Hyppää sisältöön

Suomen suurimpiin kuuluvasta huumejutusta pitkät vankeusrangaistukset viidelle – huumeita tuotiin Hollannista kukkalähetysten seassa

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut viisi miestä 10–12 vuoden vankeusrangaistuksiin laajassa huumejutussa. Lisäksi yli 20 muuta ihmistä tuomittiin lievempiin rangaistuksiin.

Poliisin handout-kuvassa kukka-auto: huumausaineet oli pakattu kuorma-autoon kukkien ja kasvien kuljetusruukkuihin
Huumausaineet oli pakattu kuorma-autoon kukkien ja kasvien kuljetusruukkuihin. Kuva: Lehtikuva
STT,
Ulla Malminen

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut viisi miestä 10–12 vuoden vankeusrangaistuksiin laajasta huumejutusta, jossa huumeita tuotiin Suomeen Hollannista kukkalähetysten seassa. Lisäksi yli 20 muuta ihmistä tuomittiin lievempiin rangaistuksiin.

Poliisin mukaan huumeita salakuljetettiin Suomeen yli 20 miljoonan euron arvosta vuosina 2018–2020. Syytekohtia jutussa oli yli 70.

Jutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa viime vuonna maaliskuun puolivälissä ja jatkui juhannukseen asti.

Päätekijöinä tuomittiin muun muassa hollantilaiset Johannes Van Egmond, 45, ja Jan Kromhout, 48. Oikeuden mukaan miehet salakuljettivat huumeet Hollannista Suomeen ja toimittivat ne eri vastaanottajille, kuten kolmelle muulle päätekijöiksi katsotulle miehelle.

Van Egmond tuomittiin 10,5 vuoden ja Kromhout 11 vuoden vankeuteen. Tuomioissa huomioitiin, että he myötävaikuttivat rikostensa selvittämiseen.

Oikeuden mukaan kaksikko toi Suomeen huumeita ja lääkeaineita yli 15:llä eri kerralla. Miehet salakuljettivat Hollannista muun muassa noin 15 kiloa kokaiinia, 240 kiloa amfetamiinia, yli 145 000 ekstaasitablettia ja yli 52 kiloa hasista, tuomiossa kerrotaan.

Oikeuden mukaan kaksikolla ei kuitenkaan ollut määräysvaltaa huumeisiin, vaan he saivat käskyjä ulkomaalaisilta henkilöiltä, jotka eivät olleet jutussa syytettyinä.

Huumerahoja siirrettiin Suomesta Hollantiin

Lisäksi päätekijöiksi katsottiin huumeita vastaanottaneet Feliciano Angelo Armando De Snoo, 30, Jani Petteri Laaksonen, 39, ja Lappeenrannan mieheksi kutsuttu Joonas Peltonen, 35, jonka nimi oli aiemmin Jesse Joonas Lähteenmäki.

De Snoon syyksi luettiin muun muassa 38 marihuanakilon, 5 000 ekstaasitabletin ja yhden kokaiinikilon maahantuonti ja myynti.

Oikeus katsoi, että laajan huumeiden maahantuonnin ja myynnin lisäksi hän järjesti huumerahojen kuljettamista Suomesta Hollantiin. Koska myös De Snoo myötävaikutti rikostensa selvittämiseen, hänen tuomiotaan lievennettiin puolellatoista vuodella 11,5 vuoteen.

Peltonen tuomittiin pisimpään, 12 vuoden vankeuteen. Myös hän myötävaikutti oikeuden mukaan rikostensa selvittämiseen "jonkin verran", mistä tuli lievennystä tuomioon puoli vuotta.

Oikeuden mukaan Peltonen ja 11,5 vuoden vankeuteen tuomittu Laaksonen toivat Suomeen ja levittivät edelleen muun muassa seitsemän kiloa kokaiinia, 79 kiloa amfetamiinia ja 110 000 ekstaasitablettia.

Laaksonen ja Peltonen tuomittiin yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle rikoshyötynä yhteensä yli neljä miljoonaa euroa. Lisäksi heiltä ja muilta syytetyiltä takavarikoitiin tutkinnassa yhteensä satojatuhansia euroja, jotka myös tuomittiin valtiolle menetetyiksi.

Lohjalle perustettiin suuri kannabiskasvattamo

Osalle vastaajista on annettu tuomiot törkeistä huumausainerikoksista, osalle huumausainerikoksista.

Käräjäoikeuden mukaan huumausainerikokset ovat törkeitä suuren huumausainemäärän ja huumeiden vaarallisuuden vuoksi, ja koska huumeiden levityksellä on tavoiteltu ja saatu huomattavaa taloudellista hyötyä.

Rikoksia tapahtui muun muassa Lohjalla, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lappeenrannassa, Lahdessa, Hollolassa, Nastolassa ja Järvenpäässä.

Marihuanaa oli myyty esimerkiksi Helsingin Kannelmäessä Viulutiellä sijaistevasta asunnosta käsin.

Huumeiden myynnissä oli hyödynnetty myös TOR-verkkoa.

Lisäksi yksi tuomituista viljeli Lohjalla laittomasti kannabista. Vuokrattuun varastorakennukseen oli rakennettu 14 kasvatustelttaa, jotka varusteltiin lämpölampuilla, ilmansuodattimilla ja huippuimureilla.

Lahdessa hamppua kasvatettiin neljässä teltassa. Nastolassa toimi kahden teltan hamppukasvattamo, joissa oli yhteensä 30 kannabiskasvia.

Vantaalla on pesty huumausaineiden myynnistä saatuja käteisvarojara yhteensä 245 000 euron edestä.

Tutkinta alkoi alamaailman Encrochatista saaduista viesteistä

Kukkalähetyksiin liittyvän jutun tutkinta sai alkunsa viesteistä alamaailman suosimassa Encrochat-palvelussa.

Encrochat nousi 2010-luvun jälkipuoliskolla rikollisten suosioon sen mainostaman vahvan salauksen takia.

Viranomaisten kiinnostuttua palvelusta salaus saatiin kuitenkin murrettua, ja viime kesänä Euroopan poliisivirasto Europol ja EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön virasto Eurojust tiedottivat, että Encrochatista saadut tiedot olivat johtaneet suureen määrään kiinniottoja eri puolilla Eurooppaa.

Viestittely palvelussa tapahtui nimimerkkien takaa. KRP:n mukaan osan käyttäjistä henkilöllisyys saatiin selville, mutta jotkut jäivät tuntemattomiksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja tuomituilla on mahdollisuus hakea siihen muutosta valittamalla hovioikeuteen.

Lisää aiheesta:

Suuren huumevyyhdin käsittely alkoi – toinen syytetty luuli yleensä kuljettavansa kannabista

Katiska-vyyhdissäkin käytetty salattu puhelinverkko joutui Europolin hampaisiin – "sokkiaalto" johtanut pidätyksiin ympäri Eurooppaa

Suosittelemme sinulle