiin.

Sarianne Tekoniemi

Seuraavaksi haastattelussa Tomas Häyry

Tiedotustilaisuus on päättynyt. Seuraavaksi toimittaja Arttu Kuivasen haastateltavaksi saapuu kaupunginjohtaja Tomas Häyry.

Sarianne Tekoniemi

Anodimateriaalia myytäisiin kolmesta neljälle asiakkaalle ympäri maailmaa

Toimittaja kysyy Epsilonin Vikram Handalta, minne Vaasassa syntyvä anodimateriaali on tarkoitus toimittaa. Toimittajan arvion mukaan tehdas tuottaisi anodia huomattavasti enemmän kuin lähistölle rakennettava Freyr Battery voisi hyödyntää.

– Jos haluamme toimia markkinoilla tehokkaasti, meillä on oltava muitakin asiakkaita. Arvioisin, että anodimateriaalia toimitettaisiin 3-4 asiakkaalle. Jos he kasvavat, me kasvamme mukana. Pelkästään Suomen markkinat ovat rajalliset, sanoo Handa.

Sarianne Tekoniemi

Suomi valittiin yhteistyöhengen vuoksi

Kurt Budge perustelee Suomen valintaa sillä, että Suomessa vastaanotto ja yhteistyökyky on ollut hänen kokemuksensa mukaan poikkeuksellisen hyvää. Hän mainitsee yhteistyökumppaneina muun muassa Business Finlandin.

Suomi ja etenkin Vaasa osoittautuivat kiinnostaviksi myös siksi, että ne tarjosivat ympäristöystävällisen toimintaympäristön.

Sarianne Tekoniemi

Epsilonin Vikram Handa: Tehdas voisi käyttää raaka-aineena sekä synteettistä että luonnollista grafiittia

Epsilonin edustajan Vikram Handan mukaan anodimaterliaalitehdas voi hyödyntää raaka-aineenaan sekä synteettistä että luonnollista grafiittia.

- Meillä on mahdollisuudet hyödyntää molempia, Handa sanoo.

Sarianne Tekoniemi

Tehtaan tarkoitus aloittaa toimintansa vuonna 2025

Beowulf Miningin toimitusjohtaja Kurt Budge arvioi, että tehdas aloittaa toimintansa vuonna 2025.

- Haluamme edetä rivakasti. Emme kuitenkaan voi juosta ennen kuin voimme kävellä. Meidän on ensin saatava luotua konsepti Epsilon Advances Materialsin kanssa, Budge sanoo.

Vuoden 2022 aikana keskitytään tekemään ympäristövaikutusten arviointi.

Suosittelemme