Hyppää sisältöön

Ikäihmiset vaikeuksissa ilman verkkopankkitunnuksia korona-aikana

Verkkopankkitunnukset tarvitaan, jos haluaa esimerkiksi tilata ruokaa kotiinsa. Perinteisiä ruokatilejä ei kauppoihin enää ehkä poikkeuksia lukuunottamatta saa eikä kotihoidon henkilökunnalla ole oikeutta käsitellä asiakkaan rahoja.

Ruokaostokset
Useimmiten verkossa ostettu ruokakassi pitää maksaa pankkitunnuksilla. Kuvituskuva. Kuva: Yle
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Monilla ikäihmisillä on vaikeuksia hankkia kotiinsa elintarvikkeita ilman verkkopankkitunnuksia. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän kotihoito on korona-aikana paininut asian kanssa useaan otteeseen. Forssan seudun hykyn vanhuspalveluiden johtaja Annukka Kuismin kertoo, että etenkin niillä ikäihmisillä, joilla ei ole omaisia, on nyt suuria vaikeuksia saada kotiinsa ruokaa.

– Kotihoidolla ei ole resursseja kuljettaa koteihin ruokaa. Toisaalta periaatteessa kotihoito ei myöskään saa käsitellä asiakkaan rahavaroja, muistuttaa Kuismin.

Verkkopankkitunnukset tarvitaan, kun tekee verkko-ostoksia netistä. Forssan Citymarket aloitti ruoan verkkokaupan lähes kaksi vuotta sitten samoihin aikoihin kuin korona-aika laukesi. Kauppias Mikko Virtanen kertoo, että ostosten tekoon tarvitaan maksukortti. Perinteistä tilimyyntiä ei enää juurikaan ole.

– Tilille ostaminen on edesmennyttä aikaa. Kaupalla ei ole mahdollisuutta olla luoton antaja, Virtanen sanoo.

Kauppias Mikko Virtanen kertoo, että koronaepidemian kehittymisen näkee selvästi verkkokaupan asiakasmääristä. Kun koronatilanne vaikeutuu, niin asiakkaita on verkkokaupassa heti enemmän.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme