Hyppää sisältöön

Tehohoidossa on ollut viikonloppuna eniten potilaita kevään 2020 jälkeen – pääkaupunkiseudulla tilanne voi tasaantua jo helmikuun alkupuolella

Omikron on tuonut sairaalahoitoon uuden ilmiön: yhä useampi vuodeosastolla ja teho-osastolla olevista koronapotilaista tulee sairaalaan jonkin muun syyn kuin koronan vuoksi.

Turun yliopistollisen sairaalan teho-osasto jossa hoidetaan koronapotilasta.
Tammikuussa tehohoidossa olleista koronapotilaista keskimäärin noin 15 prosenttia on tullut hoitoon muun syyn kuin koronan takia. Tässä kuvassa sairaanhoitajat harjaavat nukutetun potilaan hampaita Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla joulukuussa 2021. Kuva: Arash Matin / Yle
Hanna Terävä,
Lena Nelskylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tehohoidossa on viikonloppuna ollut eniten koronapotilaita sitten kevään 2020. Lauantaina potilaita oli tehohoidossa 73 ja sunnuntaiaamuna vastaava luku oli 72. Huhtikuussa 2020 tehohoidossa oli samanaikaisesti yli 80 potilasta.

Uusimmat luvut kertoi Ylelle Kuopion yliopistollisesta keskussairaalasta tehohoidon ylilääkäri Stepani Bendel. Hän pitää tilannetta huolestuttavana.

– Se on resurssienjakomielessä hankalaa. Aika vähän varmaan voidaan jatkossa tehdä potilassiirtoja sairaaloiden teho-osastojen välillä muista kuin lääketieteellisistä syistä. Jos näyttää siltä, että vähän joka puolella on koronapotilaita, potilaiden siirtely ei kauheasti auta, kun vastaanottavia paikkoja ei ole, hän kuvailee Ylen haastattelussa.

Bendelin mukaan nykyisestä kuormasta vielä selvitään, mutta niissä paikoissa, joissa on eniten potilaita, tilanne aiheuttaa muun toiminnan supistamista.

Alla oleva grafiikka kuvaa osastohoidon ja tehohoidon kuormitusta koko epidemian aikana. Viikonlopun tuoreimmat luvut päivittyvät grafiikkaan alkuviikosta, kun THL julkistaa ne.

Pääkaupunkiseudulle helpotusta jo helmikuun alkupuolella?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tehohoidon tilanne on pysynyt viikonlopun aikana suunnilleen samana kuin aiemmin viikolla. Perjantaina tehohoidossa oli 21 potilasta, sunnuntaiaamuna 23.

Sairaalalahoidon tarve on viikonlopun aikana jopa vähentynyt. Vielä perjantaina vuodeosastolla oli 134 potilasta, kun sunnuntaiaamuna potilaita oli 110.

– Tällä hetkellähän tilanne näyttää kohtalaisen hyvältä, kun potilasmäärä ei nyt voimakkaasti nouse. Tilanne ei ole valoisa, mutta jos verrataan sitä suurimpiin pelkoihin, niin siinä mielessä tilanne on vähän valoisamman oloinen, infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen kuvailee.

Muiden maiden tilanteita seurannut Järvinen odottaa pahimman tilanteen tasaantuvan jo lähiviikkoina.

– Hyvällä onnella voisimme pääkaupunkiseudulla olla jo ainakin helpommassa tai tasaantuvassa tilanteessa helmikuun alkupuolella. Muualla maassa, jossa omikron ei ole vielä ihan samaa voimaa saanut, tullaan vähän jälkijunassa. Siellä varmaan mennään helmikuun aikana vielä tartuntalukemissa ja sairaalapotilaiden määrissä ylöspäin, Järvinen arvioi.

Omikron on tuonut sairaalahoitoon uuden ilmiön

Järvisen mukaan HUSissa sairaalahoidossa olevista koronapotilaista lähes 30 prosenttia on tullut hoitoon jonkin muun syyn kuin koronan vuoksi, ja korona on todettu potilaalla vasta sairaalassa.

Järvisen mukaan ilmiö on lisääntynyt omikronin myötä voimakkaasti.

Stepani Bendelin mukaan ilmiö näkyy myös tehohoidossa. Aiemmin tehohoidon potilaista noin 5 prosenttia on joutunut muun syyn vuoksi tehohoitoon, ja potilaat on todettu koronapositiiviseksi vasta sen jälkeen. Tammikuussa luku on ollut keskimäärin 15 prosenttia.

Stepani Bendel.
Viikonlopun uusimmista tehohoitoluvuista ei vielä tiedetä, kuinka moni potilaista on tehohoidossa jonkin muun syyn kuin koronan vuoksi ja sattuvat sen lisäksi olemaan koronapositiivisia. Ylilääkäri Stepani Bendelin mukaan asia selviää tarkemmin maanantaina. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Ilmiössä on hyvät ja huonot puolensa. Toisaalta se tekee Bendelin mukaan potilaiden hoitamisesta hankalampaa. Esimerkiksi sydänleikkauksen vuoksi tehohoidossa olevan potilaan luona lääkäri joutuu käymään usein. Jos potilas on todettu koronapositiiviseksi, potilas on eristettävä ja lääkärin on käytettävä suojavarusteita.

– Toisaalta potilaiden, joilla on korona sattumalöydöksenä ja tehohoitoon jokin muu syy, hoitoaika voi todennäköisesti olla lyhyempi, jos he eivät saa koronan aiheuttamaa keuhkoinfektiota, Bendel sanoo.

Varsinais-Suomessa kuormitus pysynyt kohtuullisena

TYKS:n johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoo, että tilanne alueella on kohtuullisen vakaa. Tehohoidossa potilaita on sunnuntaina kuusi ja vuodeosastolla 17.

Myös Varsinais-Suomessa suuren osan potilaista on tuonut sairaalahoitoon jokin muu kuin covid-infektio, joka on sitten ollut samanaikainen löydös.

– Potilaita tulee sairaalaan, mutta hoitoajat ovat hieman aiempaa lyhyempiä, joten kokonaispotilasmäärä on pysynyt siedettävänä, Pietilä kuvaa omikronvariantin muuttamaa tilannetta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakuormitus on Pietilän mukaan ollut muutamien viime viikkojen aikana hieman kevyempää kuin monessa muussa sairaanhoitopiirissä.

– Toivotaan, että tilanne pysyy näin rauhallisena. Takeita siitä ei tosin ole, Pietilä sanoo.

Lue myös:

Sairaaloihin tulvii koronapotilaita, mutta se ei kerro koko totuutta – joka viides heistä tulee hoitoon jostain muusta syystä

Korjattu kello 20:10 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kohdalla korjattu "suurimman osan" potilaista muotoon "suuren osan" potilaista.

Suosittelemme sinulle