Hyppää sisältöön

Portugali alkoi säädellä etätyötä: pomo ei saa ottaa yhteyttä milloin vain, työntekijän pakko olla läsnä vain kuusi kertaa vuodessa

Portugalissa tehdään työtunteja lähes eniten Euroopassa, ja moni portugalilainen suhtautuu kunnianhimoiseen etätyölakiin epäillen.

Nainen keittiössä lapsi sylissään.
Michele Silva on tehnyt etätöitä lähes kaksi vuotta. Loput ajasta hän hoitaa 1-vuotiasta poikaansa Bernardoa. Kuva: Giorgio Casa
Jenna Vehviläinen

LISSABON Michele Silva, 33, aloittaa työpäivänsä tietokoneen ääressä Lissabonin laitakaupungilla sijaitsevassa kodissaan.

Seinän takana etätöitä tekee Silvan aviomies. Olohuoneen lattialla pariskunnan 1-vuotiasta poikaa Bernardoa leikittää Silvan sisko.

Amerikkalaisessa omaisuudenhoitoyhtiössä analyytikkona työskentelevä Silva on tehnyt etätöitä pandemian alusta alkaen. Hän kertoo pitävänsä etätyön tuomasta joustavuudesta.

– Voin rytmittää kotitöitä ja työtunteja enemmän niin kuin haluan ja tarpeeni vaatii, hän sanoo.

Portugali on harpannut pandemian aikana kohti etätyökulttuuria vauhdilla, ja nyt maa tahtoo säädellä uutta työnteon muotoa.

Tammikuun alussa maassa tuli voimaan laki, jonka mukaan työnantaja ei saa ottaa yhteyttä työntekijään työaikojen ulkopuolella, ellei kyseessä ei ole hätätilanne. Jos lakia rikkoo, voi saada lähes 10 000 euron sakot.

Työpaikalla käytävä ainakin kuusi kertaa vuodessa

Portugalin uuden lain tavoite on turvata työntekijän oikeus vapaa-aikaan. Lain mukaan työnantajan on lisäksi maksettava etätyöläiselle kodin sähkö- ja internetkustannuksia.

Työntekijän on käytävä lain mukaan työpaikalla vähintään kerran kahdessa kuukaudessa. Alle 8-vuotiaiden lasten vanhemmat saavat tehdä töitä etänä ilman erillistä lupaa.

Nainen ovella.
Portugali pyrkii houkuttelemaan nuoria ulkomaalaisia diginomadeja maahan muun muassa uuden lainsäädännön voimin. Kuva: Giorgio Casa

Ranska ja Italia ovat säätäneet (siirryt toiseen palveluun) samantyyppisiä lakeja jo ennen koronapandemiaa. Vuosi sitten joukko europarlamentaarikkoja vaati (siirryt toiseen palveluun) EU-komissiolta mantereen laajuista lainsäädäntöä, joka takaisi työntekijälle oikeuden olla tavoittamattomissa työaikojen ulkopuolella.

Europarlamentti perusti kannanottonsa tutkimusyhtiö Eurofoundin tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), joka osoittaa, että säännöllisesti etätöitä tekevät ylittävät sovitut työtuntinsa yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka työskentelevät työpaikalla.

Portugalilaisilta vaaditaan usein ylitöitä

Monet työelämäasiantuntijat ovat kritisoineet lakia Portugalissa julkisesti.

Noin 40 vuotta työelämäjuristina toiminut António Garcia Pereira epäilee Ylen haastattelussa, ettei moni työnantaja muuta tapojaan – paitsi ehkä sellaiset, joissa on korkeasti koulutettua työvoimaa.

Hänen mukaansa Portugalissa on yleistä vaatia työntekijää tekemään ylitöitä ja ottaa tähän yhteyttä työaikojen ulkopuolella. Portugali on tutkimusten mukaan yksi Euroopan maista, joissa tehdään eniten työtunteja.

Vanhempi mies.
Työelämäjuristi António Garcia Pereiran mukaan ylityöt ja pomojen soittelu työajan ulkopuolella on Portugalissa arkipäivää. Kuva: Giorgio Casa

Laki yrittää puuttua tähän epätasapainoon, jota pandemia on entisestään pahentanut, sanoo Garcia Pereira.

– Ulospäin tämä näyttää edistykselliseltä. Ongelmana on, että näiden lakien toimeenpano ja valvonta ei toimi.

Lisäksi työntekijän mahdollisuudet valittaa lainvastaisesta kohtelusta ovat huonot, sillä rahalliset kustannukset ovat suuret.

– Työntekijä saa myös helposti työmarkkinoilla hankalan maineen, ja se vaikuttaa jatkossa työmahdollisuuksiin, hän sanoo.

Etätyöt ovat tapa houkutella ulkomaista työvoimaa

Portugalista on tulossa diginomadien eli läppärityöläisten ja ulkomaalaisten teknologiayritysten keskus. Hallinto pyrkii vauhdittamaan kehitystä esimerkiksi edullisin viisumi- ja verosäännöksin ja toivoo, että uusi laki auttaisi tässä.

Näkymä kaupunkiin.
Lissaboniin virtaa nyt myös suomalaisia teknologiayrityksiä. Kuva: Giorgio Casa

Esimerkiksi suomalainen ohjelmistoyritys Reaktor on viime syksynä avannut toimiston Lissabonin keskustaan. Yrityksen Euroopan yhteisöjen operatiivinen johtaja Joni Kanerva kertoo, ettei maan uusi lainsäädäntö vaadi muutoksia heidän toiminnassaan.

– Reaktorille vapaa-ajan ja työn tasapaino on aina ollut tärkeä. Tuntuu absurdilta sellainen ajatus, että joku kollega soittelisi illalla, että tehdäänkö töitä, Kanerva sanoo.

Yhden haasteen Kanerva laissa näkee. Reaktorilla on toimistoja ja asiakkaita eri aikavyöhykkeillä, Euroopan lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Japanissa. Näissä paikoissa työtä tehdään eri tahdissa, mikä on Kanervan mukaan juuri etätyöskentelyn pointti.

– Viestimillä lähetetään viestejä tiimiläisille toiselle aikavyöhykkeelle, mutta oletus ei ole, että niihin vastataan heti vaan sitten, kun oma työaika koittaa, hän sanoo.

Kanerva pohtii, miten lakia näissä tilanteissa tulkitaan.

– Pitääkö valvoa yöllä, että saat lähettää viestin Amerikkaan?

Johtaako laki siihen, että etätyöt kielletään?

Lissabonissa asuva Michele Silva on uudesta laista mielissään, sillä se takaa hänelle pienen lapsen vanhempana mahdollisuuden tehdä etätöitä jatkossakin.

Silva itse on onnekas, sillä hänen amerikkalainen työnantajansa ei vaadi ylitöitä eikä viesti hänelle iltaisin. Silti hän näkee maansa työkulttuurissa yleisempää tarvetta muutokselle.

Raitiotievaunu kadulla.
Portugali on yksi niistä EU-maista, joissa ihmiset tekevät tuntimäärässä mitattuna eniten töitä. Kuva: Giorgio Casa

– Portugalilaiset ovat työhullua kansaa. Ihmiset tekevät pitkiä työpäiviä todistaakseen työnantajilleen arvonsa. Mitä pienempi yritys, sitä enemmän kontrollia työnantajalla tuntuu olevan työntekijöistä, hän sanoo.

Moni työnantaja ja työntekijä kieltäytyikin Lissabonissa Ylen haastattelypyynnöstä aiheeseen liittyen.

Silva pelkää, että Portugalin edistykselliset lakimuutokset voivat jopa kääntyä itseään vastaan. Etätyö on vasta yleistynyt, eikä sen sujumisesta ole vielä tarpeeksi tutkimustietoa.

– Työnantaja voi reagoida muutoksiin alkamalla vetää ihmisiltä kokonaan pois mahdollisuutta etätyöhön, hän pohtii.

Mitä mieltä olet Portugalin uudistuksesta? Voit keskustella aiheesta 19.2. klo 23 asti.

Lue lisää:

Etätyö toi tietotyöläisen arkeen joustoa, eikä siitä haluta luopua – moni työnantaja hakee nyt mallia etätyön ja läsnäolon yhdistämiseen

Työntekijää ei välttämättä saa enää tavoitella vapaa-aikana – EU-parlamentti esittää työntekijöille oikeutta olla rauhassa työajan ulkopuolella

Korona vei Aurinkorannikolta eläkeläiset, mutta toi etätyöläiset – ”Pyöräilen läppäri mukana, ja välillä istun palmun alle tekemään töitä”

Kyllästyttääkö jo kotikonttorissa? Goaan ja Sisiliaan päätyneet etätyöläiset kertovat, miten irtiotto on mullistanut elämän

Suosittelemme sinulle