Hyppää sisältöön

Nuorten psykiatriselle hoidolle on huutava tarve Keski-Suomessa – koronaepidemia on lisännyt selvästi nuorten pahoinvointia

Nuorten tahdosta riippumaton hoito esimerkiksi itsetuhoisuuden vuoksi kasvoi Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä viime vuonna 60 prosenttia vuodesta 2020.

Sairaala Nova ulkoa lumisateessa.
Myös Nuorisopsykiatrian osastohoitoon on ollut tarvetta enemmän kuin osastolle on mahtunut viime vuonna. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Sanna Savela,
Marja Roiha
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuorten psykiatrisen hoidon tarve on kasvanut merkittävästi koronaepidemian aikana Keski-Suomessa.

Nuorten tahdosta riippumaton hoito esimerkiksi itsetuhoisuuden vuoksi kasvoi Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä viime vuonna 60 prosenttia vuodesta 2020.

Myös lähetteet sairaala Novan nuortenpsykiatrian poliklinikalle kasvoivat viime vuonna lähes viidenneksellä edellisvuodesta.

Koronaepidemia on lisännyt hyvin huomattavasti nuorisopsykiatristen palvelujen tarvetta.

– Lähetemäärät nuorisopsykiatrialle ovat lisääntyneet jatkuvasti: viime vuonna jokaisena kuukautena lähetemäärä oli korkeampi kuin edellisen vuoden vastaavan kuukauden lähetemäärä, sanoo sairaala Novan psykiatrian palvelujohtaja Janne Mäntynen.

Mäntysen mukaan huolena on nuorten pahoinvoinnin lisääntyminen edelleen.

– Pitkään jatkunut koronatilanne ja pitkään jatkuneet rajoitukset lisäävät nuorten stressiä ja oireilua. Huolena meillä on, että lähetteiden kasvu jatkuu edelleen: voi olla, että pahin reaktio tulee vasta sitten, kun korona-aika ohittuu.

Nuorisopsykiatrian palveluiden tarve lisääntynyt kymmenkunta vuotta

Mäntysen mielestä perustason palveluita on edelleen liian vähän.

– Meillä nuorisopsykiatrian palvelujen tarve on tilastojen mukaan vuodesta toiseen lisääntynyt jo kymmenkunta vuotta. Ainoa tasannevaihe lähetteiden lisääntymisessä tuli, kun Jyväskylän kaupunki perusti nuorisovastaanoton, joka tarjoaa perustason mielenterveys- ja päihdepalveluita nuorille, sanoo Mäntynen.

Mäntysen mukaan nuorisovastaanoton perustamisen tuoma palveluiden tarpeen tasaantuminen jäi hyvin lyhyaikaiseksi

– Itse ajattelen, että edelleenkin perustason palveluiden määrä on kuitenkin riittämätöntä, sanoo Mäntynen.

Tilaston mukaan Nuorisopsykiatrian osasto Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä oli ylikuormitettu viime vuonna helmikuusta vuoden loppuun asti lukuunottamatta kesä- ja heinäkuuta.

Suosittelemme sinulle