Hyppää sisältöön

Ristomatti Hakola kolaroi kuntoilijan kanssa Lahdessa kesken tehoharjoituksen, eikä löytänyt häntä enää – "Ota yhteyttä minuun!"

Urheilustudion Instagram-livessä lämmiteltiin kohti tulevaa talviviikonloppua. Kalle Lassilan ja Matias Strandvallin vieraina olivat Ristomatti Hakola, Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu.

Ristomatti Hakola hiihtämässä Rukan ladulla
Ristomatti Hakolan mukaan Lahden kolarin syy oli perinteinen väistämistilanne. Kuva: Tomi Hänninen
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Maastohiihtäjien olympiakenraali Ranskan maailmancupissa peruttiin koronaviruspandemian takia tältä viikolta, mutta valmistautuminen jatkuu muuten normaalisti kolmen viikon päästä Pekingissä alkaviin kilpailuihin.

Ylen Urheilustudion Instagram-livessä vierailivat kuulumisia kertomassa Ristomatti Hakola, Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski.

Kolmikosta Pärmäkoski on jo matkannut Italiaan Seiser Almiin korkean paikan leirille. Joensuu valmistautuu Suomessa Pekingiin. Hakola matkaa paikalle Italiaan myöhemmin, mutta oli ehtinyt vetää tehoharjoitukset Lahdessa perjantaina. Ilman kommelluksia siitä ei ollut selvitty.

– Tuli pieni kolari, Hakola kertoi törmäyksestä kuntoilijan kanssa.

– Lupasin papalle uudet sauvat, kun häneltä taisi mennä molemmat sauvat rikki. En löytänyt enää sen jälkeen häntä. Ota siis yhteyttä minuun!

Hakolan mukaan kolarin syy oli perinteinen.

– Molemmat väisti samaan suuntaan, Hakola totesi.

– Itselläni oli syke 194 juuri ennen tapahtumaa. Ei varmaan aistit olleet herkimillään.

Kaksikko oli jatkanut matkaansa tilanteen jälkeen kuitenkin ihan hyvillä mielin.

– Ei pappa raivonnut, vaan nousi ylös. Hän oli kuulemma tehnyt saman virheen edellisellä viikolla, Hakola sanoi.

Katso Urheilustudion Instagram-live ylhäältä klikkaamalla tai täältä.

Muillakin vaaratilanteita

Hakolan kohtalo sai muutkin Instagram-liven osallistujat muistelemaan omia kokemuksiaan kovista treeneistä kuntoilijoiden keskellä. Yle Sportenin asiantuntijana toimiva entinen maajoukkuehiihtäjä Matias Strandvall kertoi vaaratilanteesta eräänä itsenäisyyspäivänä Tampereella Kaupin urheilupuistossa. Strandvall oli ollut valmistautumassa Davosin maailmancupin sprinttikilpailuun.

Kaupissa oli ollut auki vain ensilumenlatu eli 2,5 kilometrin lenkki. Vapaapäivä oli innostanut paljon hiihtäjiä liikkeelle.

– Valehtelematta oli pari tuhatta muutakin hiihtäjää kuin minä. Siellä tykkibaanalla vedin jotain intervalleja luistellen. Tuli tilanne kohdassa, jossa hiihdettiin molempiin suuntiin. Siinä oli neljä rinnakkain. Tuli vastaan perinteisen ja vapaan uralla hiihtäjä. Jotkut hiihtivät edessäni perinteistä ja vapaata, Strandvall avasi.

– Analysoin tilanteen. Siinä oli 45-55-vuotias äijä, joka hiihti vapaata. Laitoin omat sukset suoraan. Otin hänet syliin. Nostin ylös ja sanoin, että laita sukset suoraan. Hän totteli. Päästin alas. Työnsin hänelle vauhtia. Pääsimme tilanteesta kolaroimatta.

Hakolan mukaan vetojen vetäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita, mutta hän pitää hiihtämisestä muiden mukana.

– Tykkään hiihtää esimerkiksi Oittaalla (Espoossa) peruslenkkiä, kun on paljon väkeä. On mukavaa, kun näkee ihmisiä. Oittaalla on myös kaksi perinteisen latua vierekkäin. Menee sitten ohituskaistaa ja näkee kaverin, jonka on nähnyt viimeksi 15 vuotta sitten, Hakola kertoo.

Moni kuitenkin yrittää roikkua Hakolan perässä, kun ihmiset tunnistavat hänet.

– Siinä sitten yrittää pitää päänsä, että nyt on hidas lenkki, eikä lähdetä tiputtelemaan ketään. Joudun käymään melkein jokaisella kierroksella itseni kanssa keskustelua, että en lähde tiputtelemaan ketään keski-ikäistä miestä tuohon nousuun. Pysytään vaan tässä vauhdissa, Hakola kuvailee.

"Sehän nolottaa kömpiä, kun hiihdämme välillä tosi hiljaa"

Krista Pärmäkoski kertoo, että aikanaan Lahdessa moni on tullut roikkumaan perään. Nykyään Kuortaneella hän on saanut mennä rauhassa, eikä ole ollut häiriötekijöitä.

– Monesti tulee tehtyä ihan tyhmästi ja seurattua jotain kuntoilijaa, että tuli tossa kohtaa vastaan. Sitten mietin, että älä mieti tuollaisia. Ensilumenladut ja hiihtoputket ovat tosi pahoja. Miettii, että tuo hiihtää kovempaa tällä hetkellä, Hakola sanoo.

Pärmäkoski ymmärsi Hakolan tuntemuksia.

– Sehän nolottaa kömpiä, kun mehän hiihdämme välillä tosi hiljaa. Tuntuu, että pitäisi mennä kovempaa kuin kuntoilijatkin menevät niin kovaa, Pärmäkoski toteaa.

Kuntoilijoiksi itseään nykyään kuvaileva Strandvall muistuttaa, että hänellä ei ole kuntoilijana kuin yksi vauhti.

– Pikkukovaa. Se on koko ajan hitaampaa sekin vauhti, Strandvall sanoo.

– Ei ole aikaa käydä lenkillä. Jos kerran pääsee, on pakko vetää aina täysillä.

Toinen entinen maajoukkuehiihtäjä ja Ylen hiihtoasiantuntija Kalle Lassila on samoilla linjoilla.

– Vähän kaasua. Sellainen olo, että ei tunnu liian pahalta, mutta tulee hiki ja vähän hengästyy. Tulee olo, että on käyty lenkillä. Minulla ainakin loppuu sitten kyllä virta puolen tunnin jälkeen, Lassila kuvailee.

Lue lisää:

Suomen olympiamitalitoivo Ilkka Herola latasi suorat sanat tilanteestaan ennen Pekingiä: “Katastrofin ainekset ovat ilmassa”

Riitta-Liisa Roposelta tunteikas kirjoitus – Onko pitkä ura huipulla ohi? "Innolla odotan elämän uusia haasteita"

Tässä on Suomen maastohiihdon olympiajoukkue Pekingiin – Kähärä ja Lindholm viimeisinä mukaan, Roponen jäi ulos kisakoneesta

Suosittelemme sinulle