Hyppää sisältöön

Katujen ja teiden kuntokartoitus mobiilipelin avulla toi Vaasalle tunnustusta kansainvälisessä innovaatiokilpailussa

Vaasan kaupunki on sijoittunut toiseksi kansainvälisessäIDC Industry Insights Awards -innovaatiokilpailussa. Vaasa sijoittui Personal Mobility -kategoriassa toiseksi toteutettuaan kaupungin ajoratojen ja pyöräteiden kuntotiedonkeruun joukkoistetusti mobiilipelin avulla. 

Katujen ja teiden kuntoa on kartoitettu Vaasassa mobiilipelin avulla. Kuva: Privat/Vasa stad

Katujen ja teiden kuntokartoitus mobiilipelin avulla on tuonut Vaasalle kansainvälistä tunnustusta. Vaasan kaupunki on sijoittunut toiseksi kansainvälisessä innovaatiokilpailussa. IDC Industry Insights Awards jakoi joulukuussa 2021 tunnustusta organisaatioille, jotka teknologisen innovaation keinoin ovat osoittaneet oman sektorinsa edelläkävijyyttä sekä kehittäneet merkittävää tulevaisuuden toimintamallia.

Vaasa sijoittui Personal Mobility -kategoriassa toiseksi toteutettuaan kaupungin ajoratojen ja pyöräteiden kuntotiedonkeruun joukkoistetusti mobiilipelin avulla. Vaasan kaupungin edelle kilpailussa sijoittui ainoastaan Michelin DDI innovaatiollaan Better Driving Community.

IDC:n eli International Data Corporationin kilpailuun osallistui Euroopasta ja Keski-Aasiasta yhteensä 30 organisaatiota, kuten H&M, AB InBev ja NHS Scotland. Innovaatioita arvioitiin neljässä eri kategoriassa: liikkumisen, kaupan, tuotannon ja hyvinvoinnin aloilla.

Vaasa on hyödyntänyt innovaatiotaan yli vuoden ajan. Kaupungissa on kerätty 1800 kilometrin verran katu- ja pyörätieverkon kuntotietoa sekä inventoitu 20 000 liikennemerkkiä joukkoistetusti Crowdchupa-mobiilipelin avulla.

– Systemaattisen datankeruun, aktiivisten kaupunkilaisten ja tehokkaiden järjestelmien ansiosta meillä on käytössä aina ajantasaista ja tarkkaa dataan perustuvaa tietoa katuverkon kunnosta. Tämän vuoden aikana tehtävät parannus- ja korjaustoimenpiteet perustuvatkin tällä menetelmällä kartoitettuun tietoon, kertoo kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi.

Autoilijat ja pyöräilijät keräsivät älypuhelimilla dataa nauhoittamalla tiestä videota, poimien samalla Crowdchupa-pelin kartalla näkyviä rahanarvoisia, virtuaalisia objekteja. Vaisalan RoadAI-konenäkömallilla videoista tunnistettiin teiden päällystevauriot, minkä jälkeen data siirrettiin Sirwayn kehittämään ja AFRYn toimittamaan päällysteidenhallintajärjestelmään kaupungin hyödynnettäväksi.

Innovatiivinen ratkaisu sain IDC:n kilpailua tuomaroineen asiantuntijaraadin vakuuttumaan, että Vaasan kaupungin ratkaisu onnistuu lisäämään liikkumisen ja siihen liittyvän kunnossapidon helppoutta, edullisuutta ja turvallisuutta sekä edistämään positiivisia ympäristövaikutuksia.

Suosittelemme sinulle