Hyppää sisältöön

Pentuliven Arvo lähti lauantaina uuteen perheeseen, jossa se koulutetaan metsästyskoiraksi – uuden kodin myötä myös nimi muuttui Nemoksi

Ylen Pentulive on seurannut yhdeksän labradorinnoutajan pennun elämää noin kahdeksan viikon ajan syntymästä luovutusikään asti.

Koiranpentu kasvattajansa sylissä.
Arvo, nykyiseltä nimeltään Nemo, on toinen uuteen kotiin lähtevistä pennuista. Kuva: Emma Hinkula / Yle
Emma Hinkula
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun joensuulainen Antti Heikkinen astuu huoneeseen, jossa Ylen Pentuliven koira-aitaus sijaitsee, alkaa kuhina. Pennut hyppivät aitausta vasten katsomaan tulijaa.

Heikkinen nappaa syliinsä Arvo-pennun, joka tervehtii uutta omistajaansa nuolemalla tämän kasvoja.

– Me olemme päivittäin seurailleet Arvon touhuja pentuliven kautta, Heikkinen kertoo.

Niin on moni muukin. Areenassa Pentulive on käynnistetty jo yli 25 miljoonaa kertaa.

Mies seisoo koiranpentu sylissään.
Uudessa kodissaan Nemoa odottelee Joki-koira, joka on hankittu aikoinaan samasta kennelistä kuin Nemo. Kuva: Emma Hinkula / Yle

Pentueen kasvattaja kertoo olleensa todella yllättynyt Pentuliven saamasta suosiosta. Katsojat ovat voineet keskustella liven yhteydessä olevassa chatissa ja lähettää myös kasvattajalle kysymyksiä.

– Chatissa on tullut aivan ihania viestejä. Viestitulva on ollut niin suuri, että en ihan jokaiseen viestiin ole ehtinyt vastaamaan, kasvattaja kertoo.

Kasvatustyöhön Pentulive ei kuulemma ole sen suuremmin vaikuttanut. Hommat tehdään kuten ne tehtäisiin muutenkin. Nyt niitä vain seuraa oman perheen lisäksi suuri joukko ihmisiä ympäri maata.

– Meillä on ollut mahdollisuus laittaa pentulivestä äänet pois silloin, kun haluamme viettää perheen kesken aikaa. Se on tärkeää yksityisyyden kannalta.

Yksityisyytensä suojaamiseksi kasvattaja ei halua esiintyä jutussa nimellään tai kasvoillaan.

Pentujen lähteminen tuntuu haikealta

Arvo-pennun ensimmäiset hetket olivat jokseenkin vaikeat. Se syntyi perätilassa ja syntymän jälkeen sitä jouduttiin elvyttämään.

Arvo kuitenkin tokeni nopeasti ja nyt se ei eroa kasvattajan mukaan sisaruksistaan. Paitsi väriltään – Arvo ja yksi toinen pennuista ovat ainoat vaaleat, muut ovat mustia.

Tämän ja ensi viikon aikana kaikki pennuista lähtevät uusiin koteihin. Samalla myös Pentulive hiljenee.

Pennuista luopuminen on kasvattajan mukaan haikeaa. Koiriin on ehtinyt viikkojen saatossa kiintyä. Samaan aikaan niiden lähtö uusiin koteihin on helpottavaa. Kasvaessaan yhdeksän pentua ovat tuoneet työnsarkaa.

– Tässä 7–8 viikon iässä pennut alkavat olla aikamoisia rasavillejä, joten on ihan kiva, kun ne pääsevät uusiin koteihin.

Koiranpentuja pentuhäkissä.
Haikeutta pentujen lähdöstä helpottaa kasvattajan mukaan tieto siitä, että kaikki koirista saavat hyvän uuden kodin. Kuva: Emma Hinkula / Yle

Ensiviikot Akka-emo hoiti pennut, mutta nyt kun ne on vieroitettu emästä, on niiden hoito kokonaan kasvattajan vastuulla.

Neljän viikon iässä pennuille alettiin maistattamaan kiinteää ruokaa ja samoihin aikoihin niitä totutettiin ulkoiluun. Pentuja on täytynyt myös sosiaalistaa, eli viettää aikaa ja leikkiä niiden kanssa.

Kasvattajan mukaan pennut ovat käyttölinjaisia labradorinnoutajia. Se tarkoittaa sitä, että ne sopivat parhaiten harrastavaan perheeseen.

– Jos käyttölinjainen labradorinnoutaja menee sisäkoiraksi ja sen kanssa ei harrasteta, saattaa se varsinkin pentuvaiheessa keksiä kaikenlaista ylimääräistä tekemistä. Aktiviteettia pitää siis olla.

Arvosta tuli Nemo

Uuteen kotiin muuttamisen myötä Arvo-pennun nimi muuttuu Nemoksi. Sen on keksinyt Heikkisen Heta-tytär, joka kertoo nimen tulevan elokuvasta Nemoa etsimässä.

Heikkisen perheellä on myös toinen koira, 9-vuotias Joki. Kuten Nemokin, myös Joki on labradorinnoutaja ja haettu samalta kasvattajalta.

Mies seisoo talvisessa maisemassa koiranpentu sylissä.
Antti Heikkisen mukaan Nemon kouluttaminen metsästyskoiraksi kestää noin kaksi vuotta. Kuva: Emma Hinkula / Yle

Uudessa kodissaan Nemoa aletaan kouluttamaan metsästyskoiraksi.

– Nemosta koulutetaan noutava koira ja kanalintumetsälle ylös ajava koira. Siihen tarkoitukseen tämä rotu on tehokas ja helppo kouluttaa, Antti Heikkinen kertoo.

Nemo-pennun matkaa voi jatkossa seurata Instagramin kautta. Heikkisen perhe on perustanut Nemolle oman @nemonoutaa -nimisen tilin.

Lue myös: Pentuliven Arvo ja Floora lähtivät uusiin koteihinsa – Lyyti vuorossa sunnuntaina

Koiran opettaminen rankaisemalla on edelleen yleistä, vaikka se tutkitusti lisää ongelmia – myönteisen vahvistamisen harjoittelu palkitsee niin lemmikkiä kuin omistajaa

Oletko sinä seurannut pentujen elämää pentulivessä? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme