Njuike sisdoaluide

Piispa Jukka Keskitalo tapaa delegaatioineen paavin maanantaina – saamelaisasiat nousevat tapaamisen keskiöön

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalon johtama ekumeeninen delegaatio tapaa paavi Franciscuksen yksityisvastaanotolla Vatikaanissa maanantaina. Tapaamisessa keskustellaan alkuperäiskansoihin liittyvistä kysymyksistä.

Paavi antaa Pietarinkirkon parvekkeelta juhlallisen siunauksensa koko maailmalle.
Paavi antaa Pietarinkirkon parvekkeelta juhlallisen siunauksensa koko maailmalle. Kuva: All Over Press
Sara Kelemeny
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalon johtama ekumeeninen delegaatio tapaa paavi Franciscuksen yksityisvastaanotolla Vatikaanissa maanantaina 17. tammikuuta.

Tällä kertaa delegaation erityispiirteenä on alkuperäiskansa saamelaisten edustus. Piispa Keskitalo on kutsunut delegaatioon saamelaispappi Mari Valjakan ja kirkkoherra Tuomo Huuskon Inarin seurakunnasta.

– Odotan tätä suurella mielenkiinnolla. Pidän tätä hyvin suurena kunniana, että paavi vastaanottaa meidät yksityisvastaanotolla. Meitä on vain ihan muutama ihminen siinä paikalla, kertoo piispa Jukka Keskitalo.

Tapaamisen teemana on alkuperäiskansojen ja kirkon yhteys. Piispa Keskitalo aikoo nostaa esiin paavin kanssa käytävissä keskusteluissa ajankohtaisia saamelaisaiheita.

– Tämä on tärkeä aihe ja vielä hyvin ajankohtainenkin, sillä Suomessa aloitetaan totuus- ja sovintokomissioprosessi. Myös katolilaisessa kirkossa puhuttavat alkuperäiskansojen kysymykset ja siihen liittyvä historiallinen painolasti, toteaa Keskitalo.

Piispa Jukka Keskitalo
Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalon johtama ekumeeninen delegaatio tapaa paavi Franciscuksen maanantaina yksityisvastaanotolla. Kuva: Juha Hintsala / Yle

Muun muassa Kanadan alkuperäiskansojen edustajat ovat vedonneet paaviin yhteisen historian kipupisteiden läpikäymiseksi.

– Uskon, että tämä teema kiinnostaa myöskin paavia, kun hän ollut näissä kysymyksissä aktiivinen. Nyt haluan tuoda esille myös hiippakuntamme rikkauden Saamenmaan asiat, kertoo Keskitalo.

Pohjoissaamenkielinen Raamattu lahjaksi paaville

Saamelaiset ovat harvemmin päässeet tapaamaan roomalaiskatolilaisen kirkon johtajaa. Evankelisluterilaisen kirkon saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio tapasi paavi Fransiscuksen edeltäjän, mutta ensimmäistä kertaa tapaamisen keskiöön on nostettu erityisesti alkuperäiskansojen asiat.

Kolttasaamelainen Mari Valjakka on ilolla seurannut, kuinka paavi Fransiscus on puheissaan nostanut alkuperäiskansojen asemaa erityisesti Amazonin alueella.

– Todella suuri kunnia päästä mukaan tapaamiseen. Paavi on puhunut Amazonin alkuperäiskansoista paljon ja tukenut heitä mediassakin. On hienoa, että pääsemme keskustelemaan alkuperäiskansojen asioista hänen kanssaan. Aion myös ottaa esille ilmastoasioita, kertoo saamelaispappi Mari Valjakka.

Saamelaispappi Mari Valjakka.
Saamelaispappi Mari Valjakka on tuttu muun muassa Ylen Papisto-sarjasta, jossa tutustutaan neljän papin elämään. Kuva: Sara Kelemeny / Yle

Tapaamisen yhteydessä paaville tullaan luovuttamaan myös vastikään ilmestynyt pohjoissaamenkielinen Raamatun käännös. Tällä on on saamelaispapin mielestä hyvin suuri ja symbolinen merkitys.

– Vaikkei paavi itse ymmärtäisikään käännöstä lukea, niin silti on todella hienoa antaa hänelle lahja, jonka saamelaiset ovat itse kääntäneet. Se symboloi sitä, miten ajat ovat muuttuneet ja alkuperäiskansat voivat itse tehdä tällaisia asioita, kertoo Valjakka.

Delegaatio tapaa paavin maanantaina kello 17 Suomen aikaa. Vuosittain yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoista matkustaa kristittyjen ykseyden rukousviikon (18.-25.1.) aikana Roomaan yhdessä katolisen ja ortodoksisen kirkon piispan kanssa. Tällä kertaa ortodoksinen piispa jää matkalta pois samaan aikaan järjestetyn piispanvihkimyksen vuoksi.

Korjattu 14.1.2022 kello 21:22 Otsikkoa muokattu. Paavi on tavannut aiemmin saamelaisedustajia, vaikka otsikossa aiemmin kerroimme saamelaispappi Mari Valjakan olevan ensimmäinen.

Ođđasamosat: paketissa on 10 artikkelia

Duojárat Lisa Baal ja Rauna Harlin návddašeigga oaidnit ja dutkat dološ gahpiriid Sámemusea Siiddas.

Venäjä syyttää Arktisen neuvoston ”epävakaasta tulevaisuudesta” länsimaita. Se katsoo arktisessa yhteistyössä nyt etelämmäs muun muassa Kiinaan, Lähi-itään ja Etelä-Amerikkaan.

Aikio lea dutkan, mo earret eará musea doaibmamuitalusain ja váldočájáhusain lea muitaluvvon sámiid ja sámevuođa birra.