Hyppää sisältöön

Novak Djokovic on jälleen pidätetty – tennistähti tuomareiden eteen sunnuntaina

Rokottamattoman pelaajan oleilun Australiassa nähdään lisäävän rokotevastaista tunnelmaa ja välinpitämättömyyttä koronasääntöihin.

Novak Djokovic juomatauolla.
Monet Novak Djokovicin kollegat ovat kritisoineet serbialaisen järjestämää näytöstä. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Jonne Niemeläinen,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Tennistähti Novak Djokovic on jälleen pidätetty Australiassa. Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että Djokovic on pidätettynä Melbournessa sen aikaa, kun hänen karkottamistaan käsitellään.

Pidätys ei tullut yllätyksenä, sillä Australian maahanmuuttoministeri Alex Hawke päätti perua rokottamattoman serbialaisen viisumin perjantaina. Hawke kertoi tiedotteessaan peruneensa Djokovicin viisumin "terveyden, hyvän järjestyksen ja yleisen edun mukaisesti". Päätöksen myötä Djokovicia uhkaa kolmen vuoden viisumikielto Australiaan.

Australian hallitus näkee, että Djokovicin läsnäolo maassa Australian avointen aikana voi vaarantaa ihmishenkiä ja järjestystä lisäämällä rokotevastaista tunnelmaa ja välinpitämättömyyttä koronasääntöjä kohtaan.

Djokovicin asianajajat taas näkevät australialaislehti Sydney Morning Heraldin mukaan, että Djokovicin jäämiselle on laajaa tukea ja että karkottaminen olisi yleisen edun vastaista.

– Karkottaminen voisi palvella vain poliittisia etuja, asianajat sanovat.

Australiassa järjestetään tänä vuonna parlamenttivaalit.

Kritiikkiä kollegoilta

Tapausta käsiteltiin jälleen oikeusteitse paikallista aikaa lauantaiaamuna. Tilannetta on tarkoitus käsitellä tarkemmin sunnuntaina.

Tennispelaajan Australiassa olemista on jo aiemmin käsitelty oikeusteitse. Viime viikolla Australian rajaviranomaiset peruivat Djokovicin viisumin, mutta oikeus päätti maanantaina asian serbialaisen hyväksi.

Djokovic ilmoitti viime viikolla Melbournen lentokentälle saapuessaan olevansa rokottamaton. Hän pyrki maahan ja Australian avoimiin lääketieteellisen erivapauden nojalla vedoten joulukuussa saamaansa koronavirustartuntaan.

Monet Djokovicin kollegat ovat kritisoineet serbialaisen järjestämää näytöstä.

Espanjalainen tennistähti Rafael Nadal sanoo, että Australian avoimet on paljon tärkeämpi kuin yksikään pelaaja. Nadal sanoi toimittajille Melbournessa, että Grand Slam -turnaus tulee olemaan loistava, pelasi maailmanlistan ykkössijaa pitävä Novak Djokovic siinä tai ei.

– Hän toimii omin säännöin ja riskeeraa grand slamin. Kukaan muu ei taitaisi toimia samoin, kreikkalainen Stefanos Tsitsipas kommentoi torstaina intialaiselle WION-kanavalle.

Melbournessa tällä viikolla harjoitelleen Djokovicin on ollut Australiassa tarkoitus tavoilla uransa 21. grand slam -turnausvoittoa. Turnaus alkaa ensi viikolla.

Djokovicin viisumikuviot ovat herättäneet paljon kiinnostusta ja kritiikkiä Australiassa, jonka rajapolitiikka kiristyi entisestään pandemian aikana.

Samalla Djokovicin viisumitilanne ja aiempi pitäminen säilöönottokeskuksena käytetyssä hotellissa ovat nostaneet jälleen esiin keskustelua Australian tiukasta rajapolitiikasta. Osa Djokovicin kanssa samassa keskuksessa olleista on ollut pidätettynä vuosia, jopa lähes vuosikymmenen.

Djokovic tuomareiden eteen sunnuntaina

Djokovicin viisumikohu voi saada päätöksen sunnuntaina. Tennistähti saa esittää vastineensa kolmen Australian liittovaltion tuomarin edessä tuoreimmasta viisumin peruutuksesta.

– Tuomio tulee olemaan lopullinen, eivätkä osapuolet voi valittaa siitä, päätuomari David O'Callaghan linjasi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Juttua täydennetty kelo 10.30: Djokovic oikeuteen sunnuntaina.

Lue myös:

Novak Djokovicin viisumi peruttiin jälleen – uusi valitus odotettavissa, Australian avoimet alkavat maanantaina

Suomalaisdiplomaatti ei usko, että Novak Djokovicin viisumia palautetaan: "Se olisi paha isku politiikalle, jota täällä on noudatettu"

Novak Djokovic antoi toimittajalle kasvotusten haastattelun, vaikka oli saanut edellisenä päivänä tietää koronatartunnastaan

Suosittelemme