Hyppää sisältöön

Tamperelaisyritys sai luvan koronakeksinnölleen: puhallustesteri antaa alle minuutissa tiedon koronatartunnasta

Suomessa kehitetty puhallustesteri mittaa uloshengityksestä koronainfektion aiheuttamia yhdisteitä.

Tulos perustuu siihen, että hengitysilman tietyt biomarkkerit ovat tyypillisiä koronaviruksen aiheuttamille muutoksille kehossa. Video: Yle
Anu Leena Hankaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tamperelainen yritys on saanut sertifioitua koronalaitteensa. Laitetta kehittänyt tamperelaisen Deep Sensing Algorithms (DSA) -yhtiön toimitusjohtaja Pekka Rissanen kertoo, että laite auttaa taistelussa koronavirusta vastaan.

Yhtiö kertoi perjantaina saaneensa laitteelle Euroopan unionin sertifioinnin.

– Laite auttaa yksilöitä, perheitä ja yhteisöjä palaamaan normaaliin töissä, koulussa ja vapaa-ajalla, yritys sanoo tiedotteessa.

Pekka Rissanen kertoo Ylelle maanantaina, että heillä on nyt lupa myydä laitetta. Hänen mukaansa laite on ensimmäinen vastaava koronan puhalluslaite, joka pyrkii kaupallisille markkinoille.

Yle kertoi laitteesta vajaat vuosi sitten. Sille on ollut paljon kiinnostusta Suomessa ja ulkomailla esimerkiksi lentokentillä. Suomessa kehitetty puhallustesteri mittaa uloshengityksestä koronainfektion aiheuttamia yhdisteitä.

Laitteet valmistetaan Turussa. Määrät riippuvat tilauksista.

– En pysty heittämään tähän vaiheeseen liikevaihtoennustetta. Bisnesmalli on kaksiosainen, saamme rahaa laitteesta ja siitä, miten paljon sitä käytetään, Rissanen kertoo.

Toimitusjohtaja Pekka Rissanen DSA Oy:stä puhaltaa koronatesteriin.
Toimitusjohtaja Pekka Rissanen näyttää, miten laitteeseen puhalletaan. Kuva: Antti Eintola / Yle

Laitteen valmistusta vaikeuttaa tällä hetkellä maailmanlaajuinen komponenttipula.

– Tilanne on hyvin haastava.

Ammattilaisen pitää käyttää laitetta, koska se on virallisesti lääkinnällinen laite.

– Esimerkiksi työterveyshuolto, kouluterveyshuolto ja hammashuolto olisivat hyvä paikka laitteelle, Rissanen arvioi.

Laite toimii näin

Toimitusjohtaja Pekka Rissanen kertoi vuosi sitten, että näytteenottoaika on keskimäärin 15 sekuntia ja näytteen tulkinta on noin kolme sekuntia.

Muutama puhallus kädessä olevaan testeriin ja laitteen nanosensorit tunnistavat ihmisen hengitysilman ominaisuudet. Puhelimen sovelluksen kautta mittaustiedot siirtyvät pilvipalveluun, joka antaa muutamassa sekunnissa tiedon, onko testattavalla koronatartunta vai ei.

Tulos perustuu siihen, että hengitysilman tietyt biomarkkerit ovat tyypillisiä koronaviruksen aiheuttamille muutoksille kehossa. Uloshengityksessä ne purkautuvat keuhkoista ilmaan ja laitteen nanosensorit mittaavat eri pitoisuudet. Laite välittää mittaustuloksen puhelimen välityksellä palvelimelle, joka vertaa tulosta koronapotilailta saatuihin tuloksiin.

Maailmalla jo ainakin 60 eri sairautta on onnistuttu tunnistamaan uloshengityksestä.

– Me tunnistetaan korona ihmisen uloshengityksestä eli käytännössä ihmisen aineenvaihdunnan metaboliikan biomarkkereita eli sitä taistelua, mitä solutasolla käydään tulehdusta vastaan. Sen jäljet tulevat uloshengityksessä ihmisen keuhkoista ulos ja siitä voidaan tunnistaa ei pelkästään COVID vaan paljon muitakin erilaisia sairaustiloja, Rissanen kertoi vuosi sitten.

Voit keskustella keksinnöstä tiistaihin 18. tammikuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Puhallustesteri antaa minuutissa tiedon koronatartunnasta – laitteiden valmistus alkaa Suomessa

Suosittelemme