Hyppää sisältöön

Rikosoikeuden professori: Pieksämäellä koronarajoituksia vastaan kapinoivassa ravintolassa ainekset ennakkotapaukseksi

Julkisuudessa ravintolayrittäjien koronakapinointi on kulminoitunut kahteen ravintolaan, joista toinen sijaitsee Turussa ja toinen Pieksämäellä. Suomessa yhdellekään ravintolalle ei tiettävästi vielä ole langetettu rikosoikeudellisia seuraamuksia koronakapinoinnista.

Pieksämäellä toimiva ravintola Kiilan Kuppila on jatkanut toimintaansa viranomaisten kielloista ja määräyksistä huolimatta. Samassa rakennuksessa toimii myös pizzeria, johon Kiilan Kuppilan koronakapina ei liity mitenkään. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Juho Liukkonen

Pieksämäellä toimintaansa määräyksistä ja koronarajoituksista huolimatta jatkaneesta ravintolasta saattaa tulla ennakkotapaus kapinoinnin rikosoikeudellisia seuraamuksia punnittaessa.

Näin arvioi rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Hän kommentoi ravintoloiden koronakapinointia ja niistä mahdollisesti koituvia seuraamuksia yleisellä tasolla.

Vastaavanlaisissa tapauksissa Tolvasen mukaan rikokset olisivat usein lieviä. Toimijaa voitaisiin syyttää terveydensuojelurikkomuksesta ja mahdollisesti niskoittelusta poliisia vastaan.

– Kummatkin ovat käytännössä sakkorikoksia. Jos joku altistuu kiinni pidettäväksi määrätyssä ravintolassa Covid 19:lle, sovellettavaksi voisi tulla vaaran aiheuttamisrikos tai jos joku sairastuu ainakin vammantuottamus. Näistä rikoksista voidaan tuomita vankeuttakin, Tolvanen arvioi sähköpostitse.

Rangaistuksen ohella merkittävä seuraamus voisi olla myös rikoshyödyn menettämisestä valtiolle.

– Viranomaisen kiellosta huolimatta harjoitetun yritystoiminnan tuotto tuomitaan valtiolle menetetyksi rikoshyötynä. Tämä on merkittävämpi seuraamus kuin sakkorangaistus, koska hyödyn menettämisen takia kiellon rikkominen käy kannattamattomaksi.

Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvasesta Pieksämäen koronakapinoinnissa on aineksia ennakkotapaukseksi. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Professori: keinot puuttua vähäisiä

Tolvasen mielestä nykyinen lainsäädäntö ei tarjoa viranomaisille riittäviä keinoja puuttua ravintoloiden koronakapinointiin.

– Uhkasakko voidaan määrätä kiellon tehosteeksi, mutta ei se välttämättä estä kiellon rikkomista. Riittävän suuri uhkasakko toki voi tehota yrittäjään, joka haluaa jatkaa toimintaansa. Uhkasakko lankeaa maksuun, jos määräystä ei noudateta.

Tolvasesta käytännössä uhkasakot ovat olleet melko vaatimattomia.

– Kiellon valvonta on asia erikseen, mutta ravintolan kyseessä ollen aukiolon valvonta ei voine olla ylivoimaista. Viranomaiskiellon rikkominen voi johtaa myös anniskeluoikeuksien menettämiseen määräajaksi. Siitä päättää aluehallintovirasto.

Pieksämäellä poliisi sulkenut ravintolan useita kertoja

Poliisi tyhjensi vuoden alussa Pieksämäellä sijaitsevan ravintola Kiilan Kuppilan koronarajoituksien noudattamatta jättämisestä.

Tämän seurauksena Aluehallintovirasto määräsi ravintolan suljettavaksi kahdeksi viikoksi. Yrittäjä ei kuitenkaan rajoituksia noudattanut vaan jatkoi toimintaa.

Omistajasta aluehallintoviraston määräykset ovat perustuslain vastaisia, perusteettomia ja hyödyttömiä. Hän on kertonut sanomalehti Länsi-Savolle jatkavansa ravintolan (siirryt toiseen palveluun)pitämistä auki, vaikka poliisit tulisivat sulkemaan paikan.

Itä-Suomen poliisin vireillä olevassa esiselvityksessä puntaroidaan, onko ravintolan menettelyissä syytä epäillä rikosta. Myös poliisi uskoo, että kyseessä voi olla ennakkotapaus.

– Asiaa selvitellään edelleen ja poliisin toiminnan suuntaan (vaikuttaa) paljolti se, onko asiassa syytä epäillä rikosta eli käynnistetäänkö esitutkinta. Tämän selvittämiseen menee joitakin viikkoja, rikoskomisario Tomi Lautanen Itä-Suomen poliisista vastaa.

Myös Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoo selvittävänsä asiaa.

Turussa toimivalle Ravintola Uljaalle ei ole vielä langetettu rikosoikeudellisia seuraamuksia koronakapinoinnista. Kuva: Arash Matin / Yle

Turussa koronakapinointi johti häätöpäätökseen ja ammatin menettämiseen

Turussa koronakapinoinnista on koitunut monenlaista ravintolan yrittäjälle.

Turun Sanomat kertoo, että yrittäjä irtisanottiin Turun kaupungin rakennusvalvonnan lupainsinöörin virastaan, koska oli toiminut viranhaltijalle sopimattomalla tavalla. Ennen erottamista hänelle annettiin varoitus asiasta.

Turun Sanomat kertoo ravintolan myös saaneen häätöpäätöksen vuokratilastaan. Lisäksi verohallinto on vaatinut ravintolan asettamista maksamattomien verojen ja viivästysseuraamuksien vuoksi konkurssiin.

Myös aluehallintovirasto ja poliisi puuttuivat ravintolan toimintaan jo syksyllä. Tuolloin Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi ravintolan toiminnan keskeytettäväksi. Myöhemmin määräystä tehostettiin. Tapaus siirtyi myös syyteharkintaan.

Rikosoikeudellisia seuraamuksia Turun tapauksessa ei ole langetettu toistaiseksi. Yrittäjään kohdistuvia oikeusjuttuja ei ole Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan vireillä.

Aluehallintovirastolta kerrotaan, että poliisilla olisi vireillä mahdollinen terveydensuojelurikkomus ravintolan toimintaan liittyen. Asiaa ei ole vahvistettu Lounais-Suomen poliisista.

Aluehallintovirasto kertoo selvittävänsä myös ravintolan alkoholilain lupaedellytyksiä. Ravintola on määrätty suljettavaksi asiakkailta aina 4. helmikuuta saakka.

Mitä mieltä sinä olet koronarajoituksia rikkovista ravintoloista? Voit keskustella aiheesta 13.1. klo 23.00 saakka.

Lue myös:

Ravintoloitsija kapinoi rajoituksia vastaan Pieksämäellä – suljettavaksi määrätty baari työllisti poliisia viikonloppuna

Turkulaisravintolan koronakapinalle ei heru ymmärrystä avilta – "Hänellä ei tule olemaan mahdollisuuksia toimia valtioneuvoston asetusta vastaan"

Suosittelemme sinulle