Hyppää sisältöön

Helsinkiin eksyneen mysteeripeuran arvoitus sakenee – lahtelainen luontoharrastaja saattoi kuvata otuksen joulukuussa Päijänteellä

Korkeasaaren asiantuntijoiden mukaan Arto Hyttisen valokuvaamassa peuraeläimessä on paljon samaa näköä kuin Helsinkiin harhautuneessa eläimessä. Arvoituksellinen eläin liikkui jäällä Asikkalassa.

Poroa muistuttava eläin jäällä.
Korkeasaaren asiantuntijan mukaan tämä Asikkalassa tavattu eläin muistuttaa paljon Korkeasaareen pelastettua eläintä. Kuva: Arto Hyttinen
Mika Moksu

Helsingissä viikonloppuna kiinniotettu poron kaltainen eläin saattaa olla sama yksilö, joka aiemmin harhaili Päijänteen Asikkalanselällä. Eläin on nyt Korkeasaaressa hoidettavana, ja sen laji on vielä tunnistamatta. Kyseessä on joko poro tai metsäpeura.

Joulukuun lopulla luontoharrastaja Arto Hyttinen kuvasi Päijänteen Asikkalanselällä todennäköisesti saman yksilön. Hän lähetti kuvat Korkeasaareen kuultuaan sinne päätyneestä seikkailijasta. Korkeasaaren asiantuntijoiden vastaus oli mielenkiintoinen.

– Korkeasaaren eläintenhoitaja kirjoitti minulle, että kuvan eläin muistuttaa kovin paljon siellä hoidossa olevaa. Oikean kyljen karvaton alue ainakin täsmää. Melkoisen matkan se on kyllä kulkenut, arvioi eläintenhoitaja. En osannut itse katsoa kuvista tuota laikkua, mutta ovathan nämä aika identtiset kaverit, Hyttinen kertoo.

Poroa muistuttava eläin jäällä.
Arto Hyttinen ällistyi nähdessään tämän eläimen Päijänteen jäällä. Oli kyseessä poro tai metsäpeura, se on äärimmäisen harvinainen näky Päijät-Hämeen luonnossa. Kuva: Arto Hyttinen

Hyttinen kuvasi arvoituksellisen eläimen Pulkkilanharjun kohdalla. Hän kuvailee eläimen liikkuneen levottoman oloisesti, ympärilleen vilkuillen. Hän kertoo miettineensä, olisiko esimerkiksi susi saattanut säikäyttää eläimen.

Luonnossa paljon liikkuva Arto Hyttinen toivoo eläimelle toipumista.

– Kaveri näytti vähän yksinäiseltä, keli oli tuolloinkin aika kylmä. Toki poro ja metsäpeura kumpikin on tottunut kylmiin oloihin, mutta yksinäiselle nuorelle eläimelle se voi olla kova paikka. Olisi hienoa jos se selviäisi. Käyn morjestamassa, jos se päätyy johonkin tarhaan, mutta toivottavasti se pääsee takaisin luontoon.

Hyttisen havaintojen ja Korkeasaareen hoitoon toimitetun eläimen yhtäläisyydestä kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle