Hyppää sisältöön

"Lappeenrannan miehelle" 12 vuoden tuomio Suomen suurimpiin kuuluvasta huumejutusta – huumeita tuotiin Hollannista kukkalähetysten seassa

Jutussa on lähes 30 tuomittua. Neljän muun päätuomitun vankeustuomiot ovat 10–11 vuotta.

Poliisin handout-kuvassa kukka-auto: huumausaineet oli pakattu kuorma-autoon kukkien ja kasvien kuljetusruukkuihin
Huumausaineet oli pakattu kuorma-autoon kukkien ja kasvien kuljetusruukkuihin. Kuva: Keskusrikospoliisi
Yle

Helsingin käräjäoikeus on antanut tänään tuomionsa yhdestä Suomen rikoshistorian laajimmasta huumejutusta. Kovimman tuomion sai niin sanottu "Lappeenrannan mies", joka tuomittiin useista törkeistä huumausainerikoksista.

Oikeus tuomitsi vuonna 1987 syntyneen miehen 12 vuodeksi vankeuteen neljän huumausaine-erän tilaamisesta Suomeen.

Suomeen salakuljetettiin huumausaineita kukkiin ja huonekasveihin piilotettuna kaikkiaan yli kahdenkymmenen 20 miljoonan euron arvosta vuosina 2018-2020. Syytekohtia jutussa oli yli 70.

Lue lisää: Suomen suurimpiin kuuluvasta huumejutusta pitkät vankeusrangaistukset viidelle – huumeita tuotiin Hollannista kukkalähetysten seassa

"Valtava volyymi"

Poliisin mukaan Lappeenrannan miehellä on ollut suora yhteys Alankomaihin vyyhdin päätoimijoihin. Mies on tilannut huumausaineet sekä järjestänyt niiden maksun ja vastaanoton.

Käräjäoikeuden mukaan huumausainerikokset ovat törkeitä suuren huumausainemäärän ja huumeiden vaarallisuuden vuoksi, ja koska huumeiden levityksellä on tavoiteltu ja saatu huomattavaa taloudellista hyötyä.

Lappeenrannan miehen tilaamia huumeita on päätynyt levitykseen ainakin Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa. Rikokset ajoittuvat marraskuun 2019 ja huhtikuun 2020 välille.

– Lahden ympäristön ja Kaakkois-Suomen suurten kaupunkien jätevesitutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että alueella käytetään merkittäviä määriä eri huumausaineita. Tämä selvitetty rikoskokonaisuus antaa omalla tavallaan kuvan siitä, että mistä ne ovat tulleet. Volyymi on ollut valtava, rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisista kertoi viime keväänä.

Mies tuomittiin myös ampuma-aserikoksesta kotietsinnässä löytyneen katkaistun haulikon vuoksi sekä huumausainerikoksen valmistelusta.

Jutussa on lähes 30 tuomittua. Neljän muun päätuomitun vankeustuomioiden pituudet vaihtelevat kymmenestä yhteentoista vuoteen.

Poliisin mukaan rikoskokonaisuudella on selkeitä kytköksiä myös niin sanottuun Katiska-vyyhtiin.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Tuomituilla on mahdollisuus valittaa vielä hovioikeuteen.

Lue seuraavaksi:

"Lappeenrannan mies" pyöritti miljoonien huumekauppaa osana laajaa rikosvyyhtiä – jäljet näkyvät Kaakkois-Suomen jätevesissä

Suosittelemme sinulle