Hyppää sisältöön

Helsingin Bandidos kiistää väitteet laittomuuksista kerhotilan työmaalla: "Väärää tietoa" – rakennuttaja syytteessä törkeästä kavalluksesta

Myös moottoripyöräkerho Bandidos MC Downtownin uusia kerhotiloja rakennuttava mies kiistää julkisuudessa olleet tiedot työmaan laittomuuksista. Hänen mielestään moottoripyöräkerho saattaa tuoda jopa rauhallisuutta Helsingin Metsälään.

Remontissa oleva huone.
Bandidos MC Downtownille rakennettavat vuokratilat näyttivät tältä tammikuussa 2022. Kuva: Bandidos MC Downtown
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Moottoripyöräkerho Bandidos MC:n Helsingin osasto Bandidos MC Downtown kiistää julkisuudessa olleet tiedot siitä, että sen uusia kerhotiloja rakennettaisiin laittomilla rahoilla ja pimeällä työvoimalla.

– Se on väärää tietoa. Kaupallinen media tekee raflaavia juttuja klikkien toivossa, kerhosta arvellaan.

Kerhon edustaja esiintyy jutussa nimettömänä, koska haluaa pitää jäsenyyden yksityisasianaan.

Bandidos MC Downtownin mukaan moottoripyöräkerho tulee tiloihin vuokralaiseksi ja vuokra rahoitetaan jäsenmaksuilla. Kerhon jäsenet ovat myös tehneet itse töitä projektin eteen niin sanotusti hartiapankilla.

Rakennushanke on ollut meneillään useita vuosia. Julkisuuteen se nousi joulukuussa Turun Sanomien uutisoitua aiheesta. Lehden mukaan kerhotiloihin olisi suunniteltu uima-allasta ja salaista hissiä, jolla ei olisi rakennuslupaa.

Punatiilinen talo nousee Bandidos MC Downtownin väliaikaisten kerhotilojen lähelle Helsingissä. Ne sijaitsevat Metsälän teollisuusalueella lähellä junarataa.

Kiinteistöä rakennuttaa vuokrausbisnestä tekevä kiinteistöosakeyhtiö.

Bandidos MC Downtownin rakenteilla oleva kerhotila Helsingissä
Rakennukseen tulee tiloja useille eri toimijoille. Kuva: Yle

Rakennuttajaa syytetään törkeästä kavalluksesta

Yle tavoitti Ruotsissa asuvan kiinteistön omistajan kommentoimaan väitteitä työmaan laittomuuksista. Miehen mukaan poliisilla ei ole käynnissä esitutkintaa Metsälän rakennushankkeesta.

– Mitään pimeää työvoimaa siellä ei ole, ja hissi sinne rakennetaan ihan rakennuspiirustusten mukaisesti. Rakennus toteutetaan omalla sekä yksityisellä lainarahalla, mies toteaa sähköpostitse.

Pian 70 vuotta täyttävä mies on työskennellyt urallaan yrittäjänä tai sijoittajana useissa rakennus- ja kiinteistöalan yrityksissä. Hän suhtautuu Bandidos MC Downtowniin myönteisesti tulevana vuokralaisena.

– Ei se minua haittaa, kunhan vain vuokransa maksavat. Yleisesti maailmalla todetaan, että sellaiset naapurit luovat rauhallisuutta omalle alueelleen.

Rakennuttajaa syytetään Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä kavalluksesta.

Ylen tiedossa ei ole tarkempia yksityiskohtia syytteen tapauksesta. Juttu on tullut vireille vuonna 2020, mutta sen käsittelypäivää ei ole vielä päätetty. Uudenmaan käräjäoikeuksien ja Helsingin hovioikeuden tietojen mukaan miehellä ei ole muuta rikoshistoriaa.

Yle ei julkaise miehen nimeä yksityisyyden suojaamiseksi.

Keskusrikospoliisi ei kommentoi, onko sillä meneillään tutkintaa rakennushankkeeseen tai Bandidos MC Downtowniin liittyen. Helsingin rakennusvalvonnassa ei ole tietoa mahdollisista laittomuuksista työmaalla.

Alueella tallentava kmeravalvonta kyltti Bandidos MC Downtownin rakenteilla oleva kerhotilan aidassa
Kiinteistön omistajan mukaan rakennushankkeeseen liittyen ei ole menossa poliisin esitutkintaa. Kuva: Yle

Vähäsanaisuus kuuluu alakulttuuriin

Bandidos MC Downtownin vuokraamat kerhotilat ovat kooltaan 170 neliömetriä. Niihin kuuluu muun muassa keittiö ja oleskelutila. Lisäksi moottoripyöräkerhon käyttöön tulee autohalli moottoripyöriä varten. Uuteen rakennukseen valmistuu toimistotiloja muillekin toimijoille.

Turun Sanomien mukaan kyseessä ovat vuonna 1966 perustetun kansainvälisen moottoripyöräkerhon suurimmat tilat Euroopassa.

Yle sai nähtäväkseen rakennuksen piirustukset. Taloon on suunniteltu tavara- ja henkilöhissi. Turun Sanomissa mainittua uima-allasta pohjakuvassa ei ole.

– Emme ole mikään uimakerho. Helsingissä on riittävästi uimahalleja, jos uimaan haluaa, Bandidos MC Downtownista vitsaillaan.

Kerho ei kommentoi rakennuttajan asioita.

– Emme puhu muiden asioista. Vähäsanaisuus kuuluu kerhon alakulttuuriin, mutta se voi myös aiheuttaa väärinkäsityksiä, Bandidos MC Downtownista todetaan.

KRP:n mukaan poliisi on käynyt kerhon väliaikaisissa tiloissa Helsingissä joulukuussa. Turun Sanomien mukaan kotietsintä liittyi Turussa epäiltyyn huumausainerikosjuttuun.

KRP: Kanssakäyminen voi aiheuttaa riskin

Helsingin Metsälässä on jo vuosien ajan ollut useita eri moottoripyöräkerhojen tiloja. Pahamaineisimmasta päästä on MC Apache, jonka kerhotilassa murhattiin ja paloiteltiin mies heinäkuussa 2020.

Teollisuusalueella ei ole yksityisasuntoja. Siellä on useita yritysten toimitiloja ja teollisuushalleja. Bandidos MC Downtownin mukaan kerholla on kaikkien naapureiden kanssa lämpimät välit.

Bandidos MC:llä on Uudellamaalla alaosastot seitsemällä paikkakunnalla. Kerhojen tilat sijaitsevat Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Tuusulassa, Hyvinkäällä, Lohjalla ja Hangossa.

26-vuotiaaseen Bandidos MC Downtowniin kuuluu kymmeniä jäseniä, jotka tapaavat ja viettävät aikaa yhteisissä kerhotiloissa.

– Siellä on man cave -tyyppinen meininki, kerhon edustaja sanoo.

Keskusrikospoliisin mukaan Bandidos MC -organisaatio on maailmanlaajuinen vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytynyt ryhmä. KRP:n mukaan kyseisen moottoripyöräkerhon naapuruudessa voi olla kääntöpuolensa.

– Kaikenlainen kanssakäyminen näiden rikollisryhmien kanssa voi aiheuttaa riskin, arvioirikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisin tiedusteluosastolta.

Bandidos MC Downtownin rakenteilla oleva kerhotila Helsingissä
Tammikuussa työmaalla tehtiin rakennuksen kattoa. Kuva: Yle

Kerho: Ei ole heppoinen juttu väittää toista rikolliseksi

Bandidos MC:n luonnetta on puitu myös oikeudessa. Rikoksen tekeminen osana järjestäytynyttä rikollisryhmää on peruste koventaa tuomiota. KRP:n mukaan Bandidos MC -organisaatio on todettu rikosten tekemistä varten järjestäytyneeksi ryhmäksi useissa eri oikeusasteissa.

Bandidos MC Downtownin mukaan kerholla ei ole laitonta toimintaa. Jokainen Bandidos MC:n osasto on oma kerhonsa. Kiistatonta on, että osa Bandidos MC:n eri osastojen jäsenistä on syyllistynyt vakaviin rikoksiin.

– Olisi vaikeaa löytää isoa porukkaa, jossa ei olisi yhtään törttöillyttä, Bandidos MC Downtownin edustaja sanoo.

Korkeimman oikeuden (KKO) vuonna 2011 antaman ratkaisun mukaan kerhojen yhteydessä toimiminen ja vakaviin rikoksiin syyllistyminen eivät riitä osoittamaan, että kyseessä olisi järjestäytynyt rikollisryhmä. Tämä on tuorein KKO:n Bandidos MC:tä koskeva päätös.

KKO:n ratkaisu koski kahden miehen rikoksia. Sen mukaan Bandidos Helsinki ja Support Helsinki eivät ole vakavien rikosten tekemistä varten järjestyneitä ryhmiä. KRP:n Ahlgren ei kommentoi kyseistä KKO:n ratkaisua.

Moottoripyöräkerhosta ihmetellään, miten poliisi voi määritellä sen järjestäytyneeksi rikollisuudeksi vastoin KKO:n näkemystä.

– Rikollisjärjestönä oleminen ei ole mikään mielipidekysymys. On kummallista, että tällaista väitetään. Ei ole heppoinen juttu väittää toista rikolliseksi.

Lue seuraavaksi:

Turun Sanomat: KRP selvittää isoa Bandidos-juttua – Helsinkiin nousee melkoinen kerhotila

KKO: Bandidos Helsinki ei ole rikollisryhmä

Bandidos-huumejutun päätekijälle 13 vuoden vankeustuomio – FBI-operaatio auttoi viranomaiset yli miljoonan euron kokaiinilastin jäljille

Saksan sisäministeriö lakkautti Bandidos-jengin toiminnan useissa osavaltioissa

Miljoonia huijanneille rakennusalan yrittäjille vankeustuomiot – näin Bandidoksen jäsen ohjaili talousrikoksia pääkaupunkiseudulla

Syyttäjä ei tyydy oikeuden ratkaisuun päästää Bandidos-miesten tietoja jakaneet poliisit pälkähästä: "Mielestäni asiakirjat olivat salaisia"

Kiinteistön vuokraajilla oli yhteyksiä liivijengiin, ja KRP paljasti tämän kaupungille – oikeusasiamiehen mukaan poliisi toimi laittomasti

Suosittelemme