Hyppää sisältöön

Miten toimia, jos nyt sairastut koronaan – katso THL:n uudet ohjeet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on antanut uusia ohjeita ja suosituksia koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joilla tartunnanjäljitystä ei ole mahdollista tehdä kattavasti.

Munskydd på marken på Kungsgatan i Ekenäs.
Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, THL:n mukaan ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. Kuva: Patric Ring / Yle
Jenni Frilander

Koronatartunnat ovat lisääntyneet voimakkaasti omikronmuunnoksen levitessä Suomessa. Tämä on johtanut tartunnanjäljityksen ruuhkautumiseen useissa kunnissa. Tällöin suurta osaa tartunnan saaneista ja altistuneista ei ehditä tavoittaa ajoissa ja jäljityksestä ei ole apua tartuntojen torjunnassa.

Käytössä olevat koronarokotteet suojaavat THL:n mukaan hyvin vakavalta koronavirustaudilta, ja valtaosalle tartunnan saaneista omikron aiheuttaa lievän taudin.

Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, THL:n mukaan ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. THL kuitenkin suosittelee (siirryt toiseen palveluun), että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen.

Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme, että vältät kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitestin tulos on positiivinen, sitä ei yleensä tarvitse sairauden hoidon vuoksi varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita

  • välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte.
  • käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.

Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Miten toimin, jos asun samassa asunnossa tai olen ollut muuten läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa?

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja.
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Milloin on syytä hakeutua koronatestiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, ja lisäksi

  • jos terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • jos työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • jos työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
    Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät (siirryt toiseen palveluun)
  • olet raskaana

Milloin voi tehdä kotitestin?

Voit halutessasi tehdä kotitestin, jos

Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2 - 3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on toistetusti negatiivinen, tulisi siitä huolimatta välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään kunnes oireet ovat väistyneet.

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos muuten ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Tämä THL:n suositus koskee sekä rokottamattomia että rokotettuja.

Jos kotikunnassasi ohje koronavirustestiin hakeutumisesta poikkeaa tästä suosituksesta, noudata paikallista ohjetta. Ohjeet on julkaistu kuntien ja sairaanhoitopiirien verkkosivuilla. Jos saat terveydenhuollosta henkilökohtaisesti ohjeita esimerkiksi testiin hakeutumiseen, eristykseen tai karanteeniin liittyen, noudata niitä THL:n ohjeen sijaan.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 14.1. klo 23:een asti.

Lue myös:

Päivittyvä seuranta koronavirustilanteesta

Suosittelemme sinulle