Hyppää sisältöön

Yt-neuvottelut alkamassa useissa ravintoloissa Lapissa – PAMin aluepäällikkö: "Ilmoituksia neuvotteluista ja lomautuksista on tullut päivittäin"

Tilanne ravintolarajoitusten kanssa on haastava. Pelkästään Kittilän kentälle tulee tammikuun aikana yli 200 lomalentoa ja matkailijoille pitäisi voida tarjota ruokaa.

En servitör häller vin på en restaurang. På bordet står vinglas och mat.
Nyt voimassa olevien rajoitusten mukaan kaikkien ravintoloiden täytyy sulkea ovensa illalla kello 18. Kuva: Alamy/All Over Press
Tiinamaija Rantamartti
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen suurin yksityinen hotelliketju Lapland Hotels ja ohjelmistoyritys Lapland Safaris ilmoittivat torstaina aloittavansa koko henkilöstön yt-neuvottelut, jotka koskevat noin 1300 työntekijää.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan Lapland Hotelsin yt-menettelyilmoitus vaikuttaa olevan vasta alkusoittoa alan ahdingossa.

– Näyttää pahasti siltä, että lomautukset tulevat yleistymään merkittävästi. Ilmoituksia alkavista yt-neuvotteluista ja lomautuksista on tullut päivittäin ja työvuoroja yrityksissä on peruttu tai siirretty tulevaisuuteen, kertoo PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Mikkel Näkkäläjärvi.

Lapland Hotels tavoittelee yt-menettelyllä enintään 90 päivän lomautuksia ilman irtisanomisia. Syynä ratkaisuun ovat koronarajoitukset. Hallitus on koolla perjantaina ja asialistalla ovat muun muassa anniskeluravintoloiden sulkemiset kokonaan.

Palvelualojen ammattiliitossa vaaditaan nyt, että hallituksen koronaministeriryhmä valmistelee tukipaketin, joka korvaa ravintolarajoitusten takia lomautettavien ja irtisanottavien ansionmenetykset. Myös työttömyysturvan viiden päivän omavastuusta pitäisi liiton mukaan luopua.

– Rajoituksista kärsineiden alojen työntekijöitä ei olla tuettu valtion toimesta koronaepidemian aikana käytännössä millään tavalla, vaikka työntekijät ovat joutuneet toistuvasti kärsimään rajoitustoimista ja monen toimeentulo on tiukalla, Mikkel Näkkäläjärvi sanoo.

Lomautus on silti se viimeinen vaihtoehto

Levillä toimivan Hullu Poro Oy:n 15 ravintolasta puolet on tällä hetkellä suljettuna. Ruokaravintoloita on pidetty auki sen mukaan kuin rajoitukset sallivat eli tällä hetkellä kello 18 saakka.

– Kovasti tämä kaikki on teettänyt ylimääräistä työtä ja vaatinut ongelmien ratkaisukykyä, jotta lomansa ostaneille on voitu tarjota hyvää palvelua, sanoo yhtiön varatoimitusjohtaja ja henkilöstöjohtaja Annukka Paksuniemi.

Työntekijöitä on tällä hetkellä palkkalistoilla satakunta eikä ketään ole Paksuniemen mukaan toistaiseksi lomautettu. Ravintoloiden totaalisulku muuttaisi tilanteen täysin.

– Olemme yrittäneet pitää ihmiset töissä, on ehdottomasti viimeinen keino ryhtyä lomauttamaan ammattiväkeä, jonka olemme vaivalla saaneet rekrytoitua.

Levillä, kuten muissakin pohjoisen hiihtokeskuksissa sesonkityöntekijöistä on ollut pulaa jo pitkään. Korona rajoituksineen on pahentanut tilannetta.

"Toivottavasti ymmärrystä löytyy"

Lapin matkailun alkuvuosi näyttää lupaavalta, vaikka kiivain sesonki on vasta edessäpäin. Pelkästään Kittilän kentälle laskeutuu tammikuun aikana yli 200 konetta, joissa matkustavista valtaosa on kansainvälisiä ja kotimaisia matkailijoita.

– Matkailijoiden määrässä ollaan samoissa lukemissa kuin ennen koronaa. Väkeä on tunturissa ihan mukavasti, kertoo Visit Levin toimitusjohtaja Satu Pesonen.

Ulkomaalaiset matkailijat ovat perinteisesti hotellimajoittujia, jotka ostavat lomansa mukavuuksilla ja haluavat käydä valmiiseen pöytään.

Satu Pesosen mukaan nyt voimassa olevat rajoitukset ovat vaatineet asiakkaita aikaistamaan päivällisiään tai käyttämään huonepalvelua ruokaillakseen.

– Toivottavasti ymmärrystä lisärajoitusten ja ravintoloiden sulkemisten suhteen päättäjiltä löytyy. Yrittäjät ovat nähneet todella vaivaa tarjotakseen asiakkaille palvelua turvallisesti. On ikävää, jos unelmaloman ostanut matkailija joutuu nauttimaan take away-ruokansa hotellihuoneessa kertakäyttöastioista.

Lue myös:

Isot ravintolayritykset pettyivät valtion koronakorvauksiin – kotimainen pörssiyhtiö aikoo investoida jatkossa Norjaan ja Tanskaan

Suosittelemme