Hyppää sisältöön

Novak Djokovicin viisumi peruttiin jälleen – uusi valitus odotettavissa, Australian avoimet alkavat maanantaina

Tenniksen maailmanlistan ykkösen Novak Djokovicin viisumi peruttiin toisen kerran.

Novak Djokovic lyö tennispalloa.
Novak Djokovic harjoitteli perjantaina Melbournessa. Kuva: Getty Images
Sakari Lund,
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Australian maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Alex Hawke on perunut tenniksen maailmanlistan ykkösen Novak Djokovicin viisumin. Djokovicin lakimiehet ovat aiemmin kertoneet valittavansa päätöksestä, jos sellainen tulee.

Hawken mukaan viisumi peruttiin, "koska oli yleisen edun mukaista tehdä niin".

Djokovic kertoi aiemmin saaneensa Australian avointen kisajärjestäjiltä erivapauden pelata turnauksessa ilman koronarokotusta. Australian rajaviranomaiset kuitenkin peruivat Djokovicin viisumin ja maan liittohallitus eväsi tämän pääsyn maahan. Djokovic joutui eristykseen lentokentän lähellä sijaitsevaan hotelliin, jota Australian valtio käyttää säilöönottokeskuksena.

Myös Australian pääministeri Scott Morrison otti asiaan kantaa. The Age -uutissivuston mukaan Morrison on sanonut, että päätös perua jälleen Djokovicin viisumi, on linjassa Australian "vahvan rajojensuojelupolitiikan" kanssa, joka on "pitänyt australialaiset turvassa pandemian aikana".

Djokovicin päästäminen alun perin Australiaan erikoisluvalla herätti australialaisissa närää aikaisemmin.

– Ymmärrän, että huolellisen harkinnan jälkeen ministeri (Hawke) on ryhtynyt toimiin Djokovicin viisumin peruuttamiseksi sillä perusteella, että se oli yleisen edun mukaista, pääministeri totesi.

– Yhdessä olemme saavuttaneet yhden maailman alhaisimmista kuolleisuusluvuista, vahvimmista talouksista ja korkeimmista rokotusluvuista. Australialaiset ovat tehneet monia uhrauksia tämän pandemian aikana, ja he odottavat oikeutetusti, että näiden uhrausten tulosta suojellaan, pääministeri lisäsi.

Uuden valituksen käsittelyllä kiire

Australialainen tuomari päätti maanantaina, että Djokovicin viisumin peruutuspäätös kumotaan ja hän sai jäädä maahan. Ministeri Hawkella oli kuitenkin valtuudet perua Djokovicin viisumi ja usean päivän harkinnan jälkeen hän teki niin.

Australian avoimet alkavat maanantaina. Djokovicin uusi valitus olisi käsiteltävä viikonlopun aikana, jos hän haluaa pelata turnauksessa. Yhdeksän kertaa Australian avoimet voittanut Djokovic on turnauksen kaaviossa ykkössijoitettuna.

Djokovic saattaa joutua palaamaan samaan säilöönottokeskukseen, jossa hän jo oli.

Djokovicin ensimmäisessä valituksessa hän kertoi saaneensa positiivisen koronatestituloksen 16. joulukuuta. Seuraavana päivänä hän oli tennistapahtumassa jakamassa palkintoja lapsille. Hän on kertonut, että ei saanut ilmoitusta postiivisesta testituloksesta ennen tapahtumaa.

18. joulukuuta Djokovic oli lehtihaastattelussa kasvotusten. Hän on myöntänyt sen olleen virhearvio.

Saksalaislehti Der Spiegel epäili, että Djokovic oli todellisuudessa antanut positiivisen testituloksen 26. joulukuuta.

Juttua päivitetty 14.1. kello 11.28. Lisätty pääministerin kommentit.

Lue myös:

Novak Djokovic antoi toimittajalle kasvotusten haastattelun, vaikka oli saanut edellisenä päivänä tietää koronatartunnastaan

Jarkko Nieminen odottaa mielenkiinnolla Djokovicin esitystä kohun jälkeen: "On hurja juttu, jos hän kaiken tämän jälkeen runnoo kaksi viikkoa suvereenisti läpi"

Suosittelemme sinulle