Hyppää sisältöön

Jarkko Nieminen odottaa mielenkiinnolla Djokovicin esitystä kohun jälkeen: "On hurja juttu, jos hän kaiken tämän jälkeen runnoo kaksi viikkoa suvereenisti läpi"

Novak Djokovicin osallistuminen Australian avoimiin ei ole vielä täysin varmaa. Jarkko Niemisen mukaan ei ole poissuljettua, että Djokovicin viisumikohu tekee hänestä entistä vaikeamman vastustajan.

Tennispelaaja Novak Djokovic lyö palloa.
Novak Djokovic on voittanut Australian avoimet yhdeksän kertaa. Kuva: EPA-EFE / AOP
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja ja nykyinen Davis Cup -kapteeni Jarkko Nieminen odottaa mielenkiinnolla, miten viime päivien valtaisa kohu näkyy maailmanlistan ykkösen Novak Djokovicin otteissa ensi viikolla alkavissa Australian avoimissa.

Djokovic kertoi viime viikolla saaneensa Australian avointen kisajärjestäjiltä erivapauden pelata turnauksessa ilman koronarokotusta. Australian rajaviranomaiset kuitenkin peruivat Djokovicin viisumin ja maan liittohallitus eväsi hänen pääsynsä maahan. Djokovic joutui eristykseen lentokentän lähellä sijaitsevaan hotelliin, jota Australian valtio käyttää säilöönottokeskuksena.

Djokovic haki oikeudesta erivapautta sillä perusteella, että hän oli sairastanut koronan viime kuussa. Australialainen tuomari päättikin maanantaina, että Djokovicin viisumin peruutuspäätös kumotaan.

– Aikamoinen soppa siitä tuli. Osa antaa vihreää valoa ja osa punaista. Nyt on menty oikeuden kautta, niin ei siihen ole muilla sanottavaa, Nieminen totesi.

Nieminen jätti kuitenkin varauksen. Jos ilmenee, että säännöt eivät ole olleet samat kaikille, silloin ollaan todella huonossa tilanteessa.

– Nyt näyttää siltä, että Djokovic pääsee pelaamaan. On todella kiinnostavaa, miten hän käsittelee tilanteen, vaikuttaako se millään tavalla vai negatiivisesti vai positiivisesti. On hurja juttu, jos hän kaiken tämän jälkeen runnoo kaksi viikkoa suvereenisti läpi, mutta se on hänen kohdallaan ilman muuta mahdollista. Kyllä tässä vielä ehtii treenaamaan, vaikka hän oli vähän aikaa erikoisissa olosuhteissa.

Täysin varmaa Djokovicin pelaaminen Australian avoimissa ei vielä ole. Maahanmuuttoasioista vastaavalla ministerillä Alex Hawkella on yhä henkilökohtainen valta evätä Djokovicin viisumi.

Mielenkiintoista on myös nähdä, miten yleisö reagoi Djokoviciin. Hän on yhdeksänkertaisena mestarina ollut suosittu pelaaja Australiassa, mutta toisaalta usein ollut myös selvästi alakynnessä yleisön suosiossa pelatessaan esimerkiksi Roger Federeriä vastaan. Toisaalta Djokovicilla on nytkin vahvat tukijansa esimerkiksi Melbournen serbiyhteisössä.

– Tämä tapaus herättää puolin ja toisin tunteita. Varmasti tulee jonkinlaista negatiivista reaktiota australialaisyleisöltä. Miten he sitten sitä näyttävät kentälle kävellessä tai ottelun aikana? Djokovic on urheilijana vähän katutappelijaluonne. Hän voi saada tästä lisäboostia tai sitten kaikki voi olla liikaa. Hän ei pidä tunteita samalla tavalla sisällään kuin Federer ja Rafael Nadal. Joskus hän provosoi takaisin, jos joku provosoi yleisöstä.

Nieminen pitää rokotusten ottamatta jättämistä Djokovicin henkilökohtaisena päätöksenä eikä usko, että tapaus tekee lajille kovin suurta vahinkoa.

– Menemättä henkilökohtaisiin päätöksiin, eihän tämä soppa ole millään tavalla hyvä Djokovicille eikä eri tahoille Australiassa. Lajin kannalta puhutaan kuitenkin vain yhdestä yksilöstä.

– Ehkä olisi paras pitää jotkut mielipiteet omana tietonaaan. Tämä case olisi joka tapauksessa tapahtunut, mutta hän on tuonut aiemminkin negatiivista suhtautumistaan rokotuksiin esille. Kuten Nadal sanoi, kun tekee valintoja, täytyy elää seurauksien kanssa.

Djokovic on kaikesta huolimatta yksi Australian avointen suurimmista voittajasuosikeista. Varsinkin, jos tapaus kanavoituu Djokovicin kannalta oikella tavalla. Muutkin suosikit ovat tuttuja.

– Turnaukseen voi tulla niin kiukkuinen ja keskittynyt Djokovic, että hän ei päästä palloakaan läpi. Se ei ole poissuljettu. Daniil Medvedev ja Alexander Zverev ovat muut suosikit. Medvedev on jo voittanut slamin ja Zverev kaatanut Djokovicin useammankin kerran, Nieminen totesi.

Lue myös:

Djokovic voitti oikeuskäsittelyn – voi pelata Australian avoimissa

Suosittelemme