Hyppää sisältöön

Säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto on kuollut

Jaakko Kuusistolla todettiin aivokasvain kesällä 2020. Hän työskenteli musiikin parissa vielä kasvaimen löytymisen ja leikkauksen jälkeen. Kuusisto kuoli Oulussa tänään. Hän oli 48-vuotias. Kuoleman vahvisti Kuusiston musiikkiagentti.

Jaakko Kuusisto, Helsinki, 05.11.2020
Jaakko Kuusisto oli keskeinen vaikuttaja Suomen musiikkielämässä. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Päivi Puukka

Viime vuodet Oulussa asunut Jaakko Kuusisto (s. 1974) oli yksi Suomen tunnetuimmista klassisen musiikin tekijöistä ja vaikuttajista.

Tunnetun musiikkisuvun poikien Jaakko ja Pekka Kuusiston instrumentiksi valikoitui viulu jo varhain. Veljekset esiintyivät televisiossa orkesterin solisteina jo alle kymmenvuotiaina.

Jaakko ja Pekka Kuusisto esittävät Seitsemän seinähullun veljeksen säestämänä kappaleen Kissa vieköön (Jeepers Creepers) ohjelmassa Joulupukin Toivejoulu vuonna 1983.

Jaakko Kuusisto on esiintynyt sekä kaikkien suomalaisten sinfoniaorkestereiden että useiden merkittävien ulkomaisten orkesterien solistina. Suomalaisorkesterit tulivat Kuusistolle tutuiksi myös kapellimestarina. Viime vuodet hän on ollut Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari.

Siinä missä Pekka-veli jatkoi viulistina, Jaakko suuntasi yhä enemmän orkesterin johtamiseen ja sävellystyöhön.

Jaakko Kuusisto dirigerar Indigo på Nationaloperan
Jaakko Kuusiston tahtipuikko on heilunut kaikkien merkittävien suomalaisorkesterien edessä. Tässä hän johtaa Indigo-oopperaa Kansallisoopperassa 2016. Kuva: Yle/Antti Haanpää

Jaakko Kuusisto on säveltänyt useita orkesteriteoksia muun muassa oopperoita. Niistä rakastetuin on luultavasti Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2004 kantaesityksensä saanut Koirien Kalevala. (siirryt toiseen palveluun) Kuusiston tuorein ooppera, Finlandia-palkitun kirjailijan Ulla-Lena Lundbergin teokseen perustuva Jää, sai kantaesityksensä Kansallisoopperassa tammikuussa 2019.

Kuusisto halusi vaikuttaa yhteiskuntaan myös musiikkielämän ulkopuolella

Jaakko Kuusiston tukikohta on ollut viime vuosina Oulussa. Hän aloitti Oulun musiikkijuhlien toiminnanjohtajana vuonna 2013. Oulusta löytyi myös vaimo, Maija Kuusisto. Pari meni naimisiin vuonna 2019. Maija Kuusisto on Oulu Sinfonian intendentti. (siirryt toiseen palveluun)Molemmilla on kaksi lasta aiemmista liitoistaan.

Jaakko Kuusisto heittäytyi tosissaan mukaan myös Oulun kunnallispolitiikaaan. Hänet valittiin kunnanvaltuustoon ja -hallitukseen vihreiden riveistä vuonna 2021.

Jaakko Kuusisto medetojan salissa, poseeraa kameralle
Jakko Kuusisto sai taiteilijaprofessorin viisivuotisen apurahan, joka alkoi vuoden 2022 alusta. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Kuusisto on toiminut niin ikään useissa musiikkialan asiantuntijan tehtävissä. Vuodesta 2017 lähtien Kuusisto veti työryhmää, joka pohti taiteen kentän valtionrahoituksen uudistusta. Niin sanottu VOS-työryhmä sai työnsä päätökseen vuonna 2020.

Indigo-oopperan säveltäjät Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso sekä oopperjan orkestroija ja sovittaja Jaakko Kuusinen.
Kuusisto suhtautui musiikkiin laaja-alaisesti. Vuonna 2016 hän toimi Indigo-oopperan orkestroijana ja sovittajana. Indigon säveltäjät olivat Apocalypticasta tutut Eicca Toppinen ja Perttu Kivilaakso. Kuva: Sandra Saulo/YLE

Yksi Jaakko Kuusiston monista rooleista oli kantaaottava keskustelu sosiaalisessa mediassa. Kuusisto taisi laajemmat keskustelunavaukset Facebookissa ja nasevat päivitykset Twitterissä. Hänen keskusteleva, mutta tiukka otteensa herätti kunnioitusta muissa somen käyttäjissä. Kuusisto sanoi inhoavansa valheellisen tiedon, disinformaation, levittämistä.

Kuusisto kertoi sosiaalisessa mediassa avoimesti myös kasvaimestaan. Hän halusi selittää, miksi on vetäytynyt töistään ja miten kasvain häneen vaikuttaa. Pekka Kuusisto kertoi Facebookissa tammikuussa 2022 (siirryt toiseen palveluun), että Jaakko-veljen tila on huonontunut äkisti ja ettei tällä ole enää tietokonetta tai puhelinta käytössään. Keskustelija oli hiljentynyt.

Jaakko Kuusisto, Helsinki, 05.11.2020
Jää-ooppera jäi Kuusiston viimeiseksi. Se kantaesitettiin Kansallisoopperassa vuoden 2019 alussa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kansallisoopperan sivuilla olevassa videossa säveltäjä Jaakko Kuusisto pohtii Jää-oopperan sanomaa.

– Omasta perspektiivistä, kun elämää katsoo, on helppo kuvitella itsestään liikoja. Pieniä tekijöitä me tässä kuitenkin ollaan.

Lue lisää:

Kun Jaakko Kuusisto kuuli sairastavansa aivosyöpää, hänen oli pakko pysähtyä - syksyllä säveltäjä palasi töihin ja tunnisti itsessään uuden piirteen

Kuuntele Jaakko Kuusistoa käsittelevä ohjelma Kvarttiteoria Yle Areenassa.

Yöklassinen alkaa tänään Kuusiston tulkinnalla Bachin ensimmäisestä sooloviulupartitasta. Ohjelmaa voi kuunnella suorana Yle Radio 1 -kanavalla. Yle Teema puolestaan muistaa Jaakko Kuusistoa esittämällä Jää-oopperan tänä keväänä. Tiistaina 1.3. klo 19.30 Yle Radio 1 Rso Konserttilavalla -ohjelma omistetaan Jaakko Kuusiston musiikille.

Suosittelemme sinulle