Hyppää sisältöön

Murhamysteeri tutkiskelee ulkopuolisuuden tunnetta Perämeren suljetussa kalastajakylässä

Oululaisen Whatevergroup Oy:n ja Elisa Viaplayn tuottama uusi rikossarja Korvessa kulkevi jatkaa kotimaisen nordic noir -lajityypin perinnettä. Tällä kertaa murhamysteerin näyttämönä on syrjäinen kalastajakylä.

Kuvausryhmä kuvaa kohtausta tv-sarjaa tavisella pihalla, jossa etualalla valkoinen auto ja takas-alalla poliisiauto.
Jännityssarjaa on tällä viikolla kuvattu muun muassa vanhan Parkumäen koulun pihapiirissä Haukiputaalla. Kuva: Risto Degerman
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Korvessa kulkevi -sarjaa on kuvattu useilla paikoilla Oulun ympäristössä. Kuvauksia on ollut muun muassa Kellon Kiviniemen kalasatamassa sekä Tyrnävällä ja vanhalla Parkumäen koululla Haukiputaalla.

Pohjoisissa maisemissa kuvatuista suomalaisista rikosdraamoista kansainväliseenkin levitykseen ovat yltäneet esimerkiksi Ylen tuottama suomalais-espanjalainen Paratiisi sekä Elisa Viihteen Kaikki synnit sekä Lappiiin sijoittuva Ivalo. Myös Oulun seudulla on kuvattu viime vuosina useita rikossarjoja.

Kansainvälisen rikostarinan taustalla ovat usein olleet pohjoinen eksotiikka ja rikostarinan synkät sävyt – eli niin sanottuun nordic noir -lajityyppiin kuuluvat sarjat.

– En ole niin kirjoittaessa ja tehdessä ajatellut, onko tämä nordic noiria, mutta pohjoisessa ollaan, talvella kuvataan ja paljon on pimeää ja rikos tapahtuu. Niin kyllä tämä varmaan tunnusmerkit täyttää, sanoo _Korvessa kulkevi -_sarjan pääkäsikirjoittaja Aleksi Puranen.

Korvessa kulkevi kertoo tarinan pohjoisesta kalastajakylästä, jossa tapahtuu murha ja jossa epäillyksi joutuu koulukiusattu tyttö. Häntä esittää muun muassa Ylen Sorjonen-sarjassa rikostutkija Kari Sorjosen Janina-tytärtä esittänyt Olivia Ainali.

Aleksi Purasen lisäksi sarjaa ovat käsikirjoittaneet Antti Kairakari ja Oona Haapaniemi. Sarjan ohjaa Jussi Hiltunen, joka oli myös yksi Sorjonen-sarjan ohjaajista.

Kädessä kännykkä, jossa näkyy kuva talvivaatteisiin pukeutuneesta Amira Khalifasta näyttelemässä kohtausta tv-sarjassa.
Rikostutkija Ulla Penttisen roolissa nähdään Amira Khalifa, joka ulkopuolisena joutuu kohtaamaan rikostutkinnan ohessa myös kalastajakylän yhteisön sulkeutuneisuuden. Kuva: Risto Degerman

Aleksi Purasen mukaan Korvessa kulkevi -murhamysteerin taustalla vaikuttavat myös hänen omat lapsuuden ja nuoruudenmuistonsa, jotka sijoittuvat Kellon Kiviniemen maisemiin.

– Halusin sijoittaa tarinan noihin maisemiin ja ihan alunperin tarina sijoittui vuoteen 1993, jolloin olin itse 15 -vuotias. Hain sieltä niitä tuntemuksia.

– Noin synkkiä kokemuksia itsellä ei ole kuin mitä tarinassa tapahtuu, mutta kuvittelin, mitä se olisi silloin merkinnyt. Puranen kertoo.

Korvessa kulkevi -sarjan teemana on murhamysteerin ohessa ulkopuolisuuden tunne, jota päähenkilö tuntee. Sama teema toistuu myös rikosta tutkivan poliisin Ulla Penttisen roolissa, kun hän tulee ulkopuolelta suljettuun kyläyhteisöön.

– Penttinen on sellainen ajattelija, empaattinen, sydämellinen ja tarkka. Hänellä on myös taakkaa elämässään, jota kantaa mukanaan aiemmasta elämästään ja yrittää pärjätä tässä pienessä saaressa, johon hän tulee ja joka on hyvin sulkeutunut yhteisö, sanoo Ulla Penttisen roolissa näyttelevä Amira Khalifa.

Korvessa kulkevi -sarjan on määrä valmistua niin, että se tulee jakeluun Elisa-Viaplayn suoratoistopalvelussa ensi vuoden loppupuolella.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu

Suosittelemme