Hyppää sisältöön

STM: Oireettomien käytettävä vain oireettomille soveltuvaa koronatestiä – testien erottaminen toisistaan on hankalaa

Fimean mukaan suurin osa kotitesteistä käy sekä oireisille että oireettomille.

Äiti tekee lapselle koronatestiä.
Valtaosa pikatesteistä soveltuu oireisille ja oireettomille. Testipaketin kannesta tietoa ei useinkaan löydy. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Mikko Pesonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa oireettomia koronavirukselle altistuneita käyttämään nimenomaan oireettomille tarkoitettuja kotitestejä.

Monelle voi tulla yllätyksenä se, että kotitestejä on erikseen oireellisille ja oireettomille. Testipakkauksen kannesta tietoa voi olla mahdotonta löytää.

Koronatestausvalmiuden asiantuntijaryhmään kuuluva johtajaylilääkäri Mikko Pietilä myöntää, että uusi ohjeistus on jo herättänyt hämmennystä.

Ohjeistuksen taustalla on koronatesteiltä vaadittava turvallisuus, käyttötarkoitukseensopivuus ja suorituskyky. Siitä kertoo paketin kannessa oleva CE-merkintä.

– Myyntiin pääsyyn edellytyksenä on CE- merkintä. Mikäli CE-merkintä on saatu vain oireisten testaamiseen, emme voi viranomaisina tätä muuhun tarkoitukseen suositella, Pietilä sanoo.

Testiä hankkivan kansalaisen voi olla mahdotonta tietää, kumpaan tarkoituksen testi on sopiva. Esimerkiksi Boson-merkkisen kotitestin kannessa ei ole tietoa siitä, sopiiko se oireellisille vai oireettomille.

– Selvitämme saisimmeko esimerkiksi lääkealan turvallisuutta valvovan Fimean sivuille kattavan luettelon eri tarkoituksiin sopivista testeistä, Pietilä sanoo.

Fimea: Ei listaa oireettomien ja oireisten testeistä

Tällä hetkellä Fimean sivuilta löytyy lista Suomessa myytävistä pikatesteistä, mutta niiden soveltuvuudesta oireettomien tai oireisten testaamiseen ei ole mainintaa.

Tässä linkki Fimealle ilmoitettujen kotitestien listaan.

Fimean ylitarkastajan Nelli Karhun mukaan sellaista erittelyä ei ole myöskään luvassa.

– Emme aio sellaista laittaa, sillä tilanne voi muuttua nopeastikin. Valmistajat päivittävät ohjeistustaan sen mukaan, kun niiden omat tutkimukset edistyvät.

Karhun mukaan ennen myyntiintuloa pikatestit esitestataan ensin oireisilla. Oireettomien esitestaaminen on vaikeampaa.

– Osa valmistajista lupaa testin toimivan myös oireettomilla, vaikka laajaa esitestausta ei olisi tehty.

Johtajaylilääkäri Mikko Pietilän mukaan oireisen testaamiseen soveltuva kotitesti voi paljastaa myös oireettoman tartunnan.

– Ei kategorisesti voi sanoa, että ne olisivat käyttökelvottomia. Pääsääntöisesti testit ovat pitkälti samaan perusperiaatteeseen pohjautuvia.

Ylitarkastaja Nelli Karhun mukaan suurin osa Suomessa myynnissä olevista pikatesteistä soveltuu sekä oireisten että oireettomien testaamiseen. Esimerkiksi Bosonin kotitesti on tarkoitettu molemmille.

Tieto löytyy tuotteen käyttöohjeista ja esimerkiksi apteekin henkilökunta voi auttaa oikean testin valinnassa.

– Isommissa kaupoissa ja marketeissa ongelman voisi ratkaista vaikka niin, että hyllyyn, hintatietojen yhteyteen, lisätään maininta siitä, soveltuuko testi oireisille, oireettomille vai molemmille, ylitarkastaja Nelli Karhu pohtii.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 14.1. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Ministeriön tuore ohje: kotitestiä suositellaan lieväoireisille ja altistuneille

Suosittelemme sinulle