Hyppää sisältöön

Tilaan ostokset kotiin helpommin Pietarissa kuin Suomessa – nyt venäläiset ruokalähettipalvelut haluavat valloittaa myös länsimaat

Arkea maailmalta: Digipalveluissa on paljon valinnanvaraa Venäjän isoissa kaupungeissa, kirjoittaa Ylen Pietarin-toimittaja Simo Ortamo.

Simo Ortamo
Simo Ortamo Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

PIETARI Venäjästä ei ehkä monelle tule mieleen näppärät digipalvelut.

Pietarin asukkaille on kuitenkin tarjolla valtava määrä erilaisia arkea helpottavia puhelinsovelluksia. Osa niistä on parempia tai vähintään halvempia kuin toisessa kotikaupungissani Helsingissä.

Esimerkiksi ruokaostoksia kotiin tilatessa ei tarvitse tyytyä joko kauppojen omiin toimituspalveluihin, jotka ovat ainakin Helsingissä ruuhkautuneet pahasti korona-aaltojen aikana, tai pääasiassa ravintolaruokaa välittävien sovellusten pieniin tuotevalikoimiin.

Pietarissa voi valita useista sovelluksista, jotka voivat yhdistellä tilauksia eri kaupoista ja toimittavat ostokset parin tunnin sisällä, tai joskus nopeamminkin. Osa on erikoistunut halpoihin marketteihin ja osa hienompiin kauppoihin.

Paikallinen taksisovellus kyyditsee paitsi ihmisiä, myös tavaroita. Se tarjoaa erikokoisia autoja kuljetettavan tavaran koosta riippuen.

Ruokaa ja takseja voi tilata murto-osalla Suomen hinnoista. Ravintola-aterian voi saada kotiinsa viidellä eurolla toimituksineen, ja taksimatkat maksavat harvoin muutamaa euroa enempää.

Ruokalähetti pyöräilee lumikinosten keskellä Moskovassa.
Kuhnja na raione -palvelun ruokalähetti työssään Moskovassa tammikuun alussa. Tuolloin Venäjän pääkaupungin kaduille satoi 10 senttiä normaalia enemmän lunta. Kuva: Anton Novoderezhkin / AOP

Paljon asiakkaita ja kova kilpailu

Hyvää palvelutasoa Venäjän isoissa kaupungeissa selittänevät ainakin isot markkinat ja kova kilpailu.

Pietarissa asuu suunnilleen saman verran asukkaita kuin Suomessa, joten maksukykyisiä keskiluokkaa on paljon.

Asiakaskunta ei rajoitu vain suuriin miljoonakaupunkeihin. Esimerkiksi sähköpotkulautoja voi vuokrata 90 kaupungissa Venäjällä, alaa seuraava Trushering-sivusto kertoo.

Kilpailusta kertoo palvelujen määrä ja se, että niitä tulee ja menee. Potkulautoja vuokraavia yrityksiä toimii Venäjällä 50. Puolet niistä aloitti toimintansa viime vuonna.

Koko maahan palvelut eivät toki ulotu. Köyhemmillä syrjäseuduilla ei ruokalähettejä näe.

Ruokalähetit jonottavat MacDonaldsiin Pietarissa.
Digijätti Yandexin ruokalähetit jonottivat pääsyä pietarilaiseen McDonald'siin lokakuun lopulla. Kaupungissa oli tuolloin päällä koronasulku. Kuva: Iurii Bagrov / AOP

Työolot ovat heikkoja

Palvelujen edullisuus liittyy Venäjälläkin siihen, että raskaan keikkatyön tekijöinä on pääasiassa pienituloisia maahanmuuttajia ja nuoria.

Alustatalouden varjopuolia syventää Venäjällä entisestään se, että tuloerot ovat suuria ja oikeusvaltio heikko.

Esimerkiksi ihmisoikeuksia seuraava Oxford Human Rights Group on nostanut esille näännyksiin asti työtä tekevien ruokalähettien ja taksikuskien ahdinkoa.

Vuonna 2018 yli 20 tuntia putkeen työskennellyt taksiautoilija ajoi väkijoukkoon, ja kahdeksan ihmistä loukkaantui. Tapauksesta on kertonut muun muassa uutissivusto Nastojaštšeje vremja.

Ruokalähetit saattavat jopa velkaantua välitysfirmalle, jos he jäävät pois töistä. Vuonna 2019 poissaolojen takia pulaan joutunut lähetti kuoli sydänkohtaukseen kesken keikan.

Yhtiöt ovat myös jääneet kiinni maahanmuuttajataustaisten työntekijöidensä syrjinnästä. Vaikka keikkatyöläiset protestoivat aika ajoin oikeuksiensa puolesta, venäläistä mediaa aihepiiri ei juuri kiinnosta.

Tähtäimessä maailmanvalloitus

Ainakin osa Venäjän digipalveluista näyttää pärjäävän hyvin, vaikka venäläisten käytettävissä olevat tulot ovat kutistuneet talouslehti Vedomostin mukaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Venäläisyritykset ovat toimineet jo pitkään Venäjän naapurimaissa, mutta nyt ne ovat alkaneet kokeilla onneaan myös länsimaiden isoissa kaupungeissa.

Venäjän isoin digijätti, Yandex, jonka välittää Suomessakin takseja nimellä Yango, aloitti lokakuussa ruokaostostoimitukset Lontoossa. Se lupaa toimittaa ostokset ovelle 15 minuutissa, uutiskanava CNBC kertoo.

Pietarista ponnistava Samokat avasi jo kesäkuussa vastaavan palvelun New Yorkissa, kertoo puolestaan taloussivusto Bloomberg.

Viime kuukaudet ovat kuitenkin tuoneet maailmanvalloituksen tielle uusia riskejä.

Venäjän sotilaallinen pullistelu Ukrainan rajoilla on saanut Yhdysvallat uhkaamaan sitä kovilla talouspakotteilla. Ne hankaloittaisivat muun muassa rahaliikennettä Venäjän ja muun maailman välillä.

Tämä olisi myrkkyä kansainvälistä läpimurtoa yrittäville venäläisfirmoille.

Suosittelemme