Hyppää sisältöön

Liittyy kohuttuun rengasvilppiin ja epäiltyyn sisäpiiritietoon: oikeudenkäynti Nokian Renkaita ja entisiä avainhenkilöitä vastaan alkoi käräjillä

Syytteessä on kymmenen henkilöä, muun muassa Nokian Renkaiden hallituksessa ja toimitusjohtajana toimineita. Lisäksi yhtiölle vaaditaan jopa 850 000 euron yhteisösakkoa, yhtiö on kertonut.

Julkisuuskohu koski sitä, että Nokian Renkaat oli toimittanut pitkään lehtien testeihin erikseen valmistettuja renkaita. Finanssivalvonta teki toukokuussa 2017 tutkintapyynnön mahdollisista siihen liittyvistä sisäpiirikaupoista. Arkistokuva. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Nokian Renkaisiin liittyvien pörssirikossyytteiden käsittely. Syytteet koskevat törkeää sisäpiirintiedon väärinkäyttöä ja tiedottamisrikosta.

Syytteet arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta on luettu esimerkiksi kahdelle yhtiön entiselle toimitusjohtajalle.

Syyttäjä vaatii avainhenkilöitä menettämään valtiolle rikoksen tuottamaan taloudellisena hyötynä useita kymmeniä tuhansia euroja.

Esimerkiksi yksi avainhenkilö sai syytteen mukaan perusteetonta hyötyä lähes 25 000 euroa optio-oikeuksien myynnillä.

Nokian Renkaiden mukaan nykyhallituksesta kaksi henkilöä on saanut syytteen. Nykyiseen johtoryhmään kuuluvat eivät ole syytteen saaneiden joukossa.

– Oikeudenkäynnin ollessa kesken yhtiö ei kommentoi asiaa, viestintäjohtaja Päivi Antola sanoo Ylelle.

Yhtiölle vaaditaan lähes miljoonan euron sakkoa

Syyttäjän mukaan yhtiö on lisäksi tuomittava vähintään 500 000 euron ja enintään 850 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon.

Nokian Renkaat kertoi lokakuussa 2020 pörssitiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että sen aiempia avainhenkilöitä vastaan on nostettu syytteitä.

Kaikki syytteen saaneet henkilöt kiistivät silloin syyllistyneensä rikokseen.

Finanssivalvonta teki vuonna 2017 tutkintapyynnön, oliko yhtiö laiminlyönyt tiedottamisvelvoitteensa ja olivatko yhtiön eräät työntekijät käyttäneet hyväkseen sisäpiiritietoa arvopaperikaupassa. Asia liittyi aiemmin runsaasti julkisuutta saaneeseen rengasvilppiiin.

Julkisuuskohu koski sitä, että Nokian Renkaat oli toimittanut pitkään lehtien testeihin erikseen valmistettuja renkaita. Finanssivalvonta teki toukokuussa 2017 tutkintapyynnön mahdollisista sisäpiirikaupoista.

Nokian Renkaiden johtokunnan jäsenet myivät optioita yhteensä 600 000 eurolla ennen kuin rengastesteihin liittyvä vilppi tuli julkisuuteen, kirjoitti vuonna 2016 Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Syyttäjän mukaan lehdistötiedotteessa ja pörssitiedotteessa esitetyt tiedot yhtiön liiketoimintaan liittyvästä vilpillisestä menettelystä ja päätös julkitulosta on sellainen osakkeen arvoon olennaisesti vaikuttava seikka, joka olisi tullut julkistaa ilman aiheetonta viivytystä. Laiminlyönti on alkanut syytteen mukaan 11.12.2015 ja kun pörssitiedote on annettu vasta 29.2.2016, ei tietoa ole syyttäjän mukaan julkistettu asianmukaisesti ilman aiheetonta viivästystä.

Taustalla rengastestit

Nokian Renkaat kertoi julkisuuteen helmikuussa 2016, että yhtiön toimintatavat rengastesteissä eivät ole aina aikaisemmin vastanneet Nokian Renkaiden vastuullisia toimintatapoja.

Rengastestivilppi nousi esille Kauppalehden uutisoitua (siirryt toiseen palveluun) asiasta.

Kauppalehti kertoi tutustuneensa kymmeniin yhtiön henkilöstön sähköposteihin, joiden perusteella Nokian Renkaat oli lähettänyt lehtitesteihin muunneltuja ja paranneltuja testirenkaita, joita ei edes valmisteta. Kauppalehden mukaan toiminnan taustalla olivat osakkeen kurssikehitys sekä johdon optio-ohjelmat.

Rengastestien järjestelmällinen vääristely alkoi lehden mukaan toimitusjohtaja Kim Granin aikana, eikä loppunut senkään jälkeen. Yhtiö kertoi muuttaneensa rengastestien käytäntöjä.

Yhtiö myönsi toimittaneensa jopa 14 vuoden ajan lehtien testeihin erikseen valmistettuja renkaita. Nokian Renkaiden valmistamat renkaat menestyivät monissa rengastesteissä.

Keskusrikospoliisi ei aloittanut vuonna 2017 esitutkintaa Nokian Renkaiden testivilpistä.

Tunnettuja nimiä syytettyinä

Yhtiön mukaan tiedottamisrikoksesta syytteessä ovat vuosina 2015–2016 yhtiön toimitusjohtajana työskennellyt Ari Lehtoranta sekä viisi silloisen hallituksen jäsentä. Heistä kaksi on yhä hallituksessa.

Lehtoranta toimi syytteen noston aikaan Caverionin toimitusjohtajana, mutta on sittemmin jättänyt kyseisen tehtävän.

Lisäksi yhtiö kertoi, että syytteen sisäpiirintiedon väärinkäytöstä sai neljä ihmistä, jotka työskentelivät Nokian Renkaiden palveluksessa vuonna 2015.

Helmikuussa 2018 Nokian Renkaiden silloinen toimitusjohtaja Hille Korhonen sanoi, että säädöksiä on noudatettu. Korhonen on yksi syytteen saaneista. Hän on yksi vuosina 2015–2016 Nokian Renkaiden hallituksen jäsenenä toimineista.

– Nokian Renkaat on sitä mieltä, että kaikkia säädöksiä on noudatettu ja asiassa ei ole mitään rikosta tapahtunut. Tietenkin on hyvä, että asiat selvitetään perin pohjin, mutta tarkempaa tietoa emme voi tällä hetkellä antaa.

Lue lisää:

Liittyy kohuttuun rengasvilppiin: Nokian Renkaille vaaditaan lähes miljoonan euron yhteisösakkoa, syytteitä nykyisille ja aiemmille avainhenkilöille

Suosittelemme sinulle