Hyppää sisältöön

Oikeuden lopullinen päätös tuli: Novak Djokovic karkotetaan Australiasta – tennistähti äärimmäisen pettynyt

Australian liittovaltion oikeuden tuomio oli yksimielinen.

Novak Djokovic tittar uppåt medan han ser något ledsen ut.
Novak Djokovicia ei nähdä Australian avoimissa tänä vuonna. Kuva: STELLA Pictures/ddp/abaca press
Jonne Niemeläinen,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Tennistähti Novak Djokovic on hävinnyt oikeustaistelun Australian viisumistaan, päätti Australian liittovaltion oikeus. Serbipelaaja karkotetaan maasta ja häntä uhkaa kolmen vuoden matkustuskielto Australiaan.

Djokovic saapui Australiaan puolitoista viikkoa sitten pelatakseen maanantaina alkavissa Australian avoimissa. Djokovicin oli määrä puolustaa mestaruuttaan Melbournessa pelattavassa turnauksessa. Viranomaiset peruivat serbialaisen viisumin, koska hänellä ei ole koronarokotuksia.

Australian liittovaltion oikeuden tuomio oli yksimielinen. Sydney Morning Heraldin mukaan päätöksestä ei voi valittaa.

Australian liittovaltion oikeus kertoi valottavansa päätöksensä perusteita vasta tulevina päivinä.

Djokovic kunnioittaa päätöstä

Djokovic kommentoi päätöstä tuoreeltaan lausunnossaan. Serbialainen on äärimmäisen pettynyt päätöksestä, mutta kunnioittaa sitä.

– Toivon, että huomio siirtyy nyt huomenna alkavaan turnaukseen. On ollut kiusallista, että huomio on kiinnittynyt viime viikkoina minuun, Djokovic viestitti.

Novak Djokovic istuu auton takapenkillä.
Novak Djokovic kunnioittaa oikeuden päätöstä ja poistuu maasta. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Serbialainen aikoo tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa poistuakseen maasta.

– Nyt aion levätä ja toipua ennen kuin kommentoin tätä asiaa yhtään enempää.

Pyrki maahan erivapauden nojalla

Djokovic ilmoitti loppiaisena Melbournen lentoasemalle saavuttuaan olevansa rokottamaton. Hän pyrki maahan ja Australian avoimiin lääketieteellisen erivapauden nojalla vedoten joulukuussa saamaansa koronavirustartuntaan.

Djokovicin oleskelua Australiassa käsiteltiin toista kertaa oikeudessa. Australian viranomaiset peruivat pelaajan viisumin ensi kertaa viikko sitten, mutta viime maanantaina pelaaja sai oikeuden päätöksellä jäädä maahan. Maan hallitus perui viisumin uudelleen perjantaina.

Neljän tunnin käsittely

Oikeus käsitteli asiaa sunnuntaina neljä tuntia, kunnes vetäytyi tauolle.

Käsittelyn aikana Djokovicin asianajajat yrittivät horjuttaa Australian hallituksen näkemystä, jonka mukaan pelaajan läsnäolo maassa Australian avointen aikana voi vaarantaa ihmishenkiä ja järjestystä, koska se lisäisi rokotevastaista tunnelmaa ja välinpitämättömyyttä koronasääntöjä kohtaan.

Djokovicin tukijoita kokoontui sunnuntaina oikeustalon ulkopuolelle Melbournessa odottamaan päätöstä. Tukijat kuuntelivat kaiuttimista suoraa lähetystä käsittelystä. Suoraa oikeuskäsittelyä seurasi Youtubessa kerrallaan ainakin yli 85 000 ihmistä. Käsittelyvideolle kertyi ainakin 800 000 katselukertaa. Djokovicin tilanne on herättänyt laajaa kiinnostusta Australiassa ja eri puolilla maailmaa.

"Viitannut kintaalla koronaan liittyviin turvatoimiin"

Djokovicin kannalta Australiassa olon perusongelma on se, että hän ei ole ottanut rokotuksia koronavirusta vastaan. Australia vaatii maahantulijoilta rokotukset.

– Djokovic on useaan otteeseen viitannut kintaalla koronavirukseen liittyviin turvatoimiin. Hän ei ole eristäytynyt, kun hän on saanut positiivisen testituloksen. Hänestä on tullut rokotevastaisen kampanjan näkyvä hahmo, kommentoi Australian hallituksen asianajaja Stephen Lloyd.

Djokoviciä ei kuultu tänään oikeudessa, koska hän ei halunnut tulla kuulluksi.

Djokovic tähysi Australian avoimissa tennishistoriaan. Hänestä olisi voinut tulla ensimmäinen miespelaaja, joka on voittanut 21 grand slam -turnausta.

Ykkössijoitetun Djokovicin oli määrä kohdata huomenna Australian avointen avauskierroksella maanmies Miomir Kecmanovic.

Juttua täydennetty klo 10.00 Djokovicin kommenteilla.

Lue myös:

Djokovic odottaa yhä oikeuden päätöstä viisumistaan – tuomiosta ei voi valittaa

Novak Djokovic on jälleen pidätetty – tennistähti tuomareiden eteen sunnuntaina

Novak Djokovicin viisumi peruttiin jälleen – uusi valitus odotettavissa, Australian avoimet alkavat maanantaina

Suomalaisdiplomaatti ei usko, että Novak Djokovicin viisumia palautetaan: "Se olisi paha isku politiikalle, jota täällä on noudatettu"

Novak Djokovic antoi toimittajalle kasvotusten haastattelun, vaikka oli saanut edellisenä päivänä tietää koronatartunnastaan

Suosittelemme sinulle