Hyppää sisältöön

Korona-ajan vauvabuumi näkyy selvästi viime vuoden tilastoissa HUS-alueella, tulevana keväänä syntyvyyden kasvu kuitenkin pysähtyy

HUS-alueella syntyi viime vuonna yli 1 500 vauvaa enemmän kuin vuonna 2020. Määrät kasvoivat eniten Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa.

En nyfödd bebis vägs på sjukhuset. Bebisen skriker.
Vuonna 2021 HUS-alueen sairaaloissa synnytettiin 17 269 kertaa. Määrä on lähes 10 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kuva: Darren Cool / Alamy/All Over Press
Vesa Marttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Synnytysten määrä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella nousi viime vuonna 1 516 synnytyksellä edelliseen vuoteen verrattuna.

Syntyvyys lähti yhdeksän vuoden laskusuhdanteen jälkeen nousuun ensimmäisenä koronakeväänä 2020, ja näyttää nyt siis jatkuvan.

Kun vuonna 2020 synnytyksiä oli 15 753, vuonna 2021 synnytettiin 17 269 kertaa. Edellisvuoteen verrattuna kasvua oli 9,6 prosenttia.

Viiime vuoden aikana HUSin sairaaloissa syntyi 17 606 vauvaa, joista 9 473 Naistenklinikalla, 4 558 Espoon sairaalassa, 2 170 Hyvinkään sairaalassa ja 1 405 Lohjan sairaalassa.

Kaksosia syntyi 232, joista 201 Naistenklinikalla, 14 Espoon sairaalassa ja 17 Hyvinkäällä. Naistenklinikalla syntyi viidet kolmoset.

Erityisen suurta synnytysten määrän kasvu oli Hyvinkään sairaalassa, jossa määrä kasvoi 15,4 prosenttia, sekä Lohjan sairaalassa, jossa määrä kasvoi 21,9 prosenttia.

Naistenklinikalla nousua oli 8,3 prosenttia ja Espoon sairaalassa 6,5 prosenttia. HUS-alueen synnytyksistä 79,4 prosenttia hoidettiin Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa.

Aurinkoinen tyttö syntyi keskellä koronakriisiä

Helsinkiläiset Ville Leino ja Salla Hongisto saivat loppuvuodesta 2021 iloisen ja aurinkoisen tyttölapsen. Leinon mukaan asiasta oli jollain tasolla ollut puhetta jo vuosia aiemmin, mutta silloin lapsen yrittäminen ei tuntunut ajankohtaiselta.

– Korona-aika, varsinkin kevät 2020 oli kotiin linnottautumisen aikaa. Silloin tuli mietittyä, että ehkä tässä voisi olla mukana joku kolmaskin. Korona pakotti pysähtymään ja miettimään, mitä elämässä on tarkoitus tehdä.

Tuore isä Ville Leino kertoo tarkemmin koronan keskellä tapahtuneesta perheen perustamisesta oheisessa radiohaastattelussa.

Aurinkoinen tyttövauva syntyi koronan keskelle
Helsinkiläinen tuore isä Ville Leino kertoo perheen perustamisesta keskellä koronakriisiä. Kuva: Yle Areena

Syntyvyyden kasvu näyttäisi pysähtyvän

Syntyvyys HUS-alueella lähti vuosien laskun jälkeen nousuun vuonna 2020, eli ensimmäisenä koronakeväänä.

HUSin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinosen mukaan yhteiskunnallisilla ilmiöillä näyttäisi olevan suuri vaikutus syntyvyyteen. Sen ennustaminen, mihin suuntaan ja kuinka paljon nämä yhteiskunnalliset muutokset vaikuttavat, on kuitenkin vaikeaa.

– Laskettujen aikojen perusteella syntyvyyden kasvu pysähtyy ja palaa lähelle pandemiaa edeltävää tasoa jo tulevan kevään aikana, Heinonen sanoo tiedotteessa.

Näin voidaan sanoa erityisesti Naistenklinikan ja Espoon osalta, mutta Hyvinkään ja Lohjan tilannetta on vaikeampi ennustaa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 18.1.2022 kello 23 saakka.

Lue lisää:

Synnytysten määrissä on piikki HUS-alueella – kätilöt kritisoivat kiirettä, synnyttäjä Jannica Stelander tuo mukanaan oman doulan

Synnytysten määrä jatkoi kasvuaan Pohjois-Savossa viime vuonna

Vauvabuumi näkyy myös Päijät-Hämeessä: viime vuonna syntyi noin seitsemänkymmentä vauvaa enemmän kuin toissa vuonna

Synnytysten määrä oli Lapin keskussairaalassa korkeimmillaan viiteen vuoteen – kätilön mielestä työ elämän ihmeen parissa on "maagista"

Suosittelemme