Hyppää sisältöön

Eero Saunamäki soitti nokkahuilusoolon Linnan juhlissa ja some räjähti – näin hän kommentoi reaktioita: "Kansakuntaa yhdistäviä asioita"

Saunamäen missiona on myös nokkahuilun maineen palautus ja hänen Youtube-videoiden avulla voi oppia soittamaan vaikka Daruden Sandstormin.

Millaista on varusmiespalvelu soittokunnassa?: "Komennettiin koppiin kahdeksi ja puoleksi tunniksi harjoittelemaan"
Linda Pukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Eero Saunamäki on Suomessa ja maailmankin mittakaavassa harvoja ammatikseen nokkahuilua soittavia muusikoita. Hän on myös Kaartin soittokunnan jäsen ja johtaa sen alaista "bilebändiksikin" kutsuttua Kaartin Comboa, joka on tuttu näky vuosittain Itsenäisyyspäivän Linnanjuhlissa.

Siellä Saunamäki on johtanut bändiä jo vuosia, mutta viime kerralla tapahtui jotain ainutlaatuista.

Linnan juhlien televisiolähetyksen alkupuolella ensimmäisenä musiikkiesityksenä kuultiin Pave Maijasen säveltämä ja tutuksi tekemä kappale Elämän nälkä. Sen tulkitsi upeasti Nina Tapio ja Kai Hyttinen. Heti kappaleen alussa kuultiin kuitenkin huilusoolo, joka jätti tuskin ketään kylmäksi. Kappaleen päätyttyä somessa alkoi kuhina upeasta huilunsoitosta ja seuraavana päivänä iltapäivälehden kannessa puhuttiin "mystisestä nokkahuilumiehestä".

Puoli seitsemän ohjelman vieraaksi saapunut Saunamäki kertoo itsekin pohtineensa mistä yllättävä reaktio syntyi:

– Minusta tuntuu, että siinä oli jotenkin tähdet oikeassa asennossa. Toki siihen liittyi myös kansakuntaa yhdistäviä asioita, kuten Pave Maijasen poismeno viime vuonna ja koronapandemia. Jotenkin ehkä se kaikki tiivistyi tuossa ja kokosi ne erilaiset tunnelmat yhteen positiivisella tavalla kaikesta siitä negatiivisesta taustasta huolimatta, Saunamäki pohtii.

Erityisen lämpimältä tuntui myös se, että ensimmäistä kertaa hänen urallaan nokkahuilun soitto herätti pelkästään positiivista palautetta.

– Olen kuullut vuosien varrella hyvin monenlaista palautetta siitä soittimesta – ja sanotaanko, että ihan kaikki ei ole ollut sieltä positiivisimmasta päästä, mies nauraa.

– On ollut sellaisia hetkiä, että olen kertonut jollekin uudelle ihmiselle olevani muusikko, ja jo se saattaa olla vähän erikoista. Mutta sitten kun kerron, että olen nokkahuilisti, niin siitä on syntynyt ihan syvä hiljaisuus. Se keskustelu on päättynyt.

Somekeskustelun lisäksi mies on saanut myös lukuisia henkilökohtaisia viestejä.

Saunamäellä on virka Kaartin soittokunnassa mutta hän soittaa myös muissakin kokoonpanoissa. Yhtenä missiona on nokkahuilun - voisiko sanoa maineenpalautus. Monella kun tuntuu olevan nokkahuilutraumaa kouluajoilta. Näitä traumoja purkamaan ja uutta innostumisen kipinää herättelemään hän perusti Youtube-sivuston, jonka videoiden avulla voi oppia soittamaan nokkahuilulla vaikka Daruden Sandstormin.

Katso koko lähetys Yle Areenasta:

Suosittelemme