Hyppää sisältöön

Sysmän vesiongelman syyksi paljastui kauhakuormaajan liian raju rouhaisu

Sysmässä kunnan vesijohtoverkon talousvesi on ollut käyttökiellossa loppiaisesta asti. Syynä on putkirikko, jossa jätevesi ja käyttövesi pääsivät sekoittumaan.

Sysmän kunta on järjestänyt muutamia veden jakalupisteitä mistä puhdasta vettä voi noutaa Kuva: Mika Moksu / Yle
Riitta Tapiomäki

Sysmän putkirikon syyksi on vahvistunut inhimillinen virhe. Sysmän keskustassa tehtiin loppiaisena putkitöitä Väihkyläntien ja Hämeentien risteyksessä.

Kaivetun kuopan pohjalla oli savivelliä, ja huonon näkyvyyden vuoksi kaivurin kauha osui vierekkäin sijaitseviin jäteveden ja puhtaan veden putkiin.

Molemmat putket rikkoontuivat, ja jätevettä pääsi sekaantumaan puhtaan veden verkostoon. Vaikka tilanne oli alkuun epäselvä, eikä tiedetty onko sekoittumista tapahtunut, annettiin alueelle välittömästi talousveden keittokehotus.

Vedestä lähetettiin näytteet laboratorioon, ja 8. tammikuuta vahvistui, että jätevettä oli päässyt vesijohtoverkostoon. Talousvedessä todettiin runsaasti E.coli-bakteereita ja koliformisia bakteereita. E.coli-bakteerien esiintyminen talousvedessä on merkki ulosteperäisestä saastumisesta.

Putkirikko sattui Sysmän keskustaajamassa, Hämeentien ja Väihkyläntien risteyksessä. Kuva: Yle

Sysmässä desinfioidaan parhaillaan vesijohtoverkostoa saastuneen veden vuoksi. Tällä hetkellä vesi on kokonaan käyttökiellossa, eli sitä ei tule käyttää edes keittämisen jälkeen kuten aiemmin ohjeistettiin.

Sysmän kunnasta arvioidaan että vesijohtoverkosto tarvitsee vielä kolmannenkin desifiontikerran ennen kun koko verkosto on varmasti huuhdeltu ja käyttökunnossa. Tarkkaa aikaa, milloin vesi on taas juomakelpoista, ei osata antaa, mutta siinä menee ainakin viikon verran.

Kunta käynnistää tarkemmat tutkimukset olosuhteista, joissa onnettomuus pääsi tapahtumaan. Tällä hetkellä painopiste on putkiston huuhtelussa, veden jakelupisteiden hoitamisessa ja tiedottamisessa kuntalaisille.

Saastuneen veden alueella on 500–600 kotitaloutta.

Suosittelemme sinulle