Hyppää sisältöön

THL:n Mika Salminen: Karanteenien tilalle sairauslomat omalla ilmoituksella ja turha tartunnanjäljitys seis

Koronalukemat hipovat päivittäin huippulukemia ja tartunnanjäljitys sakkaa. Tilanne ei helpota vielä hetkeen, sillä asiantuntijat arvioivat tartuntahuipun olevan helmi-maaliskuussa.

Aikuinen sairastaa kotonaan ja pitää kädessään kuumemittaria.
Moni sairastaa koronaa lievänä. THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mielestä nyt riittäisi, että ihmiset voisivat jäädä lievän koronan takia sairaslomalle omalla ilmoituksella. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Elli Piirainen,
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kymmenettuhannet ihmiset sairastuvat nyt koronavirukseen joka viikko, eikä viruksen leviämisvauhti osoita minkäänlaisia hidastumisen merkkejä.

Suuret tartuntamäärät ovat saaneet terveysalan ammattilaiset uusien kysymyksien ääreen. Kannattaako esimerkiksi tartuntoja jäljittää enää laajasti, ja mitä karanteeneille pitäisi tehdä?

Uusia keinoja epidemiamyllyyn on pohdittu paljon. THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salmisen mukaan Suomen tulisi luopua koronan torjunnassa karanteeneista ja laajamittaisesta tartunnanjäljityksestä.

Karanteenien tilalle Salminen ehdottaa sairauslomia, joiden perusteella ihmiset voisivat olla poissa töistä. Tartunnanjäljityksestä Salminen ohjaisi hoitohenkilökuntaa sairaanhoitoon töihin.

– Suoraan sanottuna tartunnanjäljityksestä olisi jo luovuttava. Tarkoitan siis erityisesti rokotettujen ihmisten lieviä tapauksia, ja niiden tartunnanjäljitystä, Salminen sanoo Ylelle.

Monet sote-alan työntekijät ovat nyt joko altistusten tai sitten oman sairastumisen takia poissa töistä, Salminen huomauttaa.

– Senkään takia ei kannattaisi käyttää resursseja turhaan tartunnanjäljitykseen, kun se ei toimi. Heitä tarvitaan terveydenhuollossa.

Nykyisen mallin mukaiset tartuntatautiviranomaisten määräämät karanteenit Salminen heittäisi myös romukoppaan. Hänen mukaansa ihmiset voisivat olla omalla ilmoituksella pidempään poissa töistä sairastuessaan. Pääkaupunkiseudun kunnat ilmoittivatkin maanantaina luopuvansa laajoista testauksista ja karanteeneista.

Salmisen mukaan järjestelmä kaipaisi joustoa siihen, että omalla ilmoituksella töistä voisi olla pidempään poissa. Nykyisellään työntekijä voi olla omalla ilmoituksella poissa muutaman päivän.

Tartuntaluvut ovat vielä kovia, mutta tilanne helpottuu kevään tullessa, asiantuntijat arvioivat

Tartuntaluvut pysyvät korkeissa lukemissa vielä joitakin viikkoja, jopa yli kuukauden, arvioivat sekä Salminen että Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen. Korkeat tartuntaluvut pitäisi saada hallintaan rajoituksilla ja rokotuksilla.

– Sillä tavalla tilanne näyttää huonolta, että kun tautitapauksia on paljon ja tartunnanjäljitys sakkaa, sen takia myös tartuntamahdollisuuksia, altistumisia ja uusia infektioita on paljon, Julkunen toteaa.

Kevät tuo tullessaan valonpilkahduksia, kun ihmiset saavat kolmansia rokoteannoksia ja sitä kautta rokotuskattavuus ja immuniteetti kasvavat, Julkunen arvioi.

– Useamman rokotuksen jälkeen suoja myös tulevia virusmuunnoksia kohtaan on todennäköisesti parempi. Silloin taudille alttiita ihmisiä on myös entistä vähemmän, eikä epidemia pääse leviämään niin laajasti.

Pitäisikö koronatoimia arvioida uudestaan? Voit keskustella aiheesta 12.1. klo 23:een saakka.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle