Hyppää sisältöön

Matias Henkola kisaa sähköbensiinillä ja tekee samalla rallihistoriaa Rovaniemellä: "Nyt ajetaan ilmalla, vedellä ja sähköllä"

Tunturirallissa ajetaan fossiilittomalla ja hiilineutraalilla polttoaineella ensimmäistä kertaa kilpailuolosuhteissa. Rallin MM-sarja seuraa pian perässä. Sähköbensiini voi olla tulevaisuutta myös maanteillä.

Matias Henkola seisoo ralliautonsa vieressä.
Matias Henkolan Skoda Fabia kulkee Tunturirallissa synteettisellä polttoaineella eli sähköbensiinillä. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Pekka Viinikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuljettaja Matias Henkolan ja kartanlukija Patric Öhmanin auton tankista pulpahtelee moottoriin saksalaisvalmisteista fossiilitonta ja hiilineutraalia menovettä parhaillaan Rovaniemellä ajettavassa Tunturirallissa.

Kyseessä on ensimmäinen rallikilpailu maailmassa, jossa auto liikkuu sähköbensiinillä. Se on synteettistä polttoainetta, joka on valmistettu vedestä ja hiilidioksidista sähkön avulla.

– Kyllä tässä itselläkin on tullut epäuskoinen olo, että täällä ajetaan ilmalla, vedellä ja sähköllä, mutta näin se tosiaankin toimii, Matias Henkola kertoo.

Hän on paitsi rallikuljettaja myös Secto Automotiven toimitusjohtaja. Yhtiön päätoimiala on kestävän kehityksen autoilu.

Sähköbensiini otetaan käyttöön alkavalla kaudella myös rallin MM-sarjassa kaikissa WRC-luokissa. Pääluokassa ajetaan hybrideillä, jolloin voimanlähteenä käytetään polttoaineen rinnalla myös sähköä.

– Monte Carlossa kaikki WRC-sarjat ajavat tällä samalla polttoaineella. On äärimmäisen hienoa, että saatiin tämän ensi-ilta täällä Tunturirallissa, Henkola toteaa.

Lue myös: Tunturirallissa on isoja reittimuutoksia ja uusi Ounasvaaran erikoiskoe – rallifani: "Autot ovat parasta, mitä voi kuunnella"

Ralliauto pimenevällä tiellä lumisateessa.
Arctic Lapland Rally eli Tunturiralli käynnistyi perjantaina aamulla Rovaniemellä. Kun pari erikoiskoetta oli ajettu, Henkola roikkui tuloslistan puolivälissä. Kisa päättyy lauantaina alkuillasta. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Litrahinta peräti kuusi euroa

Moottoriurheilussa on testattu vuosikymmenien aikana useita erilaisia keksintöjä ja innovaatioita, jotka ovat myöhemmin päätyneet autotehtaiden tuotantoon ja sitä kautta tavallisille kuluttajille. Esimerkiksi henkilöautojen nelivetojärjestelmää testattiin ensin rallimaailmassa.

Henkolan mukaan nykyinen sähköbensiini ei ole uusi keksintö, mutta sen tarpeellisuuteen herättiin vasta ilmastonmuutoksen myötä.

– Ongelmana on ollut, että fossiiliset polttoaineet ovat olleet halpoja. Kaupallista järkeä muuhun ei ole ollut ennen kuin nyt, kun ollaan pisteessä, jossa fossiilisista polttoaineista on päästävä eroon, Matias Henkola toteaa.

Kuvassa bensakanistereita, joissa on sähköbensaa eli synteettistä polttoainetta.
Sähköbensiini saapui Matias Henkolalle ja Patric Öhmanille kilpailua edeltävänä päivänä. Sen litrahinta on kuusi euroa. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Fossiilittoman ja hiilineutraalin sähköbensiinin litrahinta on tällä hetkellä fossiiliperäistä polttoainetta huomattavasti korkeampi. Ralliautot liikkuvat 102-oktaanisella bensiinillä, ja sähköbensan litrahinta on kuusi euroa.

98-oktaaninen bensiini maksaa noin neljä euroa ja on kaksi kertaa kalliimpaa kuin nykyinen huoltamoilla myytävä vastaava bensiini.

– Tietysti tuotantomäärä on äärimmäisen pieni ja nyt on ihan ensimmäisiä kertoja, kun tällä ajetaan muuallakin kuin laboratorio-olosuhteissa. Kyllä se hinta tulee kohdistumaan vielä oikeaan, uskoo Henkola.

VTT on Suomessa kehittänyt pitkään hiilineutraalin polttoaineen tuotantoa muun muassa raskaan liikenteen käyttöön. Sen mahdollisuudet ovat mittavat.

– Kyllä se on erittäin tärkeä ja se linkittyy laajempaan kokonaisuuteen eli uusiutuvaan sähköenergiaan, joka on maailmalla iso buumi, Janne Kärki sanoo.

Matias Henkola ja Janne Kärki uskovat, että hiilineutraali ja fossiiliton polttoaine on laajemmassa käytössä lähivuosina. Suurimmat hyödyt ovat tulevaisuudessa raskaassa liikenteessä.

– Kyllä tässä suurin fokus on raskaassa tie-, meri-, ja lentoliikenteessä. Sitä ei ajatella ensisijaisesti henkilöliikenteeseen, sillä kyllä sähkö on siellä paras ratkaisu, Kärki uskoo.

Graafinen esitys synteettisen polttoaineen valmistamisesta
Synteettistä polttoainetta saadaan yhdistämällä vety ja hiilidioksidi. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Tuotanto on monimutkaista

Fossiilittoman ja hiilineutraalin polttoaineen perusidea on yksinkertainen, mutta tuotanto on jo monimutkaisempaa.

Yksi menetelmistä on, että ilmasta imetään talteen valtavilla turbiineilla sinne vapautunutta hiilidioksidia. Vedellä ja uusiutuvalla sähköllä saadaan elektrolyysimenetelmällä tuotettua vetyä.

Yhdistämällä vety ja hiilidioksidi saadaan lopputuloksena esimerkiksi metaania, jota voidaan käyttää polttoaineena.

VTT kehittelee Suomessa myös muita menetelmiä, joissa hiilidioksidi otetaan käyttöön jo ennen kuin se pääsee nousemaan ilmakehään.

– Meillä on kehitteillä teollisuuslähteiden savukaasuista hiilidioksidia erottavia teknologioita. Niitä voidaan soveltaa esimerkiksi raskaassa teollisuudessa, jossa hiilidioksidia on huomattavasti enemmän kuin ilmassa, kertoo Janne Kärki VTT:stä.

Lue myös:

Yleisö on MM-rallin suurin ilmasto-ongelma – kisajärjestäjä hyvittää kasvihuonepäästöjä istuttamalla jämsäläiselle turvesuolle metsää

Biovoimalan päästöistä ja vedystä tehtiin onnistuneesti polttoainetta Keravalla – se on uusi ja tarpeellinen keino ilmastokriisin hillitsemisessä

Suosittelemme