Hyppää sisältöön

Tongalla havaittu taas tulivuorenpurkaus, suuria aaltoja liikkuu alueella – Australia ja Uusi-Seelanti lähettivät tiedustelukoneita alueelle

Merenalainen tulivuori purkautui ensimmäisen kerran toissapäivänä. Tongan lomakeskusten kerrotaan kärsineen pahoja vaurioita.

Hunga Ha'apai -tulivuori purkautui lauantaina 64 kilometrin päässä Tongan pääkaupungista Nuku'alofasta
Inka Haukka,
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tyynellämerellä sijaitsevalla Tongan saarivaltion alueella on havaittu jälleen suuri merenalainen tulivuorenpurkaus. Asiasta ilmoitti Australian Darwinissa sijaitseva vulkaaniseen tuhkaan erikoistunut neuvontakeskus.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus puolestaan ilmoitti havainneensa suuria aaltoja alueella.

Hunga Ha'apai -tulivuori purkautui lauantaina 64 kilometrin päässä Tongan pääkaupungista Nuku'alofasta.

Uusi-Seelanti ja Australia lähettivät maanantaina sotilaslentokoneita arvioimaan lauantaina tapahtuneen tulivuorenpurkauksen aiheuttamia tuhoja.

Valtava tuhkapilvi on estänyt aiemmat tiedustelulennot.

Uusi-Seelanti suunnittelee lähettävänsä tiistaina sotilaskoneella avustustarvikkeita ja juomavettä Tongalle.

"Lomakeskukset kärsineet vaurioita"

Australian Tyynenmeren alueesta vastaavan ministeri Zed Seseljan mukaan alustavien tietojen perusteella tulivuorenpurkaus ja sen tuottama tsunami eivät näyttäisi aiheuttaneen suurta määrää uhreja.

– Tiedämme, että merkittäviä vahinkoja on. Tiedämme, että lomakeskukset ovat kärsineet vaurioita, Seselja sanoi australialaisen radiokanavan haastattelussa.

Ministeri kertoi, että Tongan lentokenttä näyttäisi olevan suhteellisen hyvässä kunnossa. Hänen mukaansa yksi britannialainen nainen on kateissa.

Pääkaupunki Nuku'alofan länsipuolella sijaitsevan Ha'tafu Beach Resortin omistajat kertovat Facebookissa, että lomakeskus on täysin tuhoutunut. Keskusta hallinnoiva perhe oli joutunut pakenemaan henkensä edestä tsunamia.

– Koko läntinen rannikko on täysin tuhoutunut, Kanukupolun kylä mukaan lukien, lomakeskus kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Satelliittikuva Tongalta.
Lauantaina sattunut tulivuorenpurkaus Tongalla tallentui satelliittikuviin. Kuva: Tonga Meteorological Services

Koronan leviäminen huolestuttaa

Tonga on huolestunut koronaviruksen leviämisestä saarivaltioon avustuskuljetusten mukana, koska saarella ei ole tällä hetkellä havaittu koronaa.

– Emme halua uutta aaltoa, koronatsunamia, sanoi Tongan Australian-edustuston apulaisjohtaja Curtis Tu'ihalangingie uutistoimisto Reutersille puhelimitse.

Hänen mukaansa Tongalle tuotavat avustustarvikkeet pitää laittaa karanteeniin, eikä ulkomaisia avustustyöntekijöitä todennäköisesti päästetä nousemaan lentokoneista.

Avustusjärjestö Punainen risti ilmoitti, että se laittaa alueellisen verkostonsa vastaamaan tilanteeseen. Järjestö kutsui tulivuorenpurkausta alueen pahimmaksi vuosikymmeniin.

Viestintäyhteydet erittäin rajalliset

Saarivaltion merenalainen tietoliikennekaapeli kärsi vaurioita lauantaina sattuneen merenalaisen tulivuorenpurkauksen yhteydessä. Tämän vuoksi Tongan tilanteesta on ollut vaikeaa saada tarkkaa tietoa.

Valtaosa tongalaisista ei pysty käyttämään internetiä tai soittamaan ulkomaille. Ne, jotka ovat saaneet viestittyä ulkomaille, ovat kertoneet, että tulivuoresta peräisin olevaa tuhkaa on joka puolella.

– Useimmat ihmiset eivät tiedä, että tuhka on myrkyllistä ja haitallista hengittää. Heidän täytyy käyttää maskeja, Tu'ihalangingie sanoi Reutersille.

Vioittuneesta kaapelista vastaavan Southern Cross Cable Network -yhtiön johtaja arvioi uutistoimisto AFP:lle, että kaapeli saataisiin korjattua ehkä kahden viikon kuluessa.

Tongan tulivuorenpurkaus aiheutti tsunamivaroituksia eri puolilla Tyyntämerta. Voimakkaita aaltoja kantautui muun muassa Uuteen-Seelantiin, Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Chileen.

10 000 kilometrin päässä Pohjois-Perun rannikolla kaksi naista hukkui lauantaina tulivuorenpurkauksen aiheuttamissa poikkeuksellisissa aalloissa.

Kartalla Tongan saarivaltion sijainti Tyynellämerellä.
Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Suosittelemme