Hyppää sisältöön

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen tekee pitkiä työpäiviä, mutta penkkiurheiluun löytyy aikaa – ikisuosikki on Kaisa Mäkäräinen

Keväällä 70 vuotta täyttävä ympäristöekonomian emeritusprofessori kertoo, että työpäivät venyvät edelleen kahteentoista tuntiin.

Markku Ollikainen on paitsi tiedemies, myös innokas penkkiurheilija – suosikkiurheilija on jo uransa päättänyt Kaisa Mäkäräinen
Niina Honka
Avaa Yle-sovelluksessa

Glasgow'n ilmastokokouksen jälkeen Suomen ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen kasvot tulivat jälleen hyvin tutuksi monille suomalaisille uutislähetyksistä ja lehtijutuista.

Vaikka mies pohtii työkseen ilmastoon liittyviä isoja taloudellisia ja poliittisia kysymyksiä, myös tavalliset ihmiset lähestyvät usein huolineen ja kysymyksineen ilmastoasiantuntijaa.

Keksijät lähettävät ideoitaan ja suuunitelmiaan, kysyvät rahaa tai neuvoja. Osa ihmisistä lähestyy epäillen, että kannattaako suomalaisten ylipäätään tehdä mitään, koska sillä ei ole maailman mittakaavassa merkitystä. Jotkut taas kysyvät arkisia neuvoja: mitä saa tehdä ja mitä ei.

– Liikuttava oli eräs vanhemman rouvan puhelu, jossa kysyttiin, saako joulukinkkua syödä. Totta kai saa syödä joulukinkkua, perinteistä suomalaista jouluruokaa, Ollikainen kertoo.

Markku Ollikainen täyttää maaliskuussa 70 vuotta, mutta ikä ei ole ainakaan vielä vähentänyt intoa työntekoon tippaakaan. Ilmastopaneelin puheenjohtajuus vie kuutisen tuntia päivittäin, ja lähes toinen mokoma menee vielä aktiivisessa tutkimustyössä. Usein myös viikonloppuisin.

Miten hän jaksaa?

– Työ vetää mukanaan. Täytyy aloittaa aikaisin ja lopettaa myöhään. SIllä tavalla päivästä sitten tulee pitkä, Ollikainen hymyilee.

Mutta on yksi asia, joka vie Ollikaisen ajatukset pois työstä, ja se on urheilu. Mies paljastaa olevansa armoton penkkiurheilija, joka odottaa jo innolla tulevia talviolympialaisia.

– Sitten tietokone viedään ruudun eteen ja tehdään yhtä aikaa töitä ja katsotaan [kisoja]. Olen isosta perheestä ja tottunut meluun ja hälyyn. Pystyn laittamaan toisen silmän töihin, toisen telkkariin ja tajunnankin kahtia, Ollikainen nauraa.

Kaikkien aikojen suosikkiurheilija Ollikaiselle on jo uransa lopettanut ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen. Hänelle Ollikainen on jopa kirjoittanut kannustusviestejäkin – ne kirjeet jäivät kuitenkin lähettämättä.

– Taisin kirjoittaa tekstin silloin, kun hän voitti. Mutta myös silloin, kun tuli täydellinen epäonnistuminen. Silloin mä kirjoitin, että Kaisa, me iloitaan ja itketään kanssasi. Mutta en mä sitten kuitenkaan lähettänyt sitä.

Katso koko Puoli seitsemän -ohjelma tästä:

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen Puoli seitsemän -ohjelman haastattelussa

Suosittelemme