Hyppää sisältöön

Robert Helenius aloittaa treenileirin Tyson Fury -ottelua varten – suomalainen kertoo, miksi miljoonakohtaaminen ajaisi MM-unelman edelle

Robert Helenius haluaa kohdata Tyson Furyn, vaikka ottelulla ei olisi MM-titteliarvoa. Heleniuksen manageri valottaa Yle Urheilulle, miten lähellä ottelun toteutuminen on.

Robert Helenius haluaa kohdata Tyson Furyn – brittitähti on tuttu treenikaveri vuosien varrelta
Jari Kärkkäinen,
Joel Holma
Avaa Yle-sovelluksessa

Raskaansarjan nyrkkeilijän Robert Heleniuksen leiri uskoo, että ottelu lajin supertähteä Tyson Furya vastaan on toteutumassa. Siksi Ahvenanmaalla asuva 38-vuotias Helenius on aloittamassa helmikuussa harjoitusleirin Fury-otteluun, vaikka sopimusta ei ole tehty.

– Neuvotteluita on käyty paljon. Tässä maailmantilanteessa covidin kanssa Robbe aloittaa leirin helmikuussa varmuuden vuoksi. Se on pakko tehdä. Sitä ei voi jättää sattuman varaan. Jos on mahdollisuus saada se ottelu, meillä on leiri. Sopimusta ei ole, Heleniuksen manageri Markus Sundman kertoo Yle Urheilulle.

Heleniuksen ja Furyn mahdollinen kohtaaminen nousi esille joulukuun lopussa, kun Furyn promoottori kertoi, että Helenius ja Andy Ruiz jr. ovat ehdokkaat Furyn seuraavaan otteluun.

Fury on WBC-liiton mestari, ja seuraava ottelu olisi brittitähdelle ikään kuin "väliottelu" kohti seuraavaa huippumatsia. WBC-liiton pakollinen ykköshaastaja on Dillian Whyte.

Sundmanin mukaan Furyn ja Whyten kohtaaminen näyttää epätodennäköiseltä. Tämä sataa suomalaisen laariin.

– On hyvin epäselvää, tuleeko Whyte Furya vastaan, koska neuvottelut ovat niin kaukana toisistaan. Robert on ensimmäisenä jonossa, uskon siihen.

Furyn promoottori kertoi aiemmin, että Helenius kohtaa 33-vuotiaan Furyn britin kotikentällä Manchesterissa, mikäli ottelu toteutuu.

Robert Helenius utses till segrare.
Robert Helenius voitti lokakuussa Las Vegasissa puolalaisen Adam Kownackin toistamiseen, millä suomalainen nosti osakkeitaan raskaansarjan kärkiryhmässä. Kuva: Frank Micelotta/Fox Sports/Pictu/Shutterstock/All Over Press

"Olen valmis"

Oleellista on, että Fury-ottelulla ei olisi MM-titteliarvoa. Fury olisi siis vastustajana Heleniukselle uran ylivoimaisesti kovin, mutta voittamalla suomalainen ei saisi pitkään himoitsemaansa MM-vyötä.

– Se ei haittaa, vaikka Furya vastaan ei olisi MM-arvoa. Olen valmis. Olen tehnyt nyrkkeilyä niin kauan. Minulla on ollut viimeisen 10 vuoden aikana ajatukset MM-ottelussa, Helenius sanoo.

Toinen reitti Heleniuksen kannalta olisi odottaa WBA-liiton mahdollista MM-ottelua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että WBA-liiton vyön haltija Oleksandr Usyk kohtaa uusintaottelussa Anthony Joshuan.

– Jos Joshua ottaa Usykia vastaan, niin siihen väliin on vaikea tulla. Teen kaikkeni, että se Fury-ottelu onnistuu ja olen valmis, Helenius sanoo.

Robert Helenius.
Robert Helenius oli suvereeni ja loistavassa iskussa Adam Kownackia vastaan. Kuva: Getty Images

"Ekonominen puoli on iso asia"

Helenius voitti lokakuussa Adam Kownackin ja kuittasi arvioiden mukaan noin puoli miljoonaa euroa. Manageri Sundman paljastaa, että Helenius saisi Fury-ottelusta miljoonasumman.

– Ottelupalkkiosta löytyy kuusi nollaa. Robbella on kaksi todella merkittävää voittoa Yhdysvalloista, ja olemme hyvässä paikassa. Robbea voidaan myydä isoon areenaan, Sundman sanoo.

Helenius painottaa, että hänen vaakakupissaan painaa raha.

– Ekonominen puoli on iso asia. Olin 19 kuukautta ottelematta (maaliskuu 2020 – lokakuu 2021), eikä tuloja tullut mistään pitkään aikaan. Edellisestä ottelusta tuli sen verran hyvin rahaa, että voin nyt keskittyä pelkästään treenaamiseen.

Furya pidetään yleisesti tämän hetken parhaana raskassarjalaisena. Hän on voittanut Deontay Wilderin kahdessa aiemmassa ottelussaan tyrmäyksellä.

Fury ei ole hävinnyt kertaakaan ammattilaisuransa aikana. Britti voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa vuonna 2015 kukistamalla Vladimir Klitshkon.

Tyson Fury kuvassa.
Tyson Fury kukisti huippuottelussa Deontay Wilderin lokakuussa. Kuva: 2021 Getty Images

Helenius kertoo sparranneensa Furyn kanssa jo harjoitellessaan Sauerland-tallissa 2010-luvun alussa. Helenius on kaksimetrinen, Fury on suomalaista vieläkin pidempi.

– Se oli tasapuolista sparria. Asuin silloin Saksassa ja hän oli aloittamassa ammattilaisuraansa. Fury kävi meillä Sauerlandilla sparraamassa. Olin neljä viikkoa sparraamassa, kun hän valmistautui Klitshko 2 -otteluun. Tiedän, miten hän ottelee.

Heleniuksen voitto brittitähdestä olisi yksi suurimmista yllätyksistä raskaassasarjassa koskaan.

Markus Sundman, mitä voitto Furysta tarkoittaisi?

– Jos hän voittaa Furyn, Robbe on kukkulan kuningas. Ja kaikki ovat jonossa perässä.

Entä jos tulee tappio, mitä se tarkoittaa?

– Riippuu, miten se tappio tulee. Nyrkkeilyssä tappioita ei voi edes ajatella, manageri vastaa.

Lue myös:

Arvostettu nyrkkeilypromoottori: Robert Helenius on toinen ehdokas maailmanmestari Tyson Furyn seuraavaksi vastustajaksi

Voiko Robert Helenius haastaa seuraavaksi maailmanmestarin? Suomalaisjätti lyö kierroksia managerinsa kanssa Sky Sportsin haastattelussa

Tyson Furya ei voi kuin äimistellä – päihdehelvetin läpikäyneen ihmemiehen suorituksia olisi ollut hyvin vaikea uskoa neljä vuotta sitten

Suosittelemme sinulle