Hyppää sisältöön

Helsingissä hämmästyttänyt orpo urosvasa on puolivuotias ja näyttää toikkaroineen itsekseen 120 kilometrin matkan – selviytyminen ei vielä ole varmaa

Viime lauantaina eläin päätyi aidatulle alueelle Talvipuutarhaan, jossa poliisi sai sen saarrettua ja otettua kiinni. Tällä hetkellä vasa lepää Korkeasaaren Villieläinsairaalassa.

Korkeasaaren villieläinsairaalassa toipumassa oleva peura.
Video on kuvattu 7. tammikuuta Helsingin Haagassa. Kansikuvassa eläin valokuvattuna 10. tammikuuta Korkeasaaren eläinsairaalassa. Video: Pepe Ylämaa
Esa Koivuranta

Helsingissä viime viikolla tavattu peuranvasa näyttää vaeltaneen omin päin yli 120 kilometrin matkan, kertoo Korkeasaaren eläintarha tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Lauantaina kiinni otettu eläin on Korkeasaaren mukaan puolivuotias urosvasa. Se nähtiin ensimmäisen kerran 27. joulukuuta Asikkalassa, Päijänteen eteläosassa Hinttolanselän jäällä.

Lue lisää: Helsinkiin eksyneen mysteeripeuran arvoitus sakenee – lahtelainen luontoharrastaja saattoi kuvata otuksen joulukuussa Päijänteellä

Uudenvuodenpäivänä vasa jolkotteli 70 kilometriä etelämpänä Mäntsälässä, eläintarha toteaa. Sieltä sen matka jatkui näköhavaintojen perusteella Tuusulanjärven eteläpuolitse Vantaalle ja Helsingissä Keskuspuistoa seuraillen Pohjois-Haagaan ja Länsi-Pasilaan.

Viime lauantaina eläin päätyi aidatulle alueelle Talvipuutarhaan, jossa poliisi sai sen saarrettua ja otettua kiinni.

Tällä hetkellä vasa lepää Korkeasaaren Villieläinsairaalassa. Sen kunto on tiedotteen mukaan kohentunut, mutta selviäminen ei ole varmaa.

– Pidämme vasasta hyvää huolta. Se tarvitsee nyt rauhaa ja lepoa, jotta sen voimat palautuvat. Ravintoa annetaan aluksi varovasti ja sitä lisätään vähitellen. Seuraamme vasan vointia tarkasti ainakin seuraavat pari viikkoa. Pitkäaikainen kova stressi voi aiheuttaa hirvieläimille stressimyopatian ja vakavia munuaisvaurioita voi ilmetä viiveellä, Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Eläintarha kertoo tutkivansa lähiviikkoina, onko pääkaupunkiseudulle päätynyt yksilö kesy tunturipeura eli poro vai luonnonvarainen metsäpeura.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 13. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Helsingissä juoksennellut peura kerää nyt voimia eläinsairaalassa – dna-testin tulokset määrittävät, mitä sille sitten tapahtuu

Suosittelemme sinulle