Hyppää sisältöön

Ammuskelua moskeijoiden liepeillä ja sotarikollisten ylistämistä: serbinationalistien provokaatiot yleistyneet viime päivinä Bosniassa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj varoittaa Bosnia-Hertsegovinan jännitteistä. Järjestön suurlähettiläs sanoo Ylelle, että poliitikkojen kovat puheet ja serbitasavallan vuosipäivän juhlinta ovat lietsoneet ihmisiä provokaatioihin.

Kuvassa marssii Bosnia-Hertsegovinan serbitasavallan poliisijoukkojen sotilaita mustissa asuissa. Sotilailla on käsissään rynnäkkökiväärit.
Bosnia-Hertsegovinan serbitasavallan poliisijoukot marssivat paraatissa Banja Lukassa viikko sitten sunnuntaina. Tasavallan vuosipäivää vietettiin kiellosta huolimatta. Kuva: Amel Emric / AOP
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Bosnia-Hertsegovinassa oli viime viikolla tavallista enemmän etnisten ryhmien välistä vihanpitoa, kertoo Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj.

– Moskeijoiden lähistöllä on ammuskeltu rukousten aikaan. Lisäksi bosniakkeja on ärsytetty ja loukattu muun muassa laittamalla esille sotarikollisia, kuten kansanmurhasta tuomittua Ratko Mladćia ylistäviä julisteita, kertoo Etyjin Bosnia-Hertsegovinan suurlähettiläs Kathleen Kavalec Ylelle.

Eräs provokaatioista oli Srebrenican kansanmurhan uhreille omistetun seinämaalauksen tuhriminen Brčkon kaupungissa. Erilaista bosniakkien verbaalista ärsyttämistä ja uhittelua on ollut eri puolilla serbitasavaltaa.

Välikohtauksista on raportoitu noin kymmenessä kaupungissa lähinnä serbitasavallan puolella. Provokaatioita on ollut myös Itä-Sarajevossa eli maan pääkaupungin serbialueella.

Provokaatioita on aikaisemminkin tapahtunut etnisesti jakautuneessa maassa silloin tällöin, mutta viikon aikana meneillään on ollut Etyjin mukaan välikohtauksien ja loukkausten ryöppy.

– Tapauksia on ollut lyhyessä ajassa todella monta, Kavalec sanoo puhelinhaastattelussa.

Kuvassa ihmisiä, joista osalla on kädessään Bosnia-Hertsegovinan serbitasavallan lippu.
Banja Lukan paraatin yleisö heilutti serbitasavallan lippuja 9. tammikuuta. Kuva: Miomir Jakovljevic / AOP

Serbitasavallan vuosipäivä provosoinut serbinationalisteja

Pontimena serbinationalistien kansallismieliselle pullistelulle näyttää olevan serbitasavallassa reilu viikko sitten sunnuntaina uhmakkaasti vietetty tasavallan perustamisen 30-vuotispäivä.

Serbitasavallan pääkaupungissa Banja Lukassa pidettiin poliisivoimien paraati, vaikka liittovaltion korkein oikeus on kieltänyt vuosipäivän vieton jakautuneessa maassa.

Etyjin Kavalec arvioi, että vuosipäivää vietettiin aikaisempaa kansallismielisemmin menoin.

Bosniakit eli maan muslimiväestö piti tapahtumaa provokaationa. EU ja Yhdysvallat tuomitsivat tilaisuuden.

Serbijohtajan puheet lietsovat jännitteitä

Bosnian serbijohtajan kovat puheet ovat lietsoneet etnisiä jännitteitä.

Bosnia-Hertsegovinan presidenttineuvoston serbijäsen Milorad Dodik on pitkään uhkaillut serbitasavallan irtautumisella.

Kuvassa etualalla näkyy serbitasavallan lippu. Sen takana yleisöä, jonka keskellä seisoo Bosnian serbijohtaja Milorad Dodik.
Milorad Dodik (kuvassa keskellä) on Bosnia-Hertsegovinan kolmijäsenisen presidenttineuvoston serbijäsen. Presidenttineuvostoon kuuluvat myös bosniakkien ja kroaattien johtajat. Kuva: Amel Emric / AOP

Myös Banja Lukan paraatissa Venäjän tukema Dodik käytti kovaa kieltä ja viittasi kintaalla esimerkiksi Yhdysvaltojen hänelle määräämille pakotteille.

– Olemme huolissamme, että tiettyjen poliitikkojen kansaa kiihottava retoriikka lisää välikohtauksia. Vaarana on, että etnisten ryhmien väliset suhteet heikkenevät, Etyjin Bosnia-lähettiläs Kavalec sanoo.

Myös YK, EU ja Yhdysvallat ovat ilmaisseet huolensa jännitteistä.

– Toivomme, että Bosnia-Hertsegovinan johtajat tunnistavat tilanteen vakavuuden. On aina olemassa vaara, että nähtyjen kaltaiset välikohtaukset provosoivat väkivaltaan, Kavalec toteaa.

Viranomaiset puuttuneet osaan provokaatioista

Kavalec painottaa, että viranomaisten on puututtava provokaatioihin ja tutkittava niitä. Etyjin tietojen mukaan tuoreista tapauksista oli viime viikolla aloitettu tutkinta kolmessa kaupungissa. Järjestö vaatii, että kaikki välikohtaukset tutkitaan.

– Tällaiseen toimintaan pitäisi olla nollatoleranssi. Toivomme, että muissakin kaupungeissa ja alueilla tapahtumia aletaan tutkia. Mitä pidempään tällainen jatkuu, sitä todennäköisempää on, että se toistuu.

Väkivaltaisiksi provokaatiot eivät ole yltyneet.

– En näe välitöntä uhkaa laajemman konfliktin syntymiselle, mutta olen huolissani siitä, että välikohtaukset voivat luoda vastareaktion, josta voisi seurata jonkinlainen tragedia, Kavalec arvioi.

Etyj vaatii Bosnia-Hertsegovinan poliitikoilta vastuullisuutta ja pidättäytymistä kansanryhmiä jakavasta kielenkäytöstä. Järjestö penää poliitikoilta jännitteiden lieventämistä ja vuoropuhelua.

Kathleen Kavalec pitää myönteisenä sitä, että monet poliitikot ovat tuominneet viime päivien provokaatiot.

Etyjin suurlähettilään mukaan uhkaukset serbitasavallan irtautumisesta ovat paitsi lisänneet kansanryhmien välisiä jännitteitä, myös vieneet huomion pois muista Bosnia-Hertsegovinan ongelmista, kuten huonosta taloustilanteesta ja korkeasta maastamuutosta.

Kartalla Bosnia-Hertsegovinan poliittisista alueista Bosnian serbitasavalta ja Bosnia-Hertsegovinan federaatio.
Bosnian sodan päättäneessä Daytonin rauhansopimuksessa vuonna 1995 maa jaettiin pääosin bosniakkien ja kroaattien asuttamaan Bosnia-Hertsegovinan federaatioon ja enimmäkseen serbien asuttamaan serbitasavaltaan. Bosnian sodassa kuoli yli 100 000 ihmistä vuosina 1992-1995. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Lisää aiheesta:

Bosnian serbitasavalta uhittelee: Alueparlamentti valmistelee irtautumista, sunnuntaina serbialueella järjestettiin uhmakas paraati kiellosta huolimatta

Yle Sarajevossa: "Korruptiota on helpompi harjoittaa rauhan aikana", pohtii 26-vuotias Dino – nuoret sarajevolaiset eivät usko uuteen Bosnian sotaan

Suosittelemme sinulle