Hyppää sisältöön

Ukrainan mukaan Venäjä vaikuttaa olleen hallituksen sivujen hakkeroinnin takana

Ukraina ja Nato syventävät yhteistyötään kyberturvallisuuden saralla, kertoo Naton pääsihteeri Stoltenberg.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenberg.
Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi perjantaina, että liitto syventää kyberyhteistyötään Ukrainan kanssa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Yle–STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukraina sanoo löytäneensä viitteitä siitä, että maan hallituksen sivustoihin perjantain vastaisena yönä kohdistunut kyberhyökkäys oli Venäjän valtion käsialaa.

– Tutkinta jatkuu, mutta Ukrainan turvallisuuspalvelut ovat löytäneet alustavia viitteitä siitä, että Venäjän salaisiin palveluihin liitetyt hakkeriryhmät olivat hallituksen sivuihin kohdistuneen massiivisen kyberhyökkäyksen takana, Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko sanoi Twitterissä.

Ukrainan mukaan hyökkäys kohdistui yhteensä 70:een hallituksen verkkosivuun, ja kymmentä niistä "häirittiin luvattomasti".

Uutistoimisto AFP kertoo, että jonkin aikaa sivulla näkyi ukrainaksi, venäjäksi ja puolaksi kirjoitettu viesti, jossa käskettiin "pelkäämään ja odottamaan pahinta". Viestin voi tulkita vastineeksi Ukrainan länsimielisyydelle.

Henkilötietoja hyökkäyksessä ei Ukrainan mukaan anastettu, vaikka hyökkääjien viestissä väitettiinkin, että ukrainalaisten henkilötietoja olisi viety.

Pääsy sivuille palautettiin perjantaina. Hyökkäyksen seuraukset olivat vähäisiä.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi perjantaina, että liitto syventää kyberyhteistyötään kumppaninsa Ukrainan kanssa. Lähipäivinä allekirjoitetaan Stoltenbergin mukaan sopimus, jonka mukaan Ukrainalla on pääsy Naton haittaohjelmatietoja käsittelevälle sovellusalustalle.

Suosittelemme